Сипете си една чаша вода и прочетете тази статия!

Добавена на 07 Декември 2016 | Категория: Статии | Добави в любими

Хората трябва да пият вода, за да оцелеят. Нашето тяло е около 60 процента вода, мозъкът ни е 70 процента вода, а белите дробове са почти 90 процента вода. Всеки ден, тялото ни трябва да приеме 2.4 литра – или около 2,5 литра вода – чрез поглъщане на течност и храни.А може би жаждата, която ни кара да посегнем към чашата, не е достатъчна, за да сме правилно заредени с вода?

Според учените мъжът има нужда от средно 16 чаши вода дневно, а жената от 11. Но в това количество влизат всички течности, които консумирате през деня . Не забравяйте влагата в различните видове храни. Освен всичко има и големи колебания при изчисляване на дневната нужда от вода в зависимост от климата, нивото на активност и колко интензивно се потите. Всичко това прави препоръката в началото направо грешна. Пийте вода дори, когато не сте жадни, така няма да оставите организма си да има липса на вода.При билдерите се препоръчва по-висок прием на вода (до 3-4 литра, че и повече при някои) дневно. Водата няма калории, но засища. Това значи, че когато сте на диета, ще я изкарате по-добре, когато пиете колкото може повече вода. Освен това при някои суплементи като креатина има изпълващ клетките ефект, който изисква допълнително вода. А интензивните тренировки рязко и допълнително повишават нуждата от нея. Така че ако целта ви е да свалите мазнини или да качите мускули, пийте вода, без да качите жаждата да ви подскаже кога.

Какво ще се случи при липса на вода в организма?

Водата е по-важна за оцеляването на организма ни от храната. Можем да живеем без вода около една седмица, но можем да оцелеем без храна в продължение на повече от месец. дехидратацията, намалява количеството на кръв в тялото ни, принуждавайки сърцето да изпомпва по-трудно, за да достави кислородно носещи клетки към вашите мускули. В ранните етапи на дехидратация, можем да усетим замаяност, раздразнителност и главоболие. Когато дехидратацията прогресира, ставаме тромави и изтощени. Зрението отслабва. През последните етапи на дехидратация се появява гадене и започва етап на повръщане. Без вода ще влезем в кома и ще умрем.Водата също е в лимфите, течност, която е част от имунната система, която ви помага да се преборите с болестите. Нужна е вода, за да смиламе храната и да се отървем от отпадъците. Водата е необходима за храносмилателните сокове, уриниране и дефекиране. И можете да се обзаложите, че водата е основната съставка в потта.

Ще ви споделим и един доста интересен експеримен, който доказва, колко мистериозна е всъщност водата.

През 1995 г. д-р Ямото Масару за първи път успя да фиксира „музикалните впечатления” на водата. Пуснали на водата музика на Бах, Бетовен, Моцарт, Хардрок, след което шоково я замразили. С микроскоп ясно видели кристалите, които водата образувала в резултат на музиката.Д-р Ямото провел още един интересен експеримент. Сложил в три буркана ориз и ги залял с вода. В продължение на месец всеки ден казвал на единия буркан:”Благодаря!”, на втория „Ти си глупак!”, а на третия не обръщал внимание. След месец оризът на който благодарял, започнал да ферментира, изпускайки силен приятен аромат. Оризът от втория буркан почернял, а оризът на който не обръщал внимание, загнил.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Свободни тежести или машини? част 1

Свободни тежести или машини? част 1

18 Март 2018

Кое от двете трябва да изберете за максимално добра тренировка? Силовата тренировка може да ви се струва объркваща, ако започвате сега или е минало д...

Хранителни добавки за начинаещи!

Хранителни добавки за начинаещи!

17 Март 2018

Всеки начинаещ си задава доста въпроси преди и когато започне да тренира! С тази статия ще отговорим на един о...

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

15 Март 2018

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун Като тинейджър, бъдещото холивудско светило Силвестър Сталоун, бил ...

Интересни ползи от казеина!

Интересни ползи от казеина!

11 Март 2018

В тази статия ще обърнем внимание на вид протеин, който ни е добре познат с основното си действие, а именно ба...