Защо имаме дефицит на витамин Д!

Добавена на 10 Ноември 2017 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими

Около 80% от населението на САЩ страда от дефицит на витамин Д под една или друга форма. След като научите някои от причините за това, ще разберете защо това е толкова срещан проблем. Целта на тази статия е да ви образова, така че да знаете как да постъпите, ако вие или някой ваш близък страда от този проблем.

Основната причина за дефицита на витамин Д при повечето хора е това, че не приемат достатъчно количество от него, независимо дали източник е храната или различни медикаменти. Друга причина е липсата на слънчева светлина. Среща се и вариант, при който бъбреците просто не преобразуват витамин Д в активната му форма, от която се нуждае организма ни.

Ето и основните причини:

1. Хранителен режим, беден на витамин Д.

Когато става въпрос за основния ни хранителен режим, почти е невъзможно да си осигурим препоръчителната дневна доза от витамин Д, което е и една от главните причини за дефицит. Единствените храни, които съдържат значително количество от този витамин, са говеждият черен дроб, рибата и рибеното масло, яйчните жълтъци. Както виждате, малко хора изграждат диетата си около изброените храни.

2. Недостатъчно излагане на слънчева светлина.

Знаем, че има много хора, които правят всичко възможно да избягват слънцето, заради потенциален отрицателен ефект върху кожата. Обаче, това също е основна причина за дефицит на витамин Д. Витамин Д3 се създава от кожата ни, когато бъде изложена на ултравиолетовите слънчеви лъчи.

Нужното количество слънчева светлина и нейното въздействие варира в зависимост от индивидуалните характеристики на хората. Факторите включват цвят на кожата, процент телесни мазнини, време от годината. Прекомерното излагане на слънчеви лъчи не е хубаво нещо, но определено количество от тях все пак е необходимо, за да не се получава дефицит на витамин Д. Така че е важно човек да намери подходящия здравословен баланс.

3. Стареенето на бъбреците

За преобразуването на витамин Д в активна форма са необходими добре функциониращи бъбреци. И няма никакво значение под каква форма е получен този витамин- чрез медикаменти, храна или слънчева светлина. Със стареенето нашите бъбреци стават по-малко способни да изпълняват задачите си, което води до дефицит на витамин Д.

4. Липса на допълнителна суплементация чрез добавки и медикаменти.

Това определено една от важните причини за дефицит. Тъй като е изключително трудно да си набавим нужното количество витамин Д чрез ежедневната диета и слънцето, важността на суплементацията с хранителни добавки става много голяма.

Има много хранителни добавки с витамин Д и Д3, от които можем да избираме, за да се преборим с недостига. За да намерите най-добрия и подходящ за вас, може да експериментирате, но си струва, защото важността на витамин Д е голяма.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
К2 – витаминът, без който костите и сърцето не могат!

К2 – витаминът, без който костите и сърцето не могат!

13 Февруари 2018

Калцият заздравява костите и намалява риска от остеопороза – тази теория бе лансирана в продължение на години. Тогава защо в скандинавските държави, ...

Хипер растеж с Hyper AminoBolic!

Хипер растеж с Hyper AminoBolic!

07 Февруари 2018

Ако искате нещо различно, което ще ви възстановява бързо и същевременно ще кара мускулът да работи на свръхчо...

Нормални нива на хормони?

Нормални нива на хормони?

01 Февруари 2018

Подуването, ниските нива на енергия и тревожността са един от най-честите признаци на хормонален дисбаланс. Х...

Знаете ли, коя е най - мощната билка?

Знаете ли, коя е най - мощната билка?

30 Януари 2018

В продължение на векове, освен в кулинарията, куркумата е била използвана и в традиционната медицина поради с...