Сезонни плодове, кой с какво ще ти помогне!

Добавена на 12 Септември 2016 | Категория: Хранене | Добави в любими
Тук ще изброим полезните качества на няколко, по – широко разпространени и употребявани плодове.



Черешите са богати на витамин С, Е и В, калий, магнезий, желязо, фибри, бетакаротин (провитамин А). Те са един от малкото плодове източник на мелатонин, антиоксидант, който регулира сърдечната дейност и спането. Черешите са полезни за мозъка и храносмилането. Намаляват риска от възпаление на червата, симптомите на артрит и подагра, диабет, болките в ставните връзки след усилени тренировки.



Прасковите съдържат витамин А, С, ниски нива на витамин Е и К, както и тиамин, рибофламин, витамин В6, ниацин и други. Прасковите са добър антиоксидант. Подобряват здравето на очите и червата. Подпомагат изграждането на тъканите, регулират кръвното налягане и храносмилането, предотвратяват камъни в бъбреците и запек.



Кайсиите са богати на витамин А, С, бета-каротин, фибри. Осигуряват здраве за очите и регулират храносмилателната система. Препоръчват се при анемия, стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания.



Крушите са богати на фибри. Съдържат витамин А,С, К,В2, В3, В6, както и минерали - калций, магнезий, калий, мед. Крушите действат укрепващо за сърцето и стомаха, утоляват жаждата и спират повръщането. Сладките узрели круши регулират изхождането.



Ябълките са един от най-здравословните плодове. Причина затова е разнообразното съдържание на различни елементи в тях – захари, органични киселини, минерали, витамини, ензими. Ябълките са добър източник на витамин С, въглехидрати, фибри, фитохимикали, баластни вещества – пектин, целуоза. Ябълките действат благоприятно за здрави и бели зъби. Въздействат благоприятно и върху хемороиди и камъни в жлъчката. Намаляват холестерола, борят се с диария и запек, действат добре на сърцето, контролират теглото, пречистват черния дроб, повишават имунитета.



Пъпешът е ниско калоричен, почти без никакви мазнини. Богат е на витамин С и А, калий и ликопен. Въздейства благоприятно на сърдечни и бъбречни заболявания. Пъпешът помага за борбата с екземи и поддържането на кожата. Препоръчва се при храносмилателни проблеми.



Динята е богат източник на витамин А и C, В6, минерали – калий, както и аминокиселини. Има най-концентрирано съдържание на мощния антиоксидант – ликопен, който помага срещу сърдечно-съдови заболявания. Динята подсилва имунната система, лекува рани, подпомага мускулните и нервните функции, регулира електролитния и киселинен баланс в организма. Намалява риска за високо кръвно налягане.



Смокините съдържат фибри, калий, магнезий, желязо, витамин В6, калории. Подобряват храносмилането. Смокините благоприятстват здравето на сърдечно-съдовата система, съдействат в борбата с анемия и тромби в съдовете. В големи количества предизвикват газове и въздействат неблагоприятно на стомаха.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
7 мита за храната, която ядем!

7 мита за храната, която ядем!

06 Юни 2018

Мит № 1: Биохраните са по-полезни от другите Биологичното земеделие е например много полезно за почвата. Но за съжаление, биохраните не са по-полезн...

Храна за ума!

Храна за ума!

17 Април 2018

Комбинацията от бадеми и розмарин ще сътвори вкусно чудо за мозъка и паметта ви, особено ако сте от хората, к...

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

03 Април 2018

Ако всяка сутрин консумирате яйца за закуска, ще донесете на организма си двойна полза. Първо, яйцата са един...

Кои са най - калоричните зеленчуци?

Кои са най - калоричните зеленчуци?

27 Февруари 2018

Учени от Харвард публикуваха резултатите от мащабно изследване, след приключването на което са съставили нега...