За или против хляба!?

Добавена на 25 Септември 2016 | Категория: Статии | Добави в любими
Открай време диетолози спорят по един въпрос: „Полезно ли е, или вредно да се яде хляб?". Дали са единодушни все още не е ясно, но да – необходимо е да се яде хляб. Естествено в умерени количества.

Не става въпрос обаче за какъв да е хляб. Съществуват множество варианти. И така започваме да се питаме: „Как всъщност да изберем най-подходящия сред многото различни видове? Кой от всички е най-полезен? Бял ли да бъде или пълнозърнест? А не е ли по-добре да си направим домашен, вместо да го купуваме готов?" и т.н. А ето и отговорите на тези въпроси:



1. Бял или пълнозърнест хляб?
Силата на хляба е в зърното, но не, кое да е, а цялото зърно. В него се крият всички естествени фибри, витамини, минерали и полезни вещества, които дават незаменима енергия и здрав тонус на нашия организъм. Пълнозърнестият хляб има много по-ниска калоричност, което го прави перфектен за нашата диета.

Особено подходящ за отслабващи и диабетици, той има свойството да забавя усвояването на приетата с храната глюкоза, като по този начин предотвратява рязкото повишаване на кръвната захар след хранене и подобрява храносмилането. Оптималното съдържание на витамини и минерали го превръща в предпочитана храна преди или след фитнес тренировката.

Целите зърна са силен мозъчен стимулатор, а освен това консумирането на пълнозърнест хляб повишава настроението, благодарение на високото съдържание на витамин В, който от своя страна стимулира производството на серотонин, а всички знаем, че това е хормонът на щастието.



2. Какви добавки да съдържа хлябът?
Има безброй варианти за всеки вкус. Най-добре е да изберете черния пълнозърнест хляб с добавки от различни семена. Разнообразието е голямо – има хляб със сурови тиквени или слънчогледови семки, с ленено или конопено семе, със сурови орехи, дори с брашно от коприва или листа от босилек и мента. Тук вече се налага да опитвате и да решавате спрямо вашите вкусови предпочитания. Но с каквито и добавки да е хлябът (стига да са сурови и натурални) може да сте сигурни, че подпомагате цялостно организма си.

Суровите ядки и семената са пълни с полезни вещества и микроелементи, които подпомагат работата на всички органи в тялото. А и повярвайте, вкусът е съвсем различен от този на обикновения бял хляб в найлонов плик, който грабваме в бързината от рафта в супермаркета. Вкусът и мирисът на истинския хляб галят сетивата.




Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

12 Декември 2017

Джулиано Строе (Giuliano Stroe) се превърна в знаменитост още през 2009 година, когато на 5-годишна възраст е вписан в Книгата на рекордите на Гинес....

Ползите от гъбата Кордицепс?

Ползите от гъбата Кордицепс?

10 Декември 2017

Кордицепс (Cordyceps) е странно-изглеждаща гъба, с трудно за произнасяне име, която, обаче, заслужава внимание...

Често срещаната болка в китките!

Често срещаната болка в китките!

09 Декември 2017

Травмата Болка в китките при сгъване с щанга с прав лост. Чувството Остра болка, обхващаща кутрето и киткат...

Интересни неща за мазнините!

Интересни неща за мазнините!

03 Декември 2017

Правилните мазнини правят бодибилдъра наистина добър. Независимо дали целта ви е да сте огромни или просто „на...