Видове Цинк!

Добавена на 05 Ноември 2016 | Категория: Статии | Добави в любими
На пазара съществуват различни форми на цинк, като те се различават коренно по своето действие и транспортните вериги, които използват за да се усвои цинкът в тялото. Накратко ще разгледаме качествата на най-популярните форми на цинк.

Цинк глюконат е съединение на цинкова сол с глюконова киселина. Това е една от най-разпространените и в същото време най-икономична форма на цинк. Спорен е въпросът доколко е ефикасна форма, предвид актуални проблеми с усвояването на цинк глюконата.
Някои изследвания отбелязват далеч по-ниска усвояемост в сравнение с други форми на цинк (цинк пиколинат и цитрат). Повечето научни тестове демонстрират положителни резултати при приема на цинк глюконат и увеличаване на нивата на цинк в тялото.Интересно е да се отбележи, че конкретно цинковият глюконат има по-добра усвояемост при прием на гладно, съпоставено с прием по-време на храна или след хранене. По-често ще намерите цинк глюконат като твърди таблетки или смучещи се дражета, като втората форма е за предпочитане предвид по-добрата усвояемост.

Цинк пиколинат е също популярна и икономична форма на цинк. Това е съединение на цинк с пиколинова киселина, като цинкът съставлява около 20% от общото съединение.
Тази хелатна форма се отличава със сравнително добра усвояемост, като самата пиколинова киселина спомага за по-бързо движение на цинка през интестиналния тракт. Сравнителните изследвания сочат по-добра абсорбция на цинк пиколинат, съпоставено с цинк цитрат, цинк глюконат и цинк сулфат.

Смята се, че цинк пиколинатът притежава по-добра усвояемост при прием с храна, но се препоръчват изцяло храни от животински източници, докато растителните такива са непрепоръчителни. Възможен проблем е дразненето на стомаха.

Цинк аспартат е друго хелатно съединение на цинк с аминокиселината аспаргинова киселина. Въпреки липсата на сравнителни съпоставки с другите форми на цинк, усвояемостта на цинк аспартата се потвърждава от неговите химични качества и някои изследвания, които потвърждават положителните му ефекти при орален прием. Цинк аспартатът не се разтваря във вода, но е разтворим в солна киселина, което го прави потенциално усвоим през интестиналния тракт.
Съществуват изследвания с немалък мащаб, които показват по-добрите качества на цинк аспартат в сравнение с други соли като цинк хистидин, цинк оротат и цинк ацетат, но съпоставки с най-популярните форми на пазара липсват (с изключение на цинк глицинат).

Ефективността на цинк аспартата се потвърждава в едно изследване от 1986 г. при употреба от 179 бременни жени. Цинкът успешно демонстрира профилактичния си ефект, като понижава драстично проблемите с бременността, без да се отбележат никакви странични ефекти.Цинк монометионин е патентовано съединение на цинк с аминокиселината Метионин, като цинкът съставлява около 20% от общата маса. Метионинът е една от най-добре усвоимите аминокиселини в човешкото тяло, което увеличава евентуалния потенциал на тази форма. Нужно е да се отбележи, че цинк монометионин е патентован продукт под името OptiZinc, което увеличава възможността от засилен маркетинг и спонсорирани изследвания от патентоносителя.
Съществуват няколко изследвания, които демонстрират ефективността на цинк монометионин. В едно изследване се прави сравнение между цинк оксид и цинк монометионин при прием от агнета, хранени главно със зърнени храни. Въпреки че усвояемостта на двете форми бива еднаква, цинк монометионинът се задържа за по-дълъг период от време в тялото, и неговото изхвърляне през уринарния тракт е драстично по-малко. Плазмените концентрации на цинк след 6 часа от приема са еднакви, но след 12 часа и 24 часа се изменят значително в полза на цинк монометионин. Други подобни сравнения показват по-добрата усвояемост на цинк монометионин в сравнение с цинк оксид и цинк сулфат.
Цинк глицинат е една от последните форми на цинк, появили се на пазара. Това е съединение на цинк с аминокиселината глицин. Характерно за тази форма е, че се отличава с висока цена и бива патент на Albion Labs, компания, известна с множество патентовани форми на минерали, включително и популярната форма на креатин – магнезиев креатин хелат (MagnaPower). Споменатото за евентуално спонсориране на изследвания и засилен маркетинг важи в пълна сила и за тази форма.

Въпреки че е ново съединение, вече съществуват няколко изследвания, свързани с ефективността му. В пряко сравнително изследване цинк глицинатът демнострира по-добра усвояемост и понижаване на симптомите при дефицит на цинк, сравнено с цинк сулфат.Във второ изследване, върху плъхове, цинк глицинатът демонстрира по-бързо усвояване, съпоставено с цинк лактат, цинк сулфат и цинк глюконат, но крайната биоактивност отстъпва на цинк глюконат.
В трето изследване, при прием на цинк от хора, цинк глицинатът се нарежда на първо място по биоактивност, следван от цинк пиколинат, цинк оксид и цинк глюконат. В едно четвърто изследване учени използват цинк глицинат и цинк аспартат при лечение на стомашна язва, като и двете форми демонстрират положителни резултати, със съвсем леко предимство на цинк аспартата.

На пазара съществуват и някои други форми на цинк, като цинк оксид, цинк сулфат, цинк цитрат, но те рядко се намират в самостоятелни опаковки и по-често са част от комплексни формули и витаминно-минерални комплекси. Често техните качества са или спорни, или пренебрегвани, но въпреки по-ниския им потенциал те не трябва да бъдат напълно пренебрегвани. Все пак тяхното значение е по-ниско от вече разгледаните популярни форми на цинк и затова няма да бъдат обект на по-подробен анализ.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Релеф, релеф и пак релеф!

Релеф, релеф и пак релеф!

25 Април 2018

Ако искате да постигнете желания релефен вид за кратко време, следващият нисковъглехидратен план от 7 стъпки е точно за вас. Търсенето на релефа за...

Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

22 Април 2018

Коензим Q10 Коензим Q10, повишава производството на енергия в тялото, което ви зарежда за през деня и по врем...

Чай за намаляване на стреса!

Чай за намаляване на стреса!

21 Април 2018

Намалете нивата на кортизола с няколко чаши от напитката на баба Вече трябва да сте разбрали с вредите, които...

Кога е най - удачно да тренираме?

Кога е най - удачно да тренираме?

19 Април 2018

Кое време в денонощието се смята за оптимално за провеждане на една тренировка? Активността на човешкия орган...