Сезонни плодове, кой с какво ще ти помогне!

Добавена на 12 Септември 2016 | Категория: Хранене | Добави в любими
Тук ще изброим полезните качества на няколко, по – широко разпространени и употребявани плодове.



Черешите са богати на витамин С, Е и В, калий, магнезий, желязо, фибри, бетакаротин (провитамин А). Те са един от малкото плодове източник на мелатонин, антиоксидант, който регулира сърдечната дейност и спането. Черешите са полезни за мозъка и храносмилането. Намаляват риска от възпаление на червата, симптомите на артрит и подагра, диабет, болките в ставните връзки след усилени тренировки.



Прасковите съдържат витамин А, С, ниски нива на витамин Е и К, както и тиамин, рибофламин, витамин В6, ниацин и други. Прасковите са добър антиоксидант. Подобряват здравето на очите и червата. Подпомагат изграждането на тъканите, регулират кръвното налягане и храносмилането, предотвратяват камъни в бъбреците и запек.



Кайсиите са богати на витамин А, С, бета-каротин, фибри. Осигуряват здраве за очите и регулират храносмилателната система. Препоръчват се при анемия, стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания.



Крушите са богати на фибри. Съдържат витамин А,С, К,В2, В3, В6, както и минерали - калций, магнезий, калий, мед. Крушите действат укрепващо за сърцето и стомаха, утоляват жаждата и спират повръщането. Сладките узрели круши регулират изхождането.



Ябълките са един от най-здравословните плодове. Причина затова е разнообразното съдържание на различни елементи в тях – захари, органични киселини, минерали, витамини, ензими. Ябълките са добър източник на витамин С, въглехидрати, фибри, фитохимикали, баластни вещества – пектин, целуоза. Ябълките действат благоприятно за здрави и бели зъби. Въздействат благоприятно и върху хемороиди и камъни в жлъчката. Намаляват холестерола, борят се с диария и запек, действат добре на сърцето, контролират теглото, пречистват черния дроб, повишават имунитета.



Пъпешът е ниско калоричен, почти без никакви мазнини. Богат е на витамин С и А, калий и ликопен. Въздейства благоприятно на сърдечни и бъбречни заболявания. Пъпешът помага за борбата с екземи и поддържането на кожата. Препоръчва се при храносмилателни проблеми.



Динята е богат източник на витамин А и C, В6, минерали – калий, както и аминокиселини. Има най-концентрирано съдържание на мощния антиоксидант – ликопен, който помага срещу сърдечно-съдови заболявания. Динята подсилва имунната система, лекува рани, подпомага мускулните и нервните функции, регулира електролитния и киселинен баланс в организма. Намалява риска за високо кръвно налягане.



Смокините съдържат фибри, калий, магнезий, желязо, витамин В6, калории. Подобряват храносмилането. Смокините благоприятстват здравето на сърдечно-съдовата система, съдействат в борбата с анемия и тромби в съдовете. В големи количества предизвикват газове и въздействат неблагоприятно на стомаха.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Ядките, които да включим към хранителния си режим!

Ядките, които да включим към хранителния си режим!

05 Октомври 2018

Заради своето високо съдържание на мазнини, някога ядките са имали репутацията на храни, които трябва да се избягват ако човек е решил да влиза във ф...

Как да консумираме правилно плодове?

Как да консумираме правилно плодове?

25 Юли 2018

Въпреки че здравословното хранене напоследък е много популярно, трябва да се внимава. Така например храни и н...

Кажете СТОП на стареене с Витамин Е

Кажете СТОП на стареене с Витамин Е

24 Юли 2018

Експертите са единодушни, че витамин Е забавя процесите на стареене благодарение на това, че защитава клеткит...

7 мита за храната, която ядем!

7 мита за храната, която ядем!

06 Юни 2018

Мит № 1: Биохраните са по-полезни от другите Биологичното земеделие е например много полезно за почвата. Но ...