Важносста на ензими те и кой за какво служи! част 2

Добавена на 10 Февруари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
• Протеази (пепсин и трипсин)

Rнзими, които разграждат белтъчините. Пепсинът разгражда белтъчините до по-прости пептиди, а трипсинът разгражда последните до аминокиселини. Те са основни протеолитични ензими в човешкия организъм.

• Целулаза

Eнзим, катализиращ разграждането на целулозата, т.е. несмилаемите влакнини, съдържащи се в храната.



• Ox Bile

Съставка, която се извлича от говежди черен дроб. Пряко участва в емулгирането на мазнините и тяхното разграждане.

• Бетаин хидрохлолид

Източник на солна киселина, която е основен компонент на стомашните сокове. Нивата на солна киселина в стомаха са свързани с регулирането на ферментационните процеси в него и активирането на ензима пепсин, който разгражда протеините.

• Панкреатин

Секретира се от задстомашната жлеза и представлява комплекс от три ензима – протеаза (трипсин), липаза и амилаза, които съответно участват в разграждането на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Трипсинът разгражда олигопептидите до аминокиселини, амилазата разгражда скорбялата до олигозахариди и дизахарида малтоза, а липазата разгражда триглицеридите до мастни киселини и глицероли. Комплексно подобрява храносмилането.

• Лактаза

Ензим, катализиращ разграждането на лактозата (дизахарид, наричан още млечна захар). Приемането на лактаза под формата на добавка е изключително подходящ за хора, страдащи от т.нар. лактозна непоносимост.



• Папаин

Протеолитичен ензим с растителен произход (извлича се от плодовете на папаята). Катализира разкъсването на аминокиселинните вериги на белтъчините, подобно на другите протеолитични ензими.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Началото на ФИТНЕСА !

Началото на ФИТНЕСА !

22 Май 2018

Да започнем с един интересен и малко известен факт. Намирате ли нещо общо между камбаните и дъмбелите? Общото е, че първият дъмбел е направен от к...

Фолиева киселина! част 2

Фолиева киселина! част 2

20 Май 2018

Витамините В6, В9 и В12 участват активно в метаболизма на аминокиселината метионин, а техният дефицит води до ...

Фолиева киселина! част 1

Фолиева киселина! част 1

19 Май 2018

Фолиевата киселина или т.нар. фолацин принадлежи към водноразтворимите витамини от групата В (по-точно В9) и е...

Чудатото човешко тяло.

Чудатото човешко тяло.

16 Май 2018

Шаолинските бойни изкуства са съчетание между духовни вярвания и праткически умения за самозащита. Монасите ...