Сурови или варени зеленчуци?

Добавена на 03 Юни 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Много хора си задават въпроса дали суровата храна доставя много повече полезни микроелементи от готвената. Истината е следната. Готвенето на зеленчуците, особено прегарянето им, може да намали нивата на мастноразтворимите (A, E, K и Д) и водноразтворимите (Б и Ц) витамини.

Но въпреки потенциалната загуба на някои витамини в процеса на готвене, доста от хранителните вещества всъщност стават по - достъпни за организма, след като се сготвят.Например, вашето тялото абсорбира повече ликопен, антиоксидант, открит в доматите, ако продуктите са готвени или обработени (доматено пюре, салса и други). Готвенето, смилането и нарязването на парчета, което става по време на преработката на домати, разрушава клетъчните стени, което прави ликопена по - достъпен за тялото по време на храносмилане.

Нещо повече, готвените на пара всякакви видове зеле, броколи, зелени чушки подобряват способността си да се „свързват” с жлъчните киселини по време на храносмилането, което може да помогне за изчистването на токсични метаболити.

Лоши новини за варенето

Един метод за готвене, който трябва да избягвате, е варенето, което премахва хранителните вещества от храната. Например, варенето на спанак може да доведе до 60% намаление на витамин Ц. А приготвянето на броколи във вода на микровълнова фурна за 5 минути намалява нивата на витамин Ц и антиоксидантната активност с до 65%. Едно изключение са картофите, които запазват количеството си витамини Ц и Б дори да са варени.

Приготвянето на зеленчуци на пара в микровълнова фурна е удобно, просто се уверете, че ги обработвате на пара, а не ги варите. Използвайте само 1 до 3 супени лъжици вода в широка купа или чиния, добавете зеленцуци и покрийте плътно с найлон. Пробийте найлоновата опаковка, за да направите отвор за парата. Това ще гарантира, че ще увеличите ефекта на парата и така зеленчуците няма да заврат във водата.Какви мерки да предприемете?

Стремете се да се храните с разнообразни зеленчуци, приготвени по най - различни начини. Хапвайте суров спанак на салата, за да максимизирате количеството витамин Ц, но същевременно може да го готвите в омлет или да го добавите към парче сьомга. Сготвеният спанак няма да съдържа толкова много витамин Ц, но пък съединенията, наречени оксалати, ще бъдат елиминирани, което ще спомогне за усвояването на калция от спанака.

Точно както не трябва да се придържате към една и съща тренировка през цялото време, така и не трябва да се придържате към един начин на хранене със зеленчуци, тъй като разнообразието е сила.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Няколко съвета за отслабване!

Няколко съвета за отслабване!

16 Юни 2018

Как да бъдем винаги в добра форма, без да се подлагаме на страдания и стрес? Каква е тайната? Всъщност тайна няма. Това е повтаряно хиляди пъти – ред...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

14 Юни 2018

Амбициозен, успешен, атлетичен, неуморим в преследването на високите си цели. Това е Кристиано Роналдо. Мноз...

Помощ! Нисък тестостерон.

Помощ! Нисък тестостерон.

12 Юни 2018

Отгворът е прост, може да се крие в спорта, който практикувате, сега ще ви запознаем с едно проучване на груп...

Чудотворният чесън!

Чудотворният чесън!

09 Юни 2018

Чесънът се нарежда като едно от най-мощните средства за защита на организма за всички времена. Като ефективнос...