Сезонни плодове, кой с какво ще ти помогне!

Добавена на 12 Септември 2016 | Категория: Хранене | Добави в любими
Тук ще изброим полезните качества на няколко, по – широко разпространени и употребявани плодове.



Черешите са богати на витамин С, Е и В, калий, магнезий, желязо, фибри, бетакаротин (провитамин А). Те са един от малкото плодове източник на мелатонин, антиоксидант, който регулира сърдечната дейност и спането. Черешите са полезни за мозъка и храносмилането. Намаляват риска от възпаление на червата, симптомите на артрит и подагра, диабет, болките в ставните връзки след усилени тренировки.



Прасковите съдържат витамин А, С, ниски нива на витамин Е и К, както и тиамин, рибофламин, витамин В6, ниацин и други. Прасковите са добър антиоксидант. Подобряват здравето на очите и червата. Подпомагат изграждането на тъканите, регулират кръвното налягане и храносмилането, предотвратяват камъни в бъбреците и запек.



Кайсиите са богати на витамин А, С, бета-каротин, фибри. Осигуряват здраве за очите и регулират храносмилателната система. Препоръчват се при анемия, стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания.



Крушите са богати на фибри. Съдържат витамин А,С, К,В2, В3, В6, както и минерали - калций, магнезий, калий, мед. Крушите действат укрепващо за сърцето и стомаха, утоляват жаждата и спират повръщането. Сладките узрели круши регулират изхождането.



Ябълките са един от най-здравословните плодове. Причина затова е разнообразното съдържание на различни елементи в тях – захари, органични киселини, минерали, витамини, ензими. Ябълките са добър източник на витамин С, въглехидрати, фибри, фитохимикали, баластни вещества – пектин, целуоза. Ябълките действат благоприятно за здрави и бели зъби. Въздействат благоприятно и върху хемороиди и камъни в жлъчката. Намаляват холестерола, борят се с диария и запек, действат добре на сърцето, контролират теглото, пречистват черния дроб, повишават имунитета.



Пъпешът е ниско калоричен, почти без никакви мазнини. Богат е на витамин С и А, калий и ликопен. Въздейства благоприятно на сърдечни и бъбречни заболявания. Пъпешът помага за борбата с екземи и поддържането на кожата. Препоръчва се при храносмилателни проблеми.



Динята е богат източник на витамин А и C, В6, минерали – калий, както и аминокиселини. Има най-концентрирано съдържание на мощния антиоксидант – ликопен, който помага срещу сърдечно-съдови заболявания. Динята подсилва имунната система, лекува рани, подпомага мускулните и нервните функции, регулира електролитния и киселинен баланс в организма. Намалява риска за високо кръвно налягане.



Смокините съдържат фибри, калий, магнезий, желязо, витамин В6, калории. Подобряват храносмилането. Смокините благоприятстват здравето на сърдечно-съдовата система, съдействат в борбата с анемия и тромби в съдовете. В големи количества предизвикват газове и въздействат неблагоприятно на стомаха.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Храна за ума!

Храна за ума!

17 Април 2018

Комбинацията от бадеми и розмарин ще сътвори вкусно чудо за мозъка и паметта ви, особено ако сте от хората, които боравят с много и разнородна информ...

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

03 Април 2018

Ако всяка сутрин консумирате яйца за закуска, ще донесете на организма си двойна полза. Първо, яйцата са един...

Кои са най - калоричните зеленчуци?

Кои са най - калоричните зеленчуци?

27 Февруари 2018

Учени от Харвард публикуваха резултатите от мащабно изследване, след приключването на което са съставили нега...

Пица за закуска?

Пица за закуска?

09 Февруари 2018

Не само, че не е вредна, но пицата може да бъде по-полезна дори от традиционната зърнена закуска с мляко. Тов...