Ябълките, източник на здраве!

Добавена на 26 Септември 2016 | Категория: Хранене | Добави в любими

Какво е пектинът и защо е жизнено важно да се приема?

Пектинът е вид фибри, които се намират в клетъчните стени и тъканите на всички растения. Важното тук е, че само ябълките съдържат пектин в голяма концентрация - в кората и месото на пресния плод - и затова носят и много здравословни ползи.
Пектинът спада към групата на разтворимите хранителни влакнини и притежава изразена способност да свързва водата и да образува високо вискозни разтвори, както и способност да свързва жлъчните киселини в червата. Пектинът напълно ферментира под въздействие на микробите в дебелото черво за разлика от неразтворимата целулоза. Тези свойства на пектина определят и ползите от неговия прием.

Според известни лекари, добавянето на разтворими фибри към диетата ни ще намали риска от сърдечни заболявания и може да понижи нивата на лошия холестерол повече, отколкото спазването на специална и трудни нискомаслени диети. Разтворимите фибри понижават холестерола като ограничават количеството му, абсорбирано от червата.



Пектинът намалява също повишаването на кръвната захар след прием на въглехидрати, което се свързва с ефекта му да забавя изпразването на стомаха. Установено е също, че пектинът подобрява работата на дебелото черво. Ферментацията на пектина увеличава микробиалната клетъчна маса в несмляните фекални остатъци, което увеличава тяхното разграждане.

Специалистите препоръчват пектина на хора, страдащи от затлъстяване, стомашно-чревни нарушения, диабет. Може да се използува при профилактиката на атеросклерозата, сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания, образуването на жлъчни камъни.



Да поясниме какви ще бъдат ползите от приема на ябълков пектин!

- Регулира тонуса на червата.
- Понижава нивото на холестерола в кръвта.
- Може да засити чувството за глад в часовете между храненията.
- Помага за понижаване на високото кръвно налягане.
- Подходящ е за закуска с чаша билков чай в дните за разтоварване на организма.
- Понижава апетита и влиза в диети за редуциране на теглото.


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Помощ - липса на Б-12

Помощ - липса на Б-12

17 Януари 2018

Като остаряваме, способността на тялото ни да абсорбира витамин В12 се забавя. Витамин В12 е отговорен за производството на червените кръвни телца и ...

Какво ще стане с нас ако спрем захарта?

Какво ще стане с нас ако спрем захарта?

15 Декември 2017

Какво ще се случи с организма, ако човек престане да яде захар. Медиците обобщиха няколко основни момента: ...

Не се ограничавайте от мазнините!

Не се ограничавайте от мазнините!

07 Декември 2017

Можете да се успокоите! Това вече е научно доказано от подробно изследване, публикувано в научното списание T...

Как да преборим глада по време на диета?

Как да преборим глада по време на диета?

06 Декември 2017

Ето кои продукти е добре да включите в диетата си, за да не ви мъчи нечуван глад и това да не се отрази на ки...