Защо аминокиселините с разклонена верига са толкова важни? Част 2

Добавена на 18 Ноември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Като енергиен източник за работещите мускули, BCAA’s са от полза за трениращите в залите – те предоставят повече гориво, без да изчерпват ограничените гликогенни запаси. Когато ги вземете след упражнения, нивото на млечната киселина е по-малко – което значи, че за гориво е бил използван по-малко мускулен гликоген.

Това е добра новина за билдерите, тъй като млечната киселина е причина за появата на умората, ограничаваща възможността за повече повторения. Приемът на BCAA’s поддържа нивото на глутамина в кръвта след упражнения и по този начин те са ефикасен стимулант на имунната система. Триатлонците например при тренировки открай време вземат суплементи с BCAA’s – иначе нивото на глутамин в кръвта им спада и възможността от инфекции нараства.Принципно поносимостта към BCAA’s е добра, въпреки че големи количества от тях пречат на транспорта на други аминокиселини като триптофан (като се оказа, това е добре). А недостигът на триптофан въздейства върху настроението и ако сте чувствителни към промени в него, към депресии и раздразнителност, преди прием на BCAA’s се консултирайте с доктор и следете тези симптоми да не се влошат.

Научни изследвания показват, че ВСАА’s могат да стимулират протеинов синтез дори и в отсъствието на тренировки. ВСАА’s играят ролята на азотен донор под формата на L-Аланин, който също се превръща в глюкоза, когато гликогеновите запаси са изчерпани. Така че не е нужно да взимате огромни количества въглехидрати, за да запазите гликогена в тялото си.

Може би най-интересното свойство на ВСАА’s е способността им да спомагат за горенето на мазнини. Когато организма усети наличието им в кръвния поток по време на упражнения, което е знак за интензивен мускулен разпад, то автоматично подава сигнал към съответните механизми да започнат да използват мазнините като гориво вместо ценния протеин, намиращ се в мускулите. Силата на този механизъм може да бъде увеличена като се ограничи въглехидратния прием 2 часа преди тренировка.Зареждане с леуцин

Тази аминокиселина може да има анаболен ефект, но ефективността й зависи от храненето и нивото на инсулина. Дори при прием на достатъчно протеин дози от 20-50г леуцин са ефикасни на качване на мускулна маса. Известно е, че синтезът на протеин може да се засили чрез храната, упражненията и/или инсулина. Леуцинът е основен „играч” и количества от него, по-високи от нормалните, са начин за бърз синтез на протеин. Въпреки това обаче приемът му сам по себе си не е достатъчен – без другите аминокиселини и достатъчно въглехидрати бързият старт пропада.

А и леуцинът не може да управлява процеса по синтеза на протеина сам – нужни са редовни упражнения и балансирано с другите есенциални аминокиселини хранене. Способността на леуцина да движи синтеза на протеин се нарушава, ако нивото на инсулина е ниско. Затова той няма изграждащ мускулите ефект при диабетици или гладуващи. За препоръчване е приемът на леуцин да е с храна с въглехидрати и протеин.

Стратегия за леуцин

Ако искате да прескочите изолеуцина и валина и да наблегнете само на леуцина, има два начина:

5г леуцин - преди закуска

5г леуцин, 20-40г протеин, 50-100г въглехидрати - преди и след тренировка

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Енергия в изобилие! КАК?

Енергия в изобилие! КАК?

13 Декември 2017

Всички ние се нуждаем от много енергия, особено по време на най-натоварените часове от деня. Има безброй материали, които са посветени на тази важна ...

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

12 Декември 2017

Джулиано Строе (Giuliano Stroe) се превърна в знаменитост още през 2009 година, когато на 5-годишна възраст е...

Ползите от гъбата Кордицепс?

Ползите от гъбата Кордицепс?

10 Декември 2017

Кордицепс (Cordyceps) е странно-изглеждаща гъба, с трудно за произнасяне име, която, обаче, заслужава внимание...

Често срещаната болка в китките!

Често срещаната болка в китките!

09 Декември 2017

Травмата Болка в китките при сгъване с щанга с прав лост. Чувството Остра болка, обхващаща кутрето и киткат...