Тичане или ходене?

Добавена на 27 Октомври 2017 | Категория: Упражнения | Добави в любими

Бягането е най-разпространеният вид спорт, който с течение на годините става все по-популярен. Безспорно човек, който редовно се занимава с бягане получава от него много ползи.

По време на бягането кръвта интензивно се снабдява с кислород, мускулите се тренират, оказва се полезно натоварване на сърцето и се изгарят калории, което помага за поддържането на организма във форма.

Но този вид физическо натоварване причинява и немалко вреди, ако бягането протича неправилно. В градски условия, например, бягането по асфалта често води до травми на стъпалото и гръбнака.Кои са причините? Когато по време на бягането краката се движат интензивно настъпва в момент, в който и двата крака са откъснати от земята, а след това се приземявате с цялата си тежест върху единия крак. При всяко такова приземяване гръбнакът изпитва силно натоварване и се случват сериозни травми, особено ако бягащият е с наднормено тегло.

При ходенето гръбнакът не изпитва натоварвания, тъй като краката винаги контактуват със земята и това предпазва от тежко приземяване. Следователно, ако смятате да се занимавате продължително време със спорт, но сте новак, то трябва да наблегнете в началото на бързото ходене, за да укрепнат мускулите ви.

Как да се борим с излишното тегло?

Повечето учени в последно време споделят мнението, че за изгарянето на мазнините бързото ходене е за предпочитане пред бягането. Защо? Установено е, че най-ефикасното изгаряне на мазнини се случва при определена честота на сърдечния пулс.

Ако той е твърде висок, то този режим на спортуване способства за тренинга на дихателна, сърдечно- съдовата система и за формирането на по-висока издръжливост. Но тренировките, при които пулсът се повишава значително, не способстват за изгарянето на мазнини. Без съмнение ще постигнете някакви резултати в отслабването, но те няма да ви зарадват силно.

При ходенето контролирането на пулса не е така трудно. Човек лесно може да регулира темпото, така че пулсът да достигне 120-140 удара в минута, което съответства на оптималното състояние за изгарянето на тлъстините

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Упражнения
Защо е важен хватът?

Защо е важен хватът?

15 Ноември 2017

Помните ли началото, когато започвахте да тренирате – тогава каквото и да правехте, мускулите ви растяха почти без усилия. Без значение дали сте зн...

Тичане или ходене?

Тичане или ходене?

27 Октомври 2017

Бягането е най-разпространеният вид спорт, който с течение на годините става все по-популярен. Безспорно чове...

Красиви и оформени бедра, мечтата на всяка жена!

Красиви и оформени бедра, мечтата на всяка жена!

02 Юни 2017

Всяка жена иска да има страхотни крака и седалищни мускули, но как да се оформят те, без да станат прекалено ...

Увеличете силата!

Увеличете силата!

16 Май 2017

Почивката е от съществено значение, когато става дума за добиване на повече мускулна сила. Трябва да почивате...