Важността на езнимите и кой за какво служи! част 1

Добавена на 03 Февруари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Стара поговорка гласи, че тялото на един човек всъщност е отражение на онова, с което той се храни. В контекста на спорта и спортното хранене, нека разширим тази дефиниция – важно е не само с какво се храним, но и каква част от приетата храна се усвоява от организма. Това до голяма степен оказва влияние върху ефективността на хранителния режим като цяло, а с това и върху процесите на мускулен растеж и възстановяване.Правилното и пълноценно усвояване на храната е основен фактор за поддържане на общото здраве и добрия тонус на тялото.

Правилното функциониране на ензимните системи в храносмилателната система се определя от множество фактори в организма, но най-пряко е влиянието на съотношението между количествата приемана храна и съответните необходими количества ензими за усвояването й. Един системно и интензивно спортуващ човек има нужда от храна не само с подходящо качество, но и в адекватни количества, които са в състояние да задоволят силно завишените нужди на тялото. Приемането на допълнителни количества ензими може да се окаже важна стъпка към подобряване усвояването на хранителните вещества и цялостната ефективност на храненето, т.е. към получаване на максимума от даден хранителен режим, независимо от целите му.

Какво всъщност са ензимите?

Те са група биологично активни молекули, които катализират и регулират биохимичните процеси в човешкия организъм. Почти всички от тях имат белтъчна Природа и практически са в основата на всички жизнени процеси. Отличават се със своята изключително висока ефективност и специфичност на действието.

Храносмилателните ензими са обособена група биокатализатори, участващи пряко в разграждането на приетата храна и довеждането й до състояние и компоненти, които човешкото тяло може да използва като градивен или енергиен източник. Смущенията в активността на храносмилателните ензими могат да доведат до различни дефицити, които да дадат отражение върху цялостното здравословно състояние на организма. От друга страна усиленият тренировъчен режим предполага едно безупречно хранене, а за него оптималната ензимна активност е важен фактор. Затова приемането на ензими под формата на хранителни добавки в повечето случаи е желателно и оправдано.На пазара на хранителни добавки днес се предлагат множество продукти, съдържащи храносмилателни ензими – в най-различни комбинации, съотношения и с различно предназначение. В този материал ще се опитаме на кратко да Ви запознаем с действието на някои от най-често употребяваните като хранителна добавка ензими:

• Бромелаин

Eнзим, който се извлича от плодовете на ананаса. Служи за разграждане на белтъците. Бромелаинът функционира еднакво добре както в киселинна, така и в алкална среда (за разлика от ензимите, които се синтезират в човешкия организъм – те се активират от киселинна среда). Подтиска апетита, значително стимулира имунната система и предпазва от проблеми със сърцето.

• Амилаза

Eнзим, който катализира разграждането на скорбялата и гликогена до дизахариди и тризахариди (които след допълнителни ензимни реакции се разпадат до глюкоза). Секретира се от слюнчените жлези и панкреаса.

• Липаза

Eнзим, който разгражда липидите (мазнините) до глицерол и низши мастни киселини, което подпомага усвояването им от организма в процеса на храносмилането.


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е просто намерение, а по-скоро твърдо убежде...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

28 Юни 2018

Много хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса, може да се изкушат от идеята да прекарват цялот...