Тичане или ходене?

Добавена на 27 Октомври 2017 | Категория: Упражнения | Добави в любими

Бягането е най-разпространеният вид спорт, който с течение на годините става все по-популярен. Безспорно човек, който редовно се занимава с бягане получава от него много ползи.

По време на бягането кръвта интензивно се снабдява с кислород, мускулите се тренират, оказва се полезно натоварване на сърцето и се изгарят калории, което помага за поддържането на организма във форма.

Но този вид физическо натоварване причинява и немалко вреди, ако бягането протича неправилно. В градски условия, например, бягането по асфалта често води до травми на стъпалото и гръбнака.Кои са причините? Когато по време на бягането краката се движат интензивно настъпва в момент, в който и двата крака са откъснати от земята, а след това се приземявате с цялата си тежест върху единия крак. При всяко такова приземяване гръбнакът изпитва силно натоварване и се случват сериозни травми, особено ако бягащият е с наднормено тегло.

При ходенето гръбнакът не изпитва натоварвания, тъй като краката винаги контактуват със земята и това предпазва от тежко приземяване. Следователно, ако смятате да се занимавате продължително време със спорт, но сте новак, то трябва да наблегнете в началото на бързото ходене, за да укрепнат мускулите ви.

Как да се борим с излишното тегло?

Повечето учени в последно време споделят мнението, че за изгарянето на мазнините бързото ходене е за предпочитане пред бягането. Защо? Установено е, че най-ефикасното изгаряне на мазнини се случва при определена честота на сърдечния пулс.

Ако той е твърде висок, то този режим на спортуване способства за тренинга на дихателна, сърдечно- съдовата система и за формирането на по-висока издръжливост. Но тренировките, при които пулсът се повишава значително, не способстват за изгарянето на мазнини. Без съмнение ще постигнете някакви резултати в отслабването, но те няма да ви зарадват силно.

При ходенето контролирането на пулса не е така трудно. Човек лесно може да регулира темпото, така че пулсът да достигне 120-140 удара в минута, което съответства на оптималното състояние за изгарянето на тлъстините

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Упражнения
Какво става с тялото само след 30 мин. тренирвока?

Какво става с тялото само след 30 мин. тренирвока?

18 Май 2018

Въобще не е толкова трудно да спортуваме, колкото вероятно си мислите. Научните изследвания по темата показват, че само 30 минути тренировки на ден с...

Как да вдигаме по - тежко?

Как да вдигаме по - тежко?

17 Май 2018

Почивката е от съществено значение, когато става дума за добиване на повече мускулна сила. Трябва да почивате...

Умопомрачителна маса за 9 седмици

Умопомрачителна маса за 9 седмици

04 Май 2018

Девет седмична програма за изграждане на чиста мускулна маса Изграждането на мускулната маса може да стане по...

Перфектно изразени коремни мускули?

Перфектно изразени коремни мускули?

02 Май 2018

За да се сдобиете с наистина красива и перфектно оформена коремна преса трябва първоначално да се разгледа ба...