ЗА ИЛИ ПРОТИВ - ГМО ХРАНИ

Добавена на 06 Декември 2016 | Категория: Статии | Добави в любими

Когато говорим за ГМО чувствата са смесени, някой тотално са отрекли това откритие и смятат, че ще доведе бавно, но сигурно човечеството до гибел, други смятат ГМО-то за най – важното откритие, което е правило човечеството, тъй като чрез него може да се спаси бързо нарастващото население на Земята от глад.

Темата дали са вредни или не е широко коментирана и няма ясен и точен отговор, ако потърсите в интернет ще намерите безброй научни статии, които подкрепят и двете позиции.

Да започнем от началото!


Какво е ГМО и защо някой хора смятат, че е едно от най – важните открития на човечеството!

Идеята за създаване на нови видове растения не е ново явление. Хората от хиляди години са опитвали да кръстосват растения, за да ги направят по – издръжливи и с по – ниски изисквания за средата в която виреят. Новите сортове обикновено се създавали чрез изкуствено опрашване или присаждане на един вид растение върху друг. Растенията са били и още са подлагани на мутация, чрез излагане на радиация или силни химикали. Тези процеси са били отговорни за много от видовете, които вознаваме в момента.

Да отскочим към днешните модерни времена, сега растенията са отгледани чрез рекомбинирана ДНК технология, или по – конкретно точно ГМО. Този процес действа на молекулярно ниво, позволява комбинацията на няколко гени от различни растения, дори и от животни. По – този начин човек може да промени характеристиките на растенията, лесно и бързо.ГМО позволява да се намалят потребленията на растенията, да изискват по – малко вода, да могат да виреят в неплодородна почва, да са защитени от всякакви насекоми и болести. Това от своя страна осигурява сигурна и плодородна година, цените на продуктите стават по – ниски, тъй като разходите по отглеждането падат, също така и рискът от погиване на продукцията е минимален.

Друго предимство на ГМО културите, е че те лесно могат да бъдат транспортирани на дълги разстояния, защото се развалят много по – бавно, това означава, че култури, които виреят на различни точки в света могат да бъдат доставяни буквално навсякъде. Предимство е и, че може да се модифицират продуктите да съдържат по – голямо количество от определени важни за организма нутриенти. Пример за това е ‘Златният ориз‘, който съдържа по – голямо количество бета каротен, което може да пребори дефицитът на витамин А.

По – голямата част от противниците на ГМО смятат, че растенията, които са създадени по тази технология са неестествемо и ефектът им върху хората и околната среда е негативен. Въпреки, че ГМО храните са част от храната ни от 20 години насам, дългосрочните ефекти са до голяма стефен неизвестни. Противниците на ГМО твърдят, че новите растения са по – склонни да предизвикат алергии, най – големият им страх е, че ще предизвикат непредсказуем ужасяващ ефект за в бъдеще.ГМО имат и един позитив, който рядко се споменава. Повечето ГМО са създадени, както по – горе написахме, за да противодействат на насекоми, което води до спирането на употребата на вредните инсектицидни смеси, с които се пръскат растенията. Има голям процент вероятност при неправилно измиване на продукт, да останат следи от тези вредни химични съставки. Те причиняват здрвословни проблеми. При тестове с мишки, при прием на плодове и зеленчуци, които не са измити, мишките започват да имат проблеми главно с бъбреците.

Това според критиците има и негативна страна, всяко генно модифицирано растение, може да се размножава с диви растения, при предаване на отблъскващите свойства към насекоми, това може да доведе до изчезване на определени насекоми, които се хранят с него.

Най – добрият вариант да вземете позиция е да бъдете осведомени, търсете информация от различни източници и следете новостите, защотот ГМО науката се развива с всеки изминал ден.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да предотвратим застоя и претренирането!

Как да предотвратим застоя и претренирането!

20 Януари 2018

Претренирането може да нанесе сериозни щети върху тялото ви. Особено вредно е за начинаещите, които се излагат на голям риск от контузии. Ако натовар...

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

19 Януари 2018

Въпрос: Постоянно получавам травми в долната част на гърба. Чувал съм, че заздравяването на коремната преса п...

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

14 Януари 2018

Ето няколко основни съставки, които ще поддържат имунната Ви система силна през студените месеци. Глутамин О...

Правилен преход след диета!

Правилен преход след диета!

13 Януари 2018

Отказали сте се от вредните навици, гледали сте нетърпеливо всяко движение по кантара, брояли сте дните до пос...