Заместители на захарта! част 1

Добавена на 17 Февруари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Днешно време хората масово разчитат на изкуствени овкусители, при спортуващите фитнес най-често се използват за подсладяване на шейкове или други храни, без да се увеличава калорийният прием.

Преимуществата им пред захарта са очевидни (почти нулеви калорийни стойности), но дали това е всичко?

Чистата захар има 4 калории в 1 грам. Кой не би искал заместител, който има страхотен вкус и 0 калории?Наистина е трудно на учените да сложат всички подсладители под един знаменател и да ги нарекат вредни или полезни, тъй като те са станали неизменна част от живота ни. Те наистина присъстват в огромна част от използваните във всекидневието храни и продукти. Нека разгледаме 5-те заместителя на захарта, които намират най-широка употреба днес.

Аспартам

Аспартамът (Aspartame) е 180 пъти по-сладък от захарта и макар да има сходна калорийна стойност, количеството, което се използва е толкова малко, че се счита за подсладител с 0 калории.

Негативните ефекти от всекидневната употреба на аспартам тревожат учените още от самото му създаване през 1974г. С годините успяват да се откроят 92 различни неблагоприятни ефекта върху човешкия организъм.

Най-често срещаните странични ефекти са главоболие, замаяност, рязка смяна на настроения, повръщане, стомашни болки, диария, отпадналост и др. Учените присъждат на аспартама титлата: „най-опасната съставка на пазара, която масово се добавя към храните и напитките”, тъй като се свързва със 75% от случаите на нежелани реакции при употреба на храни съдържащи изкуствени овкусители.

Въпреки очевидните негативи при употребата на аспартам, ранната му поява на пазара на заместители на захарта му позволява да остане лидер до ден днешен. Поради неспособността му да претърпява топлинна обработка се използва най-вече в напитки, кисели млека, пудинг, желирани продукти и др.

Захарин

Захаринът е от 200 до 700 пъти по-сладък от захарта. Създаден е през 1879г. и учените твърдят, че е най-старият и най-изследваният заместител на захарта. Основната причина да загуби своята популярност е изследване през 1970г., което твърди, че е карцерогенен (възможно да причини рак) и въпреки че не е доказано върху човешки индивиди, бива масово заместен при появата на аспартама.

Използва се най-вече в сладоледи, паста за зъби и др. Тъй като захаринът се свързва рядко и само с леки странични ефекти, днешно време се смята за по-безопасен от аспартама, популярността му се завръща и все повече компании започват да го използват.Захароза

Захарозата е 600 пъти по-сладка от захарта. Тя е единственият подсладител с 0 калории, който реално се извлича от захарта. Над 100 изследвания през последните 20 години я сочат за безопасна. Въпреки това се срещат случаи на поява на странични ефекти като замъглено зрение, задържане на вода, високо кръвно налягане и някои алергични реакции.

Истината е, че не знаем дали захарозата е безопасна или не, тъй като е на пазара от твърде скоро и все още не може да се изследва въздействието върху човешкия организъм в дългосрочен план. Радва се на популярност поради фактът, че се продава като „натурален” заместител на захарта, но, разбира се, натурален не винаги е синоним на здравословен. Свойството й да претърпява топлинна обработка я прави много популярна във варени продукти, а също така и сирена, дъвки, кафе, чай, сосове, подправки, бонбони и др.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Свободни тежести или машини? част 1

Свободни тежести или машини? част 1

18 Март 2018

Кое от двете трябва да изберете за максимално добра тренировка? Силовата тренировка може да ви се струва объркваща, ако започвате сега или е минало д...

Хранителни добавки за начинаещи!

Хранителни добавки за начинаещи!

17 Март 2018

Всеки начинаещ си задава доста въпроси преди и когато започне да тренира! С тази статия ще отговорим на един о...

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

15 Март 2018

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун Като тинейджър, бъдещото холивудско светило Силвестър Сталоун, бил ...

Интересни ползи от казеина!

Интересни ползи от казеина!

11 Март 2018

В тази статия ще обърнем внимание на вид протеин, който ни е добре познат с основното си действие, а именно ба...