Въпрос на дълбочина

Добавена на 12 Май 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Въпрос: Винаги съм чувал, че трябва да клякам докато бедрата ми станат успоредни на пода, но виждам другите да клякат по-надолу. Кое е най-доброто ?

Отговор: Основното правило при клека е да клякаме, докато бедрата станат успоредни на пода. Това правило работи добре за повечето тежкоатлети, но някои от тях получават по-добри резултати от по-дълбок клек. Също така други културисти откриват, че плиткия им действа най-добре.

Дълбокия клек (по-ниско от успоредното положение на бедрата спрямо пода) е популярен сред пауърлифтерите и щангистите – същите тези спортисти, които не могат да обуят нормални панталони., тъй като бедрата им са прекалено масивни. Съвпадение ? Едвали. По-вероятно е мускулния растеж да е директно свързан с увеличения обхват на движение при дълбоките клекове, без да споменаваме големите тежести, които се използват. Но дълбокият клек не гарантира големи бедра, а в действителност може да увеличи риска от получаване на травми. Без съмнение клекът натоварва значително коленната става. Първоначално бедрените мускули натискат капачката към коленната става, осигурявайки стабилност. Когато натискът се увеличава при спускането на тялото надолу, натоварването в капачката се увеличава и става достатъчно силно, за да доведе до нарушение в ставата при някои индивиди. За съжаление точката, в която рискът от травми превъзхожда положителните ефекти на увеличената мускулна маса е различен при различните хора. Границата минава през положението на 90 градуса ъгъл в коленната става.

За дълбочината на клека има значение и височината на спортиста. Ниските билдъри имат възможност да клякат толкова ниско, че почти да допират с глутеусите пода. Високите атлети – тези с по-дълги бедрени кости, имат известни проблеми да правят това. Те имат по-висок център на тежестта, изискващ от тях да се накланят прекомерно напред от кръста, за да запазят баланс. Това води до претоварване в коленете и кръста при тях, което дава възможност за получаването на сериозни травми. Повечето спортисти с дълги крака трябва да са щастливи, ако могат да клякат до положение, когато бедрата са хоризонтални на пода.

Ако сте високи не се пресилвайте да изпълнявате тежки клекове извън възможностите ви или с лоша форма на изпълнение. Вместо това намалете дълбочината на клека и изберете различни упражнения за натоварване на бедрата. Трябва да знаете, че плитките клекове могат да бъдат изпълнявани с по-голяма тежест. Въпреки, че дълбоките клекове имат предимство да изграждат масата чрез увеличеният обхват на натоварване и по-големия брой включени мускулни фибри, то плиткия клек е по-безопасен и ще доведе до добри резултати при използването на по-тежка щанга.

Ако сте предразположени към травми в коленете или имате стара травма в тази област, дълбокият клек вероятно не е за вас. Клякайте само до успоредното положение на бедрата спрямо пода или толкова надолу до колкото можете без да чувствате болки в коленете или дискомфорт. Вашето тяло винаги отговаря на натоварването, затова се вслушвайте в него. Внезапната болка в коляното по време на клек или хроничната болезненост след тренировка е доказателство за претоварване в областта на коленете. Фитнесът не е само големи мускули – той означава разумни тренировки и добро здраве.


Етикети:

Коментари

  • Anonimus
    Божидар При дълбокия клек расте малко повече гъза, но да не ви бърка по добре голям гъз от колкото счупен кръст!
    18 Май в 11:48
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...