Ябълките, източник на здраве!

Добавена на 26 Септември 2016 | Категория: Хранене | Добави в любими

Какво е пектинът и защо е жизнено важно да се приема?

Пектинът е вид фибри, които се намират в клетъчните стени и тъканите на всички растения. Важното тук е, че само ябълките съдържат пектин в голяма концентрация - в кората и месото на пресния плод - и затова носят и много здравословни ползи.
Пектинът спада към групата на разтворимите хранителни влакнини и притежава изразена способност да свързва водата и да образува високо вискозни разтвори, както и способност да свързва жлъчните киселини в червата. Пектинът напълно ферментира под въздействие на микробите в дебелото черво за разлика от неразтворимата целулоза. Тези свойства на пектина определят и ползите от неговия прием.

Според известни лекари, добавянето на разтворими фибри към диетата ни ще намали риска от сърдечни заболявания и може да понижи нивата на лошия холестерол повече, отколкото спазването на специална и трудни нискомаслени диети. Разтворимите фибри понижават холестерола като ограничават количеството му, абсорбирано от червата.



Пектинът намалява също повишаването на кръвната захар след прием на въглехидрати, което се свързва с ефекта му да забавя изпразването на стомаха. Установено е също, че пектинът подобрява работата на дебелото черво. Ферментацията на пектина увеличава микробиалната клетъчна маса в несмляните фекални остатъци, което увеличава тяхното разграждане.

Специалистите препоръчват пектина на хора, страдащи от затлъстяване, стомашно-чревни нарушения, диабет. Може да се използува при профилактиката на атеросклерозата, сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания, образуването на жлъчни камъни.



Да поясниме какви ще бъдат ползите от приема на ябълков пектин!

- Регулира тонуса на червата.
- Понижава нивото на холестерола в кръвта.
- Може да засити чувството за глад в часовете между храненията.
- Помага за понижаване на високото кръвно налягане.
- Подходящ е за закуска с чаша билков чай в дните за разтоварване на организма.
- Понижава апетита и влиза в диети за редуциране на теглото.


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Храна за ума!

Храна за ума!

17 Април 2018

Комбинацията от бадеми и розмарин ще сътвори вкусно чудо за мозъка и паметта ви, особено ако сте от хората, които боравят с много и разнородна информ...

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

03 Април 2018

Ако всяка сутрин консумирате яйца за закуска, ще донесете на организма си двойна полза. Първо, яйцата са един...

Кои са най - калоричните зеленчуци?

Кои са най - калоричните зеленчуци?

27 Февруари 2018

Учени от Харвард публикуваха резултатите от мащабно изследване, след приключването на което са съставили нега...

Пица за закуска?

Пица за закуска?

09 Февруари 2018

Не само, че не е вредна, но пицата може да бъде по-полезна дори от традиционната зърнена закуска с мляко. Тов...