Важността на езнимите и кой за какво служи! част 1

Добавена на 03 Февруари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Стара поговорка гласи, че тялото на един човек всъщност е отражение на онова, с което той се храни. В контекста на спорта и спортното хранене, нека разширим тази дефиниция – важно е не само с какво се храним, но и каква част от приетата храна се усвоява от организма. Това до голяма степен оказва влияние върху ефективността на хранителния режим като цяло, а с това и върху процесите на мускулен растеж и възстановяване.Правилното и пълноценно усвояване на храната е основен фактор за поддържане на общото здраве и добрия тонус на тялото.

Правилното функциониране на ензимните системи в храносмилателната система се определя от множество фактори в организма, но най-пряко е влиянието на съотношението между количествата приемана храна и съответните необходими количества ензими за усвояването й. Един системно и интензивно спортуващ човек има нужда от храна не само с подходящо качество, но и в адекватни количества, които са в състояние да задоволят силно завишените нужди на тялото. Приемането на допълнителни количества ензими може да се окаже важна стъпка към подобряване усвояването на хранителните вещества и цялостната ефективност на храненето, т.е. към получаване на максимума от даден хранителен режим, независимо от целите му.

Какво всъщност са ензимите?

Те са група биологично активни молекули, които катализират и регулират биохимичните процеси в човешкия организъм. Почти всички от тях имат белтъчна Природа и практически са в основата на всички жизнени процеси. Отличават се със своята изключително висока ефективност и специфичност на действието.

Храносмилателните ензими са обособена група биокатализатори, участващи пряко в разграждането на приетата храна и довеждането й до състояние и компоненти, които човешкото тяло може да използва като градивен или енергиен източник. Смущенията в активността на храносмилателните ензими могат да доведат до различни дефицити, които да дадат отражение върху цялостното здравословно състояние на организма. От друга страна усиленият тренировъчен режим предполага едно безупречно хранене, а за него оптималната ензимна активност е важен фактор. Затова приемането на ензими под формата на хранителни добавки в повечето случаи е желателно и оправдано.На пазара на хранителни добавки днес се предлагат множество продукти, съдържащи храносмилателни ензими – в най-различни комбинации, съотношения и с различно предназначение. В този материал ще се опитаме на кратко да Ви запознаем с действието на някои от най-често употребяваните като хранителна добавка ензими:

• Бромелаин

Eнзим, който се извлича от плодовете на ананаса. Служи за разграждане на белтъците. Бромелаинът функционира еднакво добре както в киселинна, така и в алкална среда (за разлика от ензимите, които се синтезират в човешкия организъм – те се активират от киселинна среда). Подтиска апетита, значително стимулира имунната система и предпазва от проблеми със сърцето.

• Амилаза

Eнзим, който катализира разграждането на скорбялата и гликогена до дизахариди и тризахариди (които след допълнителни ензимни реакции се разпадат до глюкоза). Секретира се от слюнчените жлези и панкреаса.

• Липаза

Eнзим, който разгражда липидите (мазнините) до глицерол и низши мастни киселини, което подпомага усвояването им от организма в процеса на храносмилането.


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Свободни тежести или машини? част 2

Свободни тежести или машини? част 2

24 Март 2018

Предимства и недостатъци на свободните тежести: Свободните тежести са любими на повечето сериозни бодибилдъри, защото правят тренировката много по-еф...

Свободни тежести или машини? част 1

Свободни тежести или машини? част 1

18 Март 2018

Кое от двете трябва да изберете за максимално добра тренировка? Силовата тренировка може да ви се струва обър...

Хранителни добавки за начинаещи!

Хранителни добавки за начинаещи!

17 Март 2018

Всеки начинаещ си задава доста въпроси преди и когато започне да тренира! С тази статия ще отговорим на един о...

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

15 Март 2018

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун Като тинейджър, бъдещото холивудско светило Силвестър Сталоун, бил ...