Заместители на захарта! част 2

Добавена на 18 Февруари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Наистина е трудно на учените да сложат всички подсладители под един знаменател и да ги нарекат вредни или полезни, тъй като те са станали неизменна част от живота ни. Те наистина присъстват в огромна част от използваните във всекидневието храни и продукти. Нека разгледаме 5-те заместителя на захарта, които намират най-широка употреба днес.Ацесулфам К

Смята се, че ацесулфам К е един от най-близките братовчеди на аспартама, а вредите от последния са редица. Според някои специалисти ацесулфам К може да предизвика тумори на млечните жлези, белите дробове, левкемия и редки новообразувания.

Някои изследвания върху животни показват, че ацесулфам К стимулира многократно секрецията на инсулин, причинявайки атака от ниска кръвна захар.

Проведените експерименти с ацетоацетамид /разпаден продукт на ацесулфама/ показват, че той предизвиква много бързо развитие на доброкачествени тумори на щитовидната жлеза при плъхове.

Ацесулфам К е 200 пъти по сладък от захарта. За сравнение той е приблизително сладък, колкото аспартама; наполовина сладък в сравнение със захарина и има 1/4 от сладостта на сукралоза.

Подобно на цикламат, аспартам и захарин, той не се усвоява от организма и бързо се извежда от него.

Метиловият етер, който се съдържа с ацесулфама, влошава работата на сърдечно-съдовата система. Аспарагинова киселина в него влияе възбуждащо върху нервната система и с времето може да доведе до привикване.

Ксилитол

Ксилитолът е захарен алкохол, който се среща във влакната на някои плодове и зеленчуци като ягоди, малини, някои зърнени продукти, гъби, овес и др. Той е сладък горе-долу колкото захарта, но има 40% по-ниска калорийна стойност.

Ксилитолът се води безопасен, натурален заместител на захарта, има антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Зъболекари често го препоръчват като заместител на захарта, тъй като не е вреден за зъбите. Въпреки всичко са описани някои рядко проявени странични ефекти като гадене, диария, чревни смущения и др. Използва се най-вече в дъвки без захар, както и от няколко лидера на пазара за пасти за зъби.Стевия

Стевията е натурална южноамериканска билка. Листата на растението се използват за производството на подсладител 30 пъти по-сладък от захарта. Тя не променя нивата на глюкоза в кръвта, което я прави безопасна за диабетици. Съществуват много разногласия сред учените относно безопасността на стевията. Повечето твърдят, че е безопасен, натурален, използван с векове заместител на захарта.

Скептиците смятат, че е възможно да пречи на естественото усвояване на въглехидратите от човешкия организъм. Въпреки това, стевията се причислява към безопасните подсладители за разлика от аспартама, захарина и захарозата. Все още не се използва масово в производството, но търпи топлинна обработка и навлиза все повече в живота ни.


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Релеф, релеф и пак релеф!

Релеф, релеф и пак релеф!

25 Април 2018

Ако искате да постигнете желания релефен вид за кратко време, следващият нисковъглехидратен план от 7 стъпки е точно за вас. Търсенето на релефа за...

Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

22 Април 2018

Коензим Q10 Коензим Q10, повишава производството на енергия в тялото, което ви зарежда за през деня и по врем...

Чай за намаляване на стреса!

Чай за намаляване на стреса!

21 Април 2018

Намалете нивата на кортизола с няколко чаши от напитката на баба Вече трябва да сте разбрали с вредите, които...

Кога е най - удачно да тренираме?

Кога е най - удачно да тренираме?

19 Април 2018

Кое време в денонощието се смята за оптимално за провеждане на една тренировка? Активността на човешкия орган...