Всичко за мазнините!

Добавена на 01 Октомври 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Освен въглехидратите и протеините много често разисквана тема в диетата на билдърите са мазнините. За някои те са вредни и изобщо не трябва да попадат на трапезата, но сами ще се убедите, че това не е точно така.

МАЗНИНИ

Препоръчително дневно количество – не повече от грам на килограм тегло или 15-20 % от дневната ви калорична дажба.Мазнините, или така наричаните липиди (от гръцкото lipos – мазнини), изпълняват няколко основни функции в човешкия организъм:

➡ голям и концентриран енергиен склад
➡ пази вътрешните органи
➡ като агент за транспорт на много мастноразтворими витамини
➡ като „доставчик” на основни мастни киселини

Последното от гореизброените свойства е особено важно за организма, защото без мазнините няма да може да произвеждате редица хормони, като например тестостерон, и така ще компроментирате клетъчната си структура.

Основни източници

Триглицериди
Това е главният източник и основно може да се раздели на два вида:

ГЛИЦЕРОЛ. Сам по себе си глицеролът е алкохол, разтворим във вода. Той по-скоро има характеристиките на въглехидратите със своите 4 калории за грам. Много енергийни десерти, обявявани като нисковъглехидратни и без мазнини, използват именно глицерола като основна своя съставка.

МАСТНИ КИСЕЛИНИ. На химично ниво структурата на мастните киселини се състои от въглеродни атоми с прикачени водородни молекули. Колкото повече са прикачените водородни молекули, толкова повече наситени и стабилни са мазнините. Мастните киселини се делят на два вида:

➡ Наситени. Наричат се така, защото химически съдържат колкото е възможно повече водородни атоми. Казано най-общо, това не е особено полезно за трениращите. Източници на подобни мазнини са животински продукти като телешко и свинско, но има и някои зеленчуци, които също са богати на подобни мазнини – палмовото и кокосовото масло.➡ Ненаситени. Както може би предполагате, дефиницията на ненаситените мазнини ще е следната: те са със значително по-малко водородни атоми. Това са „по-добрите” за вас мазнини и трябва да са основната част от дневния ви прием на мазнини. Примери за храни, съдържащи мононенаситени киселини, са зехтинът, бадемите и лешниците. Други продукти, съдържащи полиненаситени киселини (също така известни като Омега-3 и Омега-6 мастни киселини), са соята, рибата, слънчогледовото масло.

Но важно е да се знае, че някои от ненаситените киселини могат да бъдат манипулирани и променени по химически път, така че да се превърнат в по-опасни дори и от наситените. Подобни киселини се сочат като виновни за намаляването на нивото на така наречения добър холестерол, вследствие на което се увеличава рискът от сърдечни болести.

Фосфолипиди

Това са мазнините, играещи най-важна роля за човешкият организъм. Те се грижат за запазване целостта на клетъчната структура, регулират съсирването на кръвта и улесняват транспорта и употребата на мастните киселини и холестерола. Може би най-важен от фосфолипидите е лецитинът, който се съдържа в яйцата, черния дроб и лешниците

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Свободни тежести или машини? част 2

Свободни тежести или машини? част 2

24 Март 2018

Предимства и недостатъци на свободните тежести: Свободните тежести са любими на повечето сериозни бодибилдъри, защото правят тренировката много по-еф...

Свободни тежести или машини? част 1

Свободни тежести или машини? част 1

18 Март 2018

Кое от двете трябва да изберете за максимално добра тренировка? Силовата тренировка може да ви се струва обър...

Хранителни добавки за начинаещи!

Хранителни добавки за начинаещи!

17 Март 2018

Всеки начинаещ си задава доста въпроси преди и когато започне да тренира! С тази статия ще отговорим на един о...

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

15 Март 2018

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун Като тинейджър, бъдещото холивудско светило Силвестър Сталоун, бил ...