Вреди ли приема на протеин на костите?

Добавена на 05 Март 2017 | Категория: Статии | Добави в любими

Наред с добре познатите минерали като калций и витамин Д, консумирането на протеин е от съществено значение за здравето на костите, като добавим и натоварването във фитнеса.

Тъй като редица проучвания са показали, че храненето с големи количества протеин може да увеличи размера на калций, който тялото ни изхвърля, учените се питаха - може ли прекалено многото протеин да бъде вреден за здравето на костите?Изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показва, че отговорът е „НЕ”.

Хранене за здрави кости

За да изследват връзката между протеина и здравето на костите, учени наблюдават 560 жени на възраст от 14 до 40 години и оценяват тяхната костна минерална плътност, а също така и вида протеин, с който са се хранили в последните 3 години.

Резултатите са:

➡ Средното количество протеин, който жените консумират, съставлява 15.5% от приеманите калории като цяло.

➡ Жените, които се хранят с много протеин, имат същата костна минерална плътност като тези, които се хранят с по-малко. С други думи- голямото количество протеин не вреди на костите.

➡ Жените, които консумират малко растителен протеин, имат по-ниска костна минерална плътност от тези, които консумират повече. Още една причина да се храните с много зеленчуци.

В това изследване е нямало жени с изключително висок прием на протеин над 35% от дневните калории, така че все още не е известно как би повлиял чак толкова много протеин на костите. Но тези цифри наистина са прекалено високи, а по принцип прекаляването с каквото и да било може да има негативни последици.Подобрете хранителните си навици, за да имате здрави кости

Има няколко важни стъпки, които може да направите, за да оптимизирате здравето на костите си:

➡ Бъдете информирани. Говорете с вашия лекар за това как да пазите костите си здрави през всичките фази на живота. Поискайте тестове, за да знаете нивото на костната си минерална плътност.

➡ Редовно правете упражнения. Няма как да имате оптимално здраве без да спортувате.

➡ Хранете се балансирано. Нашите тела и кости се нуждаят от комбинация от хранителни вещества, които може да набавим единствено със здравословна диета, която включва протеини, изобилие от плодове и зеленчуци, а също и други основни храни.

➡ Приемайте достатъчно калций и витамин Д. Поискайте съвет от личния си лекар за това какво количество ви е необходимо и как да го набавите.

➡ Избягвайте тютюна и употребата на алкохол. Те могат да навредят на костите ви. Ако пушите, спрете цигарите. Сведете алкохолните питиета до минимум.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Началото на ФИТНЕСА !

Началото на ФИТНЕСА !

22 Май 2018

Да започнем с един интересен и малко известен факт. Намирате ли нещо общо между камбаните и дъмбелите? Общото е, че първият дъмбел е направен от к...

Фолиева киселина! част 2

Фолиева киселина! част 2

20 Май 2018

Витамините В6, В9 и В12 участват активно в метаболизма на аминокиселината метионин, а техният дефицит води до ...

Фолиева киселина! част 1

Фолиева киселина! част 1

19 Май 2018

Фолиевата киселина или т.нар. фолацин принадлежи към водноразтворимите витамини от групата В (по-точно В9) и е...

Чудатото човешко тяло.

Чудатото човешко тяло.

16 Май 2018

Шаолинските бойни изкуства са съчетание между духовни вярвания и праткически умения за самозащита. Монасите ...