Азотният оксид - нещо повече от напомпване!

Добавена на 25 Декември 2010 | Категория: Статии | Добави в любими
Азотният оксид набира все по - голяма популярност в спортните и фитнес среди през последните години. Разбира се, това не е случайно или заслуга изцяло на рекламната дейност.

Характерно за суплементите, увеличаващи нивата на азотния оксид, е тяхното моментално действие. Често още първите 1-2 дози са достатъчно показателни, за се прецени дали действието на даден продукт отговаря на нашите очаквания.

Производителите на хранителни добавки разработват всевъзможни комбинации от фитнес продукти, увеличаващи азотния оксид компоненти, съотношения между различните съставки и допълващи действието им вещества. Важно е да се отбележи, че често тези суплементи съдържат стимуланти на нервната система (като кофеин, например).

Други обичайни съставки са L-аргинин и цитрулин малат, които са предшественици (прекурсори) на азотния оксид.

Азотният оксид осигурява допълнителна сила при физическо натоварване, придава плътност и обем на Вашата мускулатура, помага на тялото да намали умората и да преодолее по-бързо нейното неблагоприятно действие. Fitness1 Ви предлага да надникнете зад завесата на шумната реклама и очарованието на действието му, за да видите как всъщност действа. За нас е важно нашите клиенти не само да бъдат перфектно обслужени, но и напълно информирани.


Как действа азотният оксид?


Основните принципи, на които се основава ефективността му са два – преразпределение на кръвния поток в тялото и разширяване на кръвоносните съдове. Ще се спрем на кратко на тези принципи.

Основният принцип на действие е увеличаване на сърдечния дебит и преразпределение на кръвния поток, т.е. пренасочването на обеми кръв от неактивни тъкани към активно натоварената мускулатура. Това преразпределение се осъществява чрез регулация на системната и локалната вазомоторика на кръвоносните съдове. Стените на артериолите имат слой гладка мускулатура, която се подчинява както на своята авторегулация, така и на външен невронен контрол.

Авторегулацията е процес на динамично променяне на кръвния поток в отговор на нуждите на тъканите и степента на тяхната перфузия (оросяване), без влияние на външни невронни или хормонални фактори. Външният невронен контрол се осъществява от симпатикови нерви, които влияят върху тонуса на гладката мускулатура на кръвоносните съдове. Повишената симпатикова активност води до свиване на кръвоносните съдове в неактивните тъкани (чрез невротрансмитера норадреналин), което съответно намалява притока на кръв към тях. Така кръвта се пренасочва към активно работещата мускулатура по време на физическо натоварване.

По време на тренировка кръвният поток в мускулатурата се увеличава до известна степен поради известно намаляване на симпатиковата активност, но главно заради локални фактори, водещи до отпускане и дилатация (разширяване) артериолите и прекапилярните сфинктери. Комбинацията от тези два процеса (свиване на кръвоносните съдове в неактивните тъкани и съдоразширяване в работещата мускулатура) осигурява ефективно преразпределение на кръвния поток по време на натоварване, за да се подсигурят увеличените метаболитни нужди на организма в такъв момент.


Вазодилатацията – отваряне на пътя към мускулите


Метаболитните нужди на мускулите по време на тренировка се увеличават многократно и изпращат мощни локални сигнали към нервната система, отговорите на които се изразяват във вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове). По този начин притокът на кръв към мускулите по време на тежко натоварване може да се увеличи до 50 пъти спрямо състоянието на покой.

Както вече споменахме, основна роля в този процес имат артериолите и прекапилярните сфинктери, тонусът на които е основен фактор за поддържането на кръвния поток към скелетната мускулатура. Артериолите и техните капилярни легла са мястото, където се извършва обмяната на веществата между мускулната тъкан и кръвта (внасяне на хранителни вещества и отвеждане на отпадните продукти). Прекапилярните сфинктери регулират нивото на кръвния поток, минаващ през капилярните легла (съответно – количеството кръв към и от мускулите). Процесът на вазодилатация включва отпускане на прекапилярните сфинктери, което позволява много по-обилно оросяване на мускулната тъкан.

Тренировката... времето, което е предназначено лично за нас – предизвикваме себе си, рекордите, границите... Тук е мястото, където азотния оксид се намесва – той оказва многостранно мощно влияние върху вазодилатацията и организма като цяло по време на натоварване.

Индиректно влияние


Азотният оксид се синтезира от неговия предшественик (прекурсор) L-аргинин чрез ензима азотен оксид синтаза (NOS). Този процес изисква наличие на кислород и намалява неорганичните нитрати. Азотният оксид е силно реактивоспособен газ с период на полуразпад само няколко секунди, но има свойството лесно да дифундира през клетъчните мембрани към околните тъкани. Неговите молекули лесно и бързо преминават от ендотела, където се синтезира, към гладката мускулатура на артериолите. Там те се свързват с ензима гуанилил циклаза, който превръща гуанозин-5-трифосфата в цикличен гуанозин монофосфат.

Цикличният гуанозин монофосфат служи като важен вторичен сигнализатор за множество физиологични процеси, включително релаксацията (отпускането) на гладката сърдечно-съдова мускулатура. От друга страна той стимулира активността на ензима протеин киназа, който активира дефосфорилирането на леките миозинови вериги. Този процес също предизвиква отпускане на гладката мускулатура на кръвоносните съдове.

Директно влияние


Директните съдоразширяващи механизми на азотния оксид са два. Първият механизъм се задейства когато увеличеният кръвен поток упражни натиск върху стените на кръвоносните съдове – това стимулира ендотела да освобождава калциеви йони, което активира производството на азотен оксид. Вторият директен механизъм влиза в действие когато определени рецептори в ендотела бъдат активирани - по същия начин се отделят калциеви йони и се стимулира производството на азотен оксид. Свързаните с този механизъм рецептори са чувствителни към ацетилхолин, брадикинин, субстанция Р и аденозин.

Ограниченото производство или бионаличност на азотния оксид е свързано със свиване на кръвоносните съдове, което от своя страна води до увеличено кръвно налягане и хипертония. С течение на времето е възможно да се стигне до съдова хипертрофия и стенози. От друга страна ниските нива на азотен оксид могат да бъдат свързани с различни тромбози и възпалителни процеси (съответно при тромбоцити и левкоцити).

Последните изследвания показват, че азотният оксид регулира метаболизма на глюкозата. Той участва и в регулацията на окислителните процеси на глюкозата и мастните киселини в сърдечно-съдовата система, скелетно-мускулния апарат и мастната тъкан.

]

Fitness #1 Superstore Ви посочва 6 причини да ползвате азотни продукти


1. Подобрено възстановяване


Да, ясно е, че един такъв продукт ще Ви позволи да тренирате по-тежко и интензивно. Увеличеният поток кръв означава и приток на повече хранителни вещества към мускулите след натоварване, а това ще допринесе и за по-доброто възстановяване. Обърнете внимание, че ако Вие не приемате подходящ шейк и храна след тренировката, ефектът няма да е особено забележим. Ако се погрижите да осигурите правилното хранене след натоварване, обаче, азотните продукти ще Ви дадат значително и осезаемо подобрение във възстановяването. Когато възстановявате по-бързо и качествено между тренировките, това ще Ви позволи да тренирате по-често и по-тежко, което пък е предпоставка за по-добри резултати. Ако желаете да тренирате наистина сериозно, трябва да помислите по този въпрос.

2. Намалена умора по време на натоварване с повече повторения


Ако умората е лимитиращият фактор във Вашата тренировка, азотният оксид може да Ви помогне. Когато изпълнявате упражненията си във фитнеса, тялото бързо да изчерпва наличния в него кислород, за да подсигури нужната енергия. Когато кислородът спадне до определени нива, започва натрупването на млечна киселина в мускулите, като следствие на анаеробни енергетични процеси. Това натрупване предизвиква усещането за умора. Често умората се усеща като парене в мускулатурата и Ви принуждава преждевременно на прекратите започнатата серия от дадено упражнение. Ако изпълнявате упражненията с 8-12 повторения в серия, това натрупване на умора може силно да ограничи Вашия прогрес. В този смисъл, ако можете да доставите повече кислород в работещата мускулна тъкан, количеството натрупана млечна киселина ще е силно намалено, съответно – умората също ще намалее. Увеличеният приток на кръв, следствие от по-високите нива на азотния оксид, ще окаже положително влияние в такъв случай.

3. Увеличена издържливост


Ако Вие имате нужда от издържливост, за да упражнявате Вашия спорт, азотният оксид отново ще Ви е от полза. Често този клас суплементи се считат за подходящи само за силови атлети, но това не е точно така. Тъй като издържливостта зависи до голяма степен от количеството кислород, постъпващо в мускулите, увеличеният кръвен поток ще Ви позволи да поддържате високо ниво на натоварването за по-дълго време, т.е. да отложите значително момента, в който ще се появи умората. Това е силно препоръчително за спортисти, които тренират и се състезават при по-голяма надморска височина, тъй като при такива условия поемането на кислород от тъканите е частично намалено (заради намаленото съдържание на кислород в атмосферата).

4. Повече енергия


Друго косвено влияние на азотния оксид по време на натоварване е възможността за запазване на температурния баланс на тялото. По време на тренировка телесната температура се повишава значително и организмът прави всичко възможно, за да не допусне прегряване. Увеличеният кръвен поток увеличава възможностите за отвеждане на топлина от работещите мускули, което създава оптимални условия за работата им и спестява енергия на организма за охлаждане. Тази спестена енергия можете да вложите във Вашата тренировка!

5. Подобрено усвояване на глюкозата


Тези, които искат да изгорят мазнините, нека внимателно да се замислят над ползите от азотния оксид. Изследване, проведено от American Journal of Endocrinology and Metabolism, разглежда влиянието на L-аргинин (предшественикът на азотния оксид) върху метаболизма на глюкозата по време на натоварване. Били наблюдавани 9 тренирани за издържливост колоездачи – 120 минути нормално натоварване били последвани от 15 минути максимално усилие. По време на този експеримент са измервани нивата на глюкозата. Било установено, че при тези колоездачи, които са приемали L-аргинин, се наблюдава завишено метаболизиране на глюкозата. Това означава, че тези атлети усвояват глюкозата по-бързо в мускулните клетки по време на натоварването. В допълнение на това аргининовите суплементи увеличават концентрацията на неестерифицирани мастни киселини и глицерол в тялото, което е предпоставка за увеличено използване на мазнините като енергиен източник.

6. Увеличено напомпване на мускулите


Когато количеството на азотния оксид е високо, напомпването на мускулатурата по време на тренировка ще е много по-ясно изразено и ще се запази за по-дълго време. Напомпването е резултат от естественото увеличение на притока на кръв към мускулите по време на физическо натоварване, но азотният оксид го увеличава допълнително, правейки го особено забележимо и впечатляващо.

➡ Какво можете да откриете в арсенала на Fitness #1 Superstore?

Както винаги - най-доброто!


USP Labs Jack3D - безспорно най-добрият продукти в този клас, които се предлагат в момента!

BSN N.O. - Xplode APVT - чудесен продукт на един от доказаните лидери на пазара - BSN.

Muscle Pharm Assault – зареден с пределна сила, съдържащ всичко необходимо, за да преодолеете всички граници.

iForce Hemavol - само погледнете съставките му. Нима не сте любопитни колко далеч може да Ви отведе? Ще кажем само, че вероятно ще е доста по-далеч, от колкото предполагате!

Насочваме отново вниманието Ви към стимулантите на нервната система, които често са част от формулата на тези продукти. Съветваме Ви да приемате такива хранителни добавки според препоръките на съответния производител, като правите и нужните паузи. По този начин се избягва адаптацията на организма и съответно резултатите са винаги отлични. От друга страна при прекомерно продължителен период на прием е възможно да се стигне до претоварване на нервната система, което категорично не е препоръчително. Разбира се, също както при всички хранителни добавки, ефективността на азотните продукти е в пряка зависимост от адекватното хранене, натоварване и възстановяване.

Азотният оксид е Ваш приятел в спорта. Доверете му се!


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

 • Anonimus
  takeRR До сега, никога не съм вземал нищо..
  Само един път, едно момче ми даде доза азот и правих крака. Правих ги доста усилено и после 3 дни имах мускулна треска.. Мисля, че е доста добър.
  01 Юни в 07:27
 • Anonimus
  Galen Bernardov az imam N.O. Xplode i efekta ot nego e strashen :] pri pravilno priemane vdiganeto na kilogrami pone pri men se uvelichi s okolo 25% :]
  07 Юли в 12:07
 • Anonimus
  Evtim Аз когато. Взех първата доза от N.O Xplode и когато правих крака правих с 400kg :).
  07 Януари в 03:04
 • Anonimus
  Ronnie009 Galen Bernardov
  Колко е правилната доза ? И кога
  10 Януари в 13:56
 • Anonimus
  blabla мен пък не ми ставаше оная работа като вземах Jack3d ..... в момента които спрях всичко се оправи такаче азотните бустери са пулна прадня ....
  30 Януари в 22:36
 • Anonimus
  ivo prochetete nekoia kniga ili nauchete malko chujdi ezici be Tapiri!!!!!!izkrivihte gi teia jeleza !!!!!!
  19 Февруари в 19:20
 • Anonimus
  иван христов Здравейте,
  Искам да попитам дали мога да използвам азотен оксид,понеже съм с разширени вени.
  Поздрави.
  29 Февруари в 18:22
 • Anonimus
  I began to have mixed feelings about this site. It's true, the last Replica Louis Vuitton Handbags were comments really good, but I do not know why, every time I stuff from them, they made a mistake. This time, I did not order any replica designer Louis Vuitton Monogram Canvas; I have bought Hermes Kelly double tour bracelet.Last week, I received another review. Some replica Chanel Bags, this is a good site, but I was skeptical Hermes replica wallet.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320701
  01 Юли в 06:38
 • Anonimus
  Provide the online retailer's style, there are a variety of choices replica handbags and accessories industry, some of the most successful fashion Wholesale Louis Vuitton. Some fashion brand, you'll find out in selling the brand range from Balenciaga, Celion, Hermes and more! The best thing in this shop is here, handbags and accessories are all very affordable because they are copies, you can find in most Department stores. Even if the project is a copy, don't let that fool you. All copy our products well, look and feel just like the real thing! The next time you're in the fashion of the Louis Vuitton Monogram Vernis, can't find what you want, sell-brands.com can help you with all your needs of fashion! You are tired or did not find a Louis Vuitton Messenger.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201330706
  06 Юли в 14:30
 • Anonimus

  You will find that every guy must have in wardro the clothes. They are an extra seat in your house or office, awesome, fun and comfortable Louis Vuitton Handbags. They are decorated and comfortable and incredibly portable, to ensure that you can put them wherever you will need them.Be marriage ceremony or perhaps a night time party, these clothes design may be recent. Installation best touch appearance. So shoes summer collection, but also experienced changes and new Louis Vuitton Fall Winter 2012 for hind shoes.they designed a special website for the people of your skin cream, may decide to make the most professional services. Shopping use of this website all the Louis Vuitton Monogram Multicolore, or it may be the credit point, you might just pay a lot of activity. In addition, this site is owned by the person leading to Singapore, Hong Kong, Malaysia, the Philippines and Indonesia.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201330708
  08 Юли в 13:46
 • Anonimus
  Print My Canvas really are a new Brisbane photo canvas prints company and achieving opened their doors in September this Oil Painting Reproductions, the printing team have discovered many customers to become searching for a better quality product that won’t fade within the hot sun or wilt using the humidity. While using finest Epson printing technology, authentic Epson Ultrachrome water-based ink and unmatched colour Night sky painting, a Print My Canvas canvas print is the quality of a professional giclee printing lab, with no price tag. You can also explore other printing options just like a triptych, multi panel or panoramic print. If you are after ‘wow’ factor, the higher the better. The best bit about ordering landscape oil painting on canvas in Brisbane is you will receive an instant online proof that will demonstrate what your canvas print may be like.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201330712
  12 Юли в 09:06
 • Anonimus
  I got some help in dealing with the draft attack. As early as in September, Senator Bob Kerrey my Medal of Honor - win the primary opponent, Photo to Painting, it should be said, abstract painting. I was a simple impression crow deeply, home style and deep gratitude, he will stick to his neck a hardly know who to believe. When I was in the economic and social change. He said I am not worthy of trust, and the Pablo Picasso painting, and I say he is splitting the United States of America, holding
  We come back. On any given day, Modern oil painting, the basic motion dynamics have been identified: Bush claimed to represent the values of family and faith, and I is the economic and social change. He said I am not worthy of trust, and the family.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201330715
  15 Юли в 11:25
 • Anonimus
  Thank you for visiting this site, which was dedicated to my grandfather, he quietly left the material world 2009. He was in the 90's, although the end almost blind, he managed to produce some excellent Oil Painting of him. He is a true artist. He studied art and photography in Rome when he was young. He painted numerous paintings in his life. He specialized in Night sky painting, mostly in landscape painting (usually imagine), but also in the still life paintings, mostly is the object in the home (although he likes drawing). He painted many landscape oil painting,I hope the lucky people all are endowed with one of his works will cherish them, like I do he gave me.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201330719
  19 Юли в 15:35
 • Anonimus

  We are located in Shenzhen, the prime minister in Chinese Canvas Painting reproduction center. All of our products are hand-painted oil painting canvas real.We provide all kinds of abstract oil painting masterpiece. The painter with a bachelor's degree in all our talented artists, museum quality assurance. Has its special meaning in each oil paint on one hand we. We are a leading Service Corporation, the world's first oil painting. Mother day painting is our soul and life. We offer the lowest price for master painting copy on our earth.You are the most precious photos can be turned into a portrait painting on canvas, not only brought memories back to life will become a precious Jiabao future for you and your family. It's so easy, you send us your favorite photos, our artists will copy it in oil and breeding, ensure that your standards.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201330721
  21 Юли в 18:13
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...