Така важният калций!

Добавена на 16 Октомври 2016 | Категория: Статии | Добави в любими
Калцият е минерал, който е основна част на костите и зъбите. Сърцето, нервите и кръвосъсирването също се нуждаят от калций, за да работят нормално. Калцият като добавка се използва за лечение и профилактика при ниски нива на калций в организма и последвалите неблагоприятни костни състояния, включително остеопороза (слаби кости поради ниска костна плътност), рахит (състояние при деца, включващи омекване на костите) и остеомалация (размекване на костите, свързани с болка). Калцият се използва и за предменструален синдром, крампи на краката по време на бременност, високо кръвно налягане по време на бременност (прееклампсия) и намаляване на риска от дебелото черво и ректален рак.



Костите и зъбите съдържат над 99% от калция в човешкото тяло. Калцият се среща в кръвта, мускулите и други тъкани. Калцият в костите може да се използва като резерв, който може да се освобождава в тялото, както е необходимо. Концентрацията на калций в организма има тенденция да намалява с напредване на възраста защото той се освобождава от тялото, чрез потта, кожните клетки и отделителната система. В допълнение при жените в течение на годините абсорбцията на калций има тенденция да намалява поради намалените нива на естроген, поради тази причина е хубаво да се приема като хранителна добавка, за да се намалят и възпрепятстват щетите по костната система. Абсорбцията на калций може да варира в зависимост от раса, пол и възраст. При костни фрактури и други травми е препоръчително да се приема калций и чрез хранителни добавки, за да може възстановяването да протече максимално бързо и пълноценно!

Някои хора използват калций при усложнения след чревна операция за байпас, високо кръвно налягане, висок холестерол, Лаймска болест и за намаляване на високите нива на флуор и олово при деца.



Богати на калций храни са: мляко и млечни продукти, зеле и броколи, както и обогатени с калций цитрусови сокове, минерална вода, консерви риба с кости, както и соеви продукти обработени с калций.


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Заместители на захарта! част 2

Заместители на захарта! част 2

18 Февруари 2018

Наистина е трудно на учените да сложат всички подсладители под един знаменател и да ги нарекат вредни или полезни, тъй като те са станали неизменна ча...

Заместители на захарта! част 1

Заместители на захарта! част 1

17 Февруари 2018

Днешно време хората масово разчитат на изкуствени овкусители, при спортуващите фитнес най-често се използват з...

Как да преборим апетита за лоша храна?

Как да преборим апетита за лоша храна?

11 Февруари 2018

Вероятно една от най-големите пречки по нашия път към перфектното тяло е нашата неспособност да елиминираме ап...

Важносста на ензими те и кой за какво служи! част 2

Важносста на ензими те и кой за какво служи! част 2

10 Февруари 2018

• Протеази (пепсин и трипсин) Rнзими, които разграждат белтъчините. Пепсинът разгражда белтъчините до по-прос...