Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

Добавена на 19 Януари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими

Въпрос: Постоянно получавам травми в долната част на гърба. Чувал съм, че заздравяването на коремната преса помага за предотвратяване на това. По какъв начин действа този механизъм ?

Отговор: Коремната мускулатура поддържа гърба, когато се навеждате, за да повдигнете някаква тежест. Ето и две важни причини, които обясняват защо мускулите на корема трябва да бъдат много силни, което от своя страна прави гърба ви по-малко податлив към увреждания.

Механизмът на вътрекоремното налягане.


Представете си, че има голям балон, който изпълва вашата коремна кухина изцяло, чак до диафрагмата, която се намира в долната част на тази кухина. Балонът ви помага да стоите прав и дори когато повдигате тежест, той успява да ви върне в изходно положение. По такъв начин гръбначният ви стълб се поддържа чрез коремната мускулатура.

Коремната ви кухина представлява една затворена камера, подобна на въздушен балон. Повишеното вътрешно налягане в нея предизвиква повдигане на всичко, което се намира в нея, като в резултат на това намалява налягането върху гръбначния стълб. Колкото по-силни са коремните мускули, толкова по-голямо вътрешно налягане можете да създадете, като по този начин увеличавате стабилността (опората) на гърба.

Механизъм за усилване поясно-гръдната фасция.


Фасцията предстявлява слой съединителна тъкан, която покрива един или група мускули. Съединителната тъкан, която покрива мускулите на гърба, се нарича поясно-гръдна фасция.

Три мускула на корема - напречният на стената, вътрешният кос и външният кос мускул – са прикрепени към стените с поясно-гръдната фасция и когато те се свиват, това я напряга. Действието е аналогично на това, което се получава, когато си слагате тежкоатлетически колан за поддържане на гърба. Това позволява да се стабилизира положението на гръбначния стълб, особено когато се навеждате, за да вдигнете нещо.

Силната коремна преса, особено косите и напречни мускули, способстват за по - силното опъване на поясно-гръдната фасция, което поддържа гърба по-добре.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Релеф, релеф и пак релеф!

Релеф, релеф и пак релеф!

25 Април 2018

Ако искате да постигнете желания релефен вид за кратко време, следващият нисковъглехидратен план от 7 стъпки е точно за вас. Търсенето на релефа за...

Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

22 Април 2018

Коензим Q10 Коензим Q10, повишава производството на енергия в тялото, което ви зарежда за през деня и по врем...

Чай за намаляване на стреса!

Чай за намаляване на стреса!

21 Април 2018

Намалете нивата на кортизола с няколко чаши от напитката на баба Вече трябва да сте разбрали с вредите, които...

Кога е най - удачно да тренираме?

Кога е най - удачно да тренираме?

19 Април 2018

Кое време в денонощието се смята за оптимално за провеждане на една тренировка? Активността на човешкия орган...