Защо аминокиселините с разклонена верига са толкова важни? Част 2

Добавена на 18 Ноември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Като енергиен източник за работещите мускули, BCAA’s са от полза за трениращите в залите – те предоставят повече гориво, без да изчерпват ограничените гликогенни запаси. Когато ги вземете след упражнения, нивото на млечната киселина е по-малко – което значи, че за гориво е бил използван по-малко мускулен гликоген.

Това е добра новина за билдерите, тъй като млечната киселина е причина за появата на умората, ограничаваща възможността за повече повторения. Приемът на BCAA’s поддържа нивото на глутамина в кръвта след упражнения и по този начин те са ефикасен стимулант на имунната система. Триатлонците например при тренировки открай време вземат суплементи с BCAA’s – иначе нивото на глутамин в кръвта им спада и възможността от инфекции нараства.Принципно поносимостта към BCAA’s е добра, въпреки че големи количества от тях пречат на транспорта на други аминокиселини като триптофан (като се оказа, това е добре). А недостигът на триптофан въздейства върху настроението и ако сте чувствителни към промени в него, към депресии и раздразнителност, преди прием на BCAA’s се консултирайте с доктор и следете тези симптоми да не се влошат.

Научни изследвания показват, че ВСАА’s могат да стимулират протеинов синтез дори и в отсъствието на тренировки. ВСАА’s играят ролята на азотен донор под формата на L-Аланин, който също се превръща в глюкоза, когато гликогеновите запаси са изчерпани. Така че не е нужно да взимате огромни количества въглехидрати, за да запазите гликогена в тялото си.

Може би най-интересното свойство на ВСАА’s е способността им да спомагат за горенето на мазнини. Когато организма усети наличието им в кръвния поток по време на упражнения, което е знак за интензивен мускулен разпад, то автоматично подава сигнал към съответните механизми да започнат да използват мазнините като гориво вместо ценния протеин, намиращ се в мускулите. Силата на този механизъм може да бъде увеличена като се ограничи въглехидратния прием 2 часа преди тренировка.Зареждане с леуцин

Тази аминокиселина може да има анаболен ефект, но ефективността й зависи от храненето и нивото на инсулина. Дори при прием на достатъчно протеин дози от 20-50г леуцин са ефикасни на качване на мускулна маса. Известно е, че синтезът на протеин може да се засили чрез храната, упражненията и/или инсулина. Леуцинът е основен „играч” и количества от него, по-високи от нормалните, са начин за бърз синтез на протеин. Въпреки това обаче приемът му сам по себе си не е достатъчен – без другите аминокиселини и достатъчно въглехидрати бързият старт пропада.

А и леуцинът не може да управлява процеса по синтеза на протеина сам – нужни са редовни упражнения и балансирано с другите есенциални аминокиселини хранене. Способността на леуцина да движи синтеза на протеин се нарушава, ако нивото на инсулина е ниско. Затова той няма изграждащ мускулите ефект при диабетици или гладуващи. За препоръчване е приемът на леуцин да е с храна с въглехидрати и протеин.

Стратегия за леуцин

Ако искате да прескочите изолеуцина и валина и да наблегнете само на леуцина, има два начина:

5г леуцин - преди закуска

5г леуцин, 20-40г протеин, 50-100г въглехидрати - преди и след тренировка

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Свободни тежести или машини? част 2

Свободни тежести или машини? част 2

24 Март 2018

Предимства и недостатъци на свободните тежести: Свободните тежести са любими на повечето сериозни бодибилдъри, защото правят тренировката много по-еф...

Свободни тежести или машини? част 1

Свободни тежести или машини? част 1

18 Март 2018

Кое от двете трябва да изберете за максимално добра тренировка? Силовата тренировка може да ви се струва обър...

Хранителни добавки за начинаещи!

Хранителни добавки за начинаещи!

17 Март 2018

Всеки начинаещ си задава доста въпроси преди и когато започне да тренира! С тази статия ще отговорим на един о...

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

15 Март 2018

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун Като тинейджър, бъдещото холивудско светило Силвестър Сталоун, бил ...