3атлъстяването при децата

Добавена на 16 Октомври 2013 | Категория: Хранене | Добави в любими
Очевидно проблемът със затлъстяването при децата не е нещо, който ще се оправи от само себе си. Фактът, че традиционно-американският проблем придоби световни мащаби, го прави част от най-сериозните "болести" на нашето време.

Когато говорим за сигурността на децата ни, най-често изникват думи като алкохол, наркотици, безопасно пресичане. Трябва ли нездравословната храна да бъде част от тези притеснения? В последните 30 години, затлъстяването при децата се е удвоило, а при младежите - утроило. Не е тайна, че заседналият начин на живот и нездравословната храна са в основата на проблема.
3а жалост, обаче, нездравословната храна е станала прекалено достъпна и удобна, особено за родители, които нямат възможност или не желаят да отделят много време в кухнята. И нека си го признаем - пристрастяващо вкусна е.

3апочнете с малки стъпки към големите промени.

Големите резултати идват стъпка по стъпка, систематично, с малки промени. Не очаквайте процесът да бъде завършен за седмица. Например, традиционно-ужасните закуски, могат да бъдат заменени с мюсли, плодове. Да, не очаквайте децата да го приемат веднага и на драго сърце, но помнете, че въпреки упорството и усилията, всичко ще си струва накрая.

Бъдете добър пример!

Вие сте основният ролеви модел на децата, особено в по-ранна възраст. Нали не очаквате да имат култура на хранене, докато Вие всекидневно ядете дюнери? Покажете им, че сте готови да положите усилия за себе си и така ще им бъде много по-лесно да възприемат. Отделяйте повече време за приготвяне на здравословни ястия, увеличете физическата активност.

Отървете се от всякакви изкушения в къщата!

Не оставяйте децата си заобиколени от шоколади, чипсове, кола. Повечето домакинства имат отредени места за лакомства, които могат единствено да Ви изкушават. Превърнете кухнята си в храм на здравословното хранене. Повечето вредни неща имат естествени заместители, които също са вкусни.

Гледайте на всичко като начин на живот, не диета.

Мразя думата "диета", защото асимилира нещо временно и неприятно. Трябва да намерите начин всичко да се случва естествено и приятно, без да се потискате от хранителния Ви режим. Интересувайте се от рецепти и начини на приготвяне на храните, които да разнообразят всекидневието Ви.

Не забравяйте, че все пак са деца.

Критични ли са здравето полезните храни и физическата активност? ДА. След като изяснихме този факт, не се вманиячавайте прекалено много. Децата имат нужда от лакомства, идеята е всичко да се случва в допустими норми. Не карайте децата да се чувстват виновни или да Ви лъжат след като са хапнали нещо нездравословно навън.

Насърчавайте физическата активност.

3апишете децата на спорт, който ги влече. Отделяйте повече време за тях, в парка или на игрището. Научете ги да го правят с удоволствие, не на сила.

Ако подхождате с "диктаторска" настроеност, децата ще се бунтуват или най-малкото, няма да бъдат способни да предприемат здравословни решения сами. Същевременно трябва да респектират избора на другите за начина им на живот и да се опитват единствено да дават положителен пример чрез навиците си.

Етикети: Здраве

Коментари

  • Anonimus
    Да, виновни са родителите. Близко мое семейство имат първолаче, което е поощрявано във всекидневното хранене с пържени картофи, кренвиршки, сладки неща и газирани напитки (нямам спомен да съм виждала това дете да пие вода). В кого е проблема!?! В родителите или децата...
    28 Май в 17:44
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Помощ - липса на Б-12

Помощ - липса на Б-12

17 Януари 2018

Като остаряваме, способността на тялото ни да абсорбира витамин В12 се забавя. Витамин В12 е отговорен за производството на червените кръвни телца и ...

Какво ще стане с нас ако спрем захарта?

Какво ще стане с нас ако спрем захарта?

15 Декември 2017

Какво ще се случи с организма, ако човек престане да яде захар. Медиците обобщиха няколко основни момента: ...

Не се ограничавайте от мазнините!

Не се ограничавайте от мазнините!

07 Декември 2017

Можете да се успокоите! Това вече е научно доказано от подробно изследване, публикувано в научното списание T...

Как да преборим глада по време на диета?

Как да преборим глада по време на диета?

06 Декември 2017

Ето кои продукти е добре да включите в диетата си, за да не ви мъчи нечуван глад и това да не се отрази на ки...