Таурин – ключова аминокиселина за всеки човешки организъм!

Добавена на 30 Декември 2016 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими

Произходът на думата "Taurine" идва от латинското „Taurus" - телец, като се има предвид бик или вол.

Дължи се на факта, че първоначално през 1827 г. аминокиселината е изолирана от жлъчка на вол от австрийските учени Friedrich Tiedemann и Leopold Gmelin. В тялото тауринът се образува от аминокиселините метионин и цистеин в черния дроб, с помощта на витамин В6, но е спорен въпросът дали тялото може да набави оптималните количества таурин.

Тауринът е втората най-срещана аминокиселина в мускулната тъкан, но заради някои нейни свойства, мускулни биолози като Ерик Серано са установили, че не глутаминът, а именно тауринът е най-застъпената и важна аминокиселина в мускулните фибри. Тя има няколко много важни функции и може да действа подобно на креатина, тъй като разширява мускулните клетки и им помага да задържат повече вода, което увеличава клетъчния обем. Това е много важно за бодибилдърите, защото разширените мускулни клетки могат да дадат тласък на хидратацията, което води до по-добро ниво на синтеза на протеин и мускулната плътност (пълнота).Хубавото на Таурина като хранителна добавка е, че орално приетият таурин преминава лесно през стомаха и стомашната киселина не води до промени в структурата или количеството. Освен в сърцето, тауринът е най-изобилната аминокиселина и в ретината. Той е жизненонеобходим за зрението, редица експерименти показват дегенерация на ретината и настъпване на слепота при дефицит на таурин. Други по-отличими физиологични функции на таурина са при електролитният баланс. Наличието на таурин в клетките е от значение за поддържането на баланса на калий, натрий, калций и магнезий във вътреклетъчното и извънклетъчното пространство.Освен това, друго предполагаемо свойство на таурина e подобряването на интерстициалното мускулно свиване, което е от голямо значение за вдигането на по-големи тежести.

В днешно време често ще срещате таурин, добавен към креатин или други аминокиселини в хранителните добавки за повишаване на полезния ефект от тях. Най-доброто време за консумиране на тези комбинации от суплементи е 30 минути преди тренировка и веднага след нея.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
Готови ли сте за голямата клечка при азотните бустери?

Готови ли сте за голямата клечка при азотните бустери?

15 Май 2018

Искало ли ви се е да респектирате в залата? Да ви гледат и да не вярват, че можете да поместите многобройни дискове, които сте сложили на лоста? Е ...

Добавка за СПАРТАНЦИ!

Добавка за СПАРТАНЦИ!

24 Април 2018

Искате ли ексползивна сила, концентрация и мотивиращо изгаряне в мускула? Намерихте точната добавка, CVETI...

Колагенът и 7-те негови ползи!

Колагенът и 7-те негови ползи!

30 Март 2018

Какво представлява колагенът? Колагенът е вещество, което играе важна роля в образуването на костите, хрущял...

Как да разерем дали имаме дефицит на Омега 3?

Как да разерем дали имаме дефицит на Омега 3?

23 Март 2018

Независимо дали искате да качвате мускулна маса, да свалите излишните килограми или просто да заздравите орга...