Статията, която трябва да прочетe всеки, преди да си закупи протеин!

Добавена на 11 Юли 2016 | Категория: Без категория | Добави в любими


Да започнем с най – важното, какво е протеинът!

Протеините съставят, поддържат и възстановяват тъканите в човешкия организъм. Мускулите са изградени предимно от протеини. Ежедневно вие имате нужда от прием на адекватно количество протеини. Протеините са съставени от въглерод, водород, кислород и азот.

Тялото ви използва протеините, които приемате с храната, за да произвежда милиони специализирани протеинови молекули, всяка от които със специфична функция. Например, тялото ви използва протеини, за да произведе хемоглобин, тази част от червените кръвни клетки, която пренася кислород до всички телесни органи. Друга част от протеините изграждат сърдечния мускул, т.е. сърцето. Всъщност, независимо дали сте физически натоварени или тялото ви е в пълен покой, протеините отново изпълняват изключително важни функции. Те задвижват крайниците ви, белите ви дробове или просто да ви предпазват от различни заболявания.Протеините са един от основните хранителни елементи в човешкото тяло (другите два са въглехидратите и мазнините). В съвременната хранителна диета за съжаление именно протеините отсъстват в най-голяма степен, като често даваме предимство на въглехидратите и мазнините. Тук още веднъж допускаме грешка като избираме обикновено по-малко полезните типове мазнини, а изпитваме недостиг на онези, които са полезни за здравето като зехтин и рибено масло.

Заради този често срещан протеинов дефицит е изключително важно, за всеки спортуващ човек, да приема допълнително протеин под формата на хранителна добавка, тъй като е почти невъзможно да се набавят необходимите количества.Сега малко разяснение относно аминокислините.
Протеинът задейства храносмилателните сокове в стомаха и червата. Те разграждат протеините на основни единици, наречени аминокиселини. Аминокиселините от своя страна помагат на протеините в тялото ви да поддържат мускулите, костите, кръвта и всички телесни органи. Образно казано протеините са дълги вериги от различни по форма зрънца. Всяко зрънце представлява малка аминокиселина. Аминокиселините могат да се свързват помежду си и по този начин да образуват хиляди различни протеини. Днес е известен фактът, че протеините съдържат голямо разнообразие от аминокиселини, само 22 от които със значение за човешкото здраве.
13 от тези общо 22 важни аминокиселини се произвеждат от тялото, без вие дори да осъзнавате това. Останалите 9 обаче, известни още като основни аминокиселини, не могат да бъдат генерирани от организма ви, затова е важно да си ги набавяте сами, чрез консумация на богати на протеини храни.Най- важни за спортистите незаменими аминокиселини са (BCAA) левцин, валин и изолевцин. Те се усвояват най – бързо и подпомагат възстановителните процеси в мускула моментално.Видове протеини

Съществуват различни видове протеини според произхода им. Животински протеини са тези, които получавате при консумация на храни и хранителни продукти от животински произход, като месо и мляко. Те са известни още като пълни протеини, тъй като съдържат всичките 9 основни аминокиселини. Голяма част от растителните протеини се считат за непълни, тъй като те са лишени от една или повече от основните аминокиселини.Най - употребяван е така наречения суроватъчен протеин (млечен протеин). Той има висока биологична активност, проблемът с него е наличието на лактоза (млечна захар). Много хора имат алергия точно от тази млечна захар. Поради тази причина фирмите за хранителни добавки пуснаха на пазара и свръх пречистен вариант, суроватъчен изолат, който е пречистен не само от лактоза, но и почти напълно от мазнини и въглехидрати. Стойностите му са обикновено над 85-90 % концентрация на протеин в доза.

Според общите разбирания на един активно спортуващ човек са му необходими 150 – 200 гр протеин на ден. Това количество е трудно за набавяне и повечето хора допълват диетата си с протеин на пудра.

Много хора си задават въпроса, колко дози протеин трябва да си набавят през деня. Отговор няма, всеки ден трябва да се преценява самостоятелно, в зависимост от храненията през деня. Ако днес наблягате на въглехидратни продукти, може да приемете 2-3 дози, ако наблягате на протеинови, можете да изпиете дори само една.

Fitness1.bg препоръчва следните продукти:

Телешки протеин – Beef Protein PNXtreme Beef Hydrolized Protein Isolate

Суроватъчен протеин - Impact Whey ProteinWhey Protein Deluxe

Суроватъчен изолат - Whey Isolate PN
Iso Whey Zero

Веган протеини – HAYA LABS
Етикети:

Коментари

  • Anonimus
    Power Team Поредната чудесна статия .
    11 Юли в 22:44
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от - Без категория -
ZMA, подобрете съня и нивата на тестостерон!

ZMA, подобрете съня и нивата на тестостерон!

15 Август 2018

ZMA е патентована формула, включваща в състава си цинк, магнезий и витамин B6. За да се използва това наименование, тези съставки трябва да са в точ...

Спирулина – изворът на живота!

Спирулина – изворът на живота!

14 Август 2018

Спирулината е позната още по времето на древните маи и ацтеки, които са укрепвали и подмладявали организма си...

Какво е Бакопа мониери ?

Какво е Бакопа мониери ?

10 Август 2018

Бакопа е блатна билка, позната от векове в традиционната индийска медицина. Друго популярно нейно име е брахм...

Как да се тонизирате с минимални усилия?

Как да се тонизирате с минимални усилия?

08 Август 2018

В днешното забързано ежедневие рядко ни остава време за спорт. Обикновено физическата активност се свежда до ...