Враг номер 1 - кортизола!

Добавена на 06 Ноември 2016 | Категория: Статии | Добави в любими
Кортизолът е стероиден хормон глюкокортикоид, който се отделя от кората на надбъбречните жлези. Глюкокортикоидите влизат в сложно взаимодействие с хипофизата, която контролира секрецията на кортизол през деня и със задстомашната жлеза, като така влияят върху въглехидратната обмяна.

Всъщност този хормон е много повече от индикатор за нивото на стрес в организма, той е и много важен за почти всички функции на човешкото тяло. Недостиг или излишък от този хормон може да доведе до сериозни проблеми в тялото. При нормални обстоятелства нивата на кортизол са най-високи сутрин между 6 и 8 часа, а през деня постепенно намаляват и достигат най-ниска стойност към полунощ.Проблемите идват при високи нива на кортизол, които могат да предизвикат редица неприятни ефекти, сред които са проблеми с щитовидната жлеза, повишаване на кръвната захар и кръвното налягане, отслабване на имунната система, увеличаване на мазнините и понижаване на мускулната тъкан, проблеми със съня и понижаване на тестостерона.

Върху кортизола може да се въздейства, както чрез промяна на начина на живот, така и чрез хранителни добавки. Сега ще разгледаме по-важните от тях.

Глицин

Глицинът е неесенциална аминокиселина, която се съдържа в големи количества в човешкото тяло. Глицинът спомага за синтеза на креатин, а сам по себе си също въздейства върху производството на енергия и увеличаване на спортните показатели.

Глицинът притежава и успокояващ ефект в малки дози. Приеман късно вечер, той подобрява качеството на съня, а през деня увеличава енергията. За борба с кортизола се препоръчва прием на глицин от 10 грама на ден, разделени на два приема.

Фосфатидил Серин

Това е липид, който се съдържа естествено в някои храни като лецитин, но дозите са му прекалено ниски.

Установено е, че фосфатидил серинът подобрява мозъчната дейност, но също така понижава драстично и кортизола. Според специалисти, фосфатидил серинът е най-ефективната добавка за понижаване на кортизола, но препоръчителните дози са между 500 и 600 мг дневно, което го прави нерентабилна хранителна добавка.

Пробиотици

Пробиотици са бактерии,
които подобряват храносмилането и функцията на червата. Каква е тогава връзката между пробиотици и кортизол?Трябва да се отбележи, че повечето човешки невротрансмитери се произвеждат в зоната зад тънките черва. Функцията на тънките черва въздейства пряко върху синтеза на невротрансмитери. Пробитиците подобряват производството на невротрансмитери и функцията на нервната система.

Друг техен положителен ефект е регулирането на висцералните мазнини, тези, които не се намират под кожата, а дълбоко около органите. Техен основен причинител е кортизолът.

DHEA

DHEA е хормон, който пряко участва в метаболизма на кортизола. Установено е, че 25 мг DHEA дневно могат да понижат кортизола с близо 20%.

Проблемите с DHEA идват поради въздействието и върху други хормони, включително естрогена. Нейният метаболит 7-Кето DHEA няма страничните и ефекти, но понижава кортизола значително по-слабо.

Разгонен козел - Епимедиум

Билката разгонен козел (епимедиум, horny goat) е популярна като добавка за повишаване на либидото. Счита се, че основните и съставки, икариините, увеличават тестостерона или въздействат по друг начин върху силата и издръжливостта.

Установено е, че разгоненият козел понижава кортизола, но за да има по-силен ефект е препоръчително да се комбинира с DHEA.

Витамин C

Витамин C понижава пряко кортизола и въздейства при намаляването на висцералните мазнините.

За да има ефект върху висцералните мазнини е препоръчително да се приема във високи дози от 5-6 грама дневно.

За да има положителен ефект върху кортизола е препоръчително да се приема рано сутрин, преди и след физическа активност, когато понижава пикът на кортизол.

Билки адаптогени

Някои билки адаптогени също оказват положителен ефект при висок кортизол, но не всички.

На този етап може да се счита, че единствено билките Родиола и Ашваганда могат до известна степен да понижават кортизола. За останалите адаптогени като жен-шен, шизандра и елеутеро няма доказателства за тяхната полза.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Никога няма да повярвате, че...

Никога няма да повярвате, че...

17 Август 2017

Едни от най - разпространените и масово употребявани плодове и зеленчуци съдържат отрови, които са използвани за масово поразяване. Цианидът е химич...

Бойни спортове, да разнообразим фитнеса!

Бойни спортове, да разнообразим фитнеса!

16 Август 2017

Нека си го кажем, за някои от нас всекидневното ходене до залата, вдигането на тежести и скучното кардио вече...

Вредно ли е голямото количество протеин?

Вредно ли е голямото количество протеин?

12 Август 2017

Навярно сте чували твърденията, че прекалено голямото количество протеин уврежда бъбреците. Дали това е вярно?...

Комбинация в подкрепа на ставите!

Комбинация в подкрепа на ставите!

05 Август 2017

Глюкозамин Малко хора осъзнават, че глюкозаминът всъщност е комбинация от аминокиселината глутамин и захарнат...