Спирулина – изворът на живота!

Добавена на 14 Август 2018 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими

Спирулината е позната още по времето на древните маи и ацтеки, които са укрепвали и подмладявали организма си с нейна помощ. Едноклетъчните сини водорасли са признати за един от най-големите потенциални източници на белтъчини сред растенията. Спирулината стимулира, укрепва и подсилва имунната система. Особено полезна е при поддържане на здравословен режим на хранене. Подобрява липидния и глюкозния метаболизъм, редуцира мазнините в черния дроб и укрепва сърдечното здраве.

Поради липсата на целулозни клетъчни стени, спирулината не изисква химическа или физическа преработка, освен това е и източник на белтъчини, които са 55-70% от масата й.

Както знаем водораслите са едни от най-интересните създания на природата, от които се смята, че се е зародил животът преди три и половина милиарда години. Над 21% от кислорода на планетата се дължи именно на тях. Хората ги използват повече от 1000 години като източник на храна или лек. Около 6 000 г. пр. н. е. в Далечния изток те са използвани като питателен източник, съдържащ най-голямо количество хранителни вещества, съчетани в идеален баланс.

Най-питателното растение

Спирулина не е едно конкретно водорасло, а термин, който обозначава две специфични бактерии – Артроспира платенсис и Артроспира максима. Името й произлиза от спираловидната форма на водораслите. Тези водорасли съдържат всички незаменими аминокиселини, както и витамините А, Е, В1, В2, В6, В12, в особено големи количества. В състава им влизат още и фитонутриенти, син фикоцианин (мощен имуностимулант с подчертано антиканцерогенно действие), каротиноиди, минерали (желязо, магнезий, калций, фосфор, йод, селен, манган и цинк), уникални пигменти, омега-3 и омега-6 мастни киселини, гама-линоленова киселина, мощни пробиотични съединения, хлорофил и полизахариди.

Спирулината е един от най-богатите естествени източници на антиоксиданти

Съдържа 25 пъти повече провитамин А от суровите моркови, както и 50 пъти повече органично желязо от суровия спанак
. 3 пъти по-богата е на витамин Е от суровия пшеничен зародиш и има 3 пъти по-голяма концентрация на протеини от червеното месо, рибата и пилетата. Богата е и на витамин C. В 1 грам суха маса водорасли има само 4 кал. и почти никакъв холестерол.

Пречистване от тежки метали и токсини

Едно от най-потенциалните свойства на спирулината се свързва с изчистването на тялото от ненужни замърсители, в това число от кадмий, флуор, олово и живак. Тя е особено ефективно средство и за регулиране на липидната пероксидация. Съдейства и за понижаване на триглицеридите.

Мускулна издръжливост и сила

Спирулината ви дава и издръжливост, особено при активност над 2 часа. Увеличава мускулната сила – и при трениращи, и при нетрениращи хора. И е отличен избор при алергии, включително алергичен ринит. Съдейства също така и за понижаване на систоличното и дисистоличното кръвно налягане, като значителен ефект се отбелязва след поне 6 месеца употреба. Незаменима е и със своя антиоксидантен ефект, като особено силен ефект има при възрастни мъже. Особено препоръчителна е за пушачите.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
Малко хапче, много сила, кое е то?

Малко хапче, много сила, кое е то?

05 Септември 2018

Синефринът, като хранителна добавка е познат от близо десетилетие, а за науката той е познат от 1944 год. Както сами виждате е имало достатъчно врем...

Бъдете в перфектна форма с LevroLean!

Бъдете в перфектна форма с LevroLean!

04 Септември 2018

Бърнарите са един от най - важните продукти в периода на топене на мазнините! Този продукт ще ви осигори най...

Xtreme Napalm HARDCORE!

Xtreme Napalm HARDCORE!

01 Септември 2018

Внимание, доволните клиенти от xtreme napalm са много, за да ги зарадва FA NUTRITION направи най - добрия си ...

Не се подвеждайте по бързите диети!

Не се подвеждайте по бързите диети!

30 Август 2018

Краткосрочните тежки диети са индивидуални хранителни навици, които предизвикват загуба на тегло в близък пла...