Приключих тежка тренировка и сега какво?

Добавена на 03 Ноември 2016 | Категория: Хранене | Добави в любими

Хапване след тренировка, това е може би най – важното нещо, което трябва да свършите след уморителните часове в залта.

Какви храни могат да се консумират след тренировка е една от най - коментираните теми. Сред многото информация за правилното регенериране след трениране е трудно да се отсее наистина полезната и вярна информация. Някои казват, че след тренировка се приемат въглехидрати, други съветват протеини, също така вода. За да ви улесним максимално, тук сме подбрали най – нужната информация.

Без значение дали искате да качвате или да сваляте, храненето след тренировка е задължително, защото има най-пряко въздействие върху крайния резултат. Трябва да се знае, че по време на аеробни и анаеробни упражнения, в тялото се случват почти идентични процеси – тялото изпада в катаболно състояние, усилват се хормоналните промени, ускорява се метаболизма, разграждат се мускулни влакна. Ето защо правилното хранене след тренировка и в двата случая е почти еднакво, то предпазва мускула от разграждане.Да разграничим все пак различните типове трнеировка, тук ще обърнем внимание на храненето след силова тренировка.

След тренировка с тежести, трябва задължително да включва храни, които са с високо съдържание на въглехидрати – това е необходимо за възстановяване на гликогеновите депа в мускула. При липса на въглехидрати, тялото започва да изгаря мазнините, но и мускулите.

Храненето трябва да се състои в диапазон от 30 минути след тренировката. Тогава точно въглехидратите се усвояват с най – голям интензитет (3-4 пъти по-бързо от нормалното).
Както научихте, храненето след силова тренировка трябва да се състои най-вече от храни с високо съдържание на въглехидрат, зърнените култури са най – добър източник. Други подходящи храни са бананите, стафидите, оризът, макаронените изделия, черният хляб, овесената каша.

В допълнение към въглехидратите, правилното хранене след тренировка трябва да включва и протеинови продукти като яйцата, пилешкото месо, бялото сирене, изварата, протеинови пудри и тн. След тренировка може да си позволите и така наречените гейнъри, но задължително трябва да са с минимално количество мазнини.
Храненето след тренировка за загуба на тегло е малко по-различно от храненето след силова тренировка за маса.За да се увеличи игарянето на калории, не трябва да се консумира нищо в рамките на 1-2 часа след тренировка. За сметка на това, трябва да пиете повече вода директно по време и след приключването на тренировката.

След 1-2 часа е необходимо да се ядат протеинови продукти. Най-добрата храна след тренировка за загуба на тегло е както следва Обезмаслена извара , Белтъци от яйца, риба, Варени пилешки гърди и протеин, който е максимално изчистен от мазнини и въглехидрати.
Отделно от протеиновите храни, можете да си позволите да ядете след тренировка всякакви зеленчуци

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
7 мита за храната, която ядем!

7 мита за храната, която ядем!

06 Юни 2018

Мит № 1: Биохраните са по-полезни от другите Биологичното земеделие е например много полезно за почвата. Но за съжаление, биохраните не са по-полезн...

Храна за ума!

Храна за ума!

17 Април 2018

Комбинацията от бадеми и розмарин ще сътвори вкусно чудо за мозъка и паметта ви, особено ако сте от хората, к...

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

03 Април 2018

Ако всяка сутрин консумирате яйца за закуска, ще донесете на организма си двойна полза. Първо, яйцата са един...

Кои са най - калоричните зеленчуци?

Кои са най - калоричните зеленчуци?

27 Февруари 2018

Учени от Харвард публикуваха резултатите от мащабно изследване, след приключването на което са съставили нега...