Превенция на ставите и сухожилията - част 2

Добавена на 04 Ноември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Хидролизиран колаген

Колагенът е основният протеин в организма. Представлява около 6% от телесното тегло. Намира се във всички тъкани и е основният структуроопределящ протеин, даващ на тялото неговата форма. Колагенът е първичния, несъдържащ вода агент в цялата съединителна тъкан вкл. и хрущяла. Хрущялът съдържа тип II колаген, плюс малки количества от другите типове. Другите съединителни тъкани съдържат предимно типове I и II колаген. Колаген е желатината съдържаща се в някои желатинови десерти. Тя се употребява като сгъстяващ агент при много храни.Суплементът се продава в течна форма и представлява хидролизиран протеин. Той няма значение на мускулна маса, поради неподходящият аминокиселинен профил. Затова пък е великолепен суплемент за защита на ставите. Той намалява значително артритните оплаквания, но ефектът му е по-бавен от този на глюкозамина и хондроитин сулфата. Защо тогава го употребяваме?

Установено е, че хидролизирания колаген съдържа колаген специфични пептиди и аминокиселини, различни от тези на глюкозамина и хондроитин сулфата, които могат да блокират дегенеративните ензими. Изненадваща е дозата – 10 грама дневно.

Хидролизираният гликоген трябва да работи особено добре, когато се комбинира с глюкозамин и хондроитин сулфат.

Най-важното, което трябва да помним

Има много суплементи, които оказват защитно действие на ставите, но глюкозаминът, хондроитинът и колагенът са най-важните. Те донасят истинска полза на болезнени стави, което е потвърдено от милиони хора, които са ги употребявали. Те се произвеждат нормално в организма, намират се в големи количества в него и се съдържат в много хранителни продукти. Те не дават странични ефекти и са това, което човешкият организъм използва, за да лекува собствените си стави. Те работят постепенно, затова трябва да се вземат достатъчно дълго, някъде между 4 и 8 седмици, преди резултатът да стане забележим. Няма данни за токсичност и не са установени противопоказания за употребата им даже при пациенти със сърдечно-съдови, чернодробни и белодробни заболявания и диабет.Други хранителни добавки в защита на ставите

Няколко други суплемента се препоръчват, като поддържащи ставите и с антиартритно действие. Световно известният експерт по въпросите на възстановяването на съединителната тъкан д-р Люк Бучи дава следните:

➡ Незаменими мастни киселини – съдържат се в някои растителни масла и в рибеното масло. Между многото неща, които трябва да правите не забрявяйте да се храните с повече риба и да вземате капсули рибено масло.
➡ Броменалин и други ферменти на протеазите (папаин, трипсин, химотрипсин) са много добри при остри травматични увреждания или остри възпалителни процеси. Не са много добри при хронични състояния, макар че и тук могат да намалят болките. Вземат се 4-6 таблетки 4 пъти дневно в продължение на седмица, винаги на празен стомах.
➡ Витамин „С” – трябва да се приема в големи дози дълго време. 4 грама дневно е праговата стойност, за да има ефект. Изследвания са показали, че витамин „С” и глюкозамина са единствените хранителни съставки, които могат да активират хондроцитите да продуцират колаген. Витамин „С” е евтин и безопасен и въпреки, че има съмнения в неговата ефективност, е горещо препоръчан.Хрущял от акула

Хрущялът от акула беше широко рекламиран за възстановяване на ставите при атлети. Той съдържа минерални вещества, колаген и хондроитин сулфат, които могат да помогнат за поддържане на здрава съединителна тъкан. Съдържа също и малки количества протеини, които намаляват образуването на нови кръвоносни съдове. Това е важно за ставите, тъй като формирането на нови съдове в хрущяла, който нормално не съдържа такива, води до неговата калцификация и фрагментация, подобно на водата влязла в скални пукнатини.

По-късно беше установено, че екстракт от акула има антиколагеназна активност, т.е. блокира нормални телесни ензими, които разграждат хрущяла, което води до т.н. „позитивен хрущялен баланс”. Този екстракт е много скъп, със съмнение за неговата ефективност, поради големите компании не го включват в търговската си листа. От друга страна и най-горещите привърженици препоръчват да се спира след 30 дневна употреба, ако няма ефект.

Как да защитим ставите?


➡ Преди всичко, тренирайте правилно !
➡ Взимайте глюкозамин сулфат в дози от 1500мг дневно. За по-бърз резултат можете да приемате 1000мг два пъти дневно.
➡ Вземайте хондроитин сулфат 800-1200мг дневно разделен на два приема.
➡ Вземайте хидролизиран колаген в дози от 10 грама дневно смесен с някаква течност.
➡ Комбинацията от горните три суплемента трябва да работи синергично. Опитайте се да вземате всичките три заедно.
➡ Трябват ви поне 8 седмици, за да почувствате подобрение от тези суплементи.
➡ Употребявайте ги 6-8 седмици няколко пъти през годината.
➡ Уверете се дали вземате достатъчно минерални вещества и антиоксиданти
➡ За повишаване на ефекта вземайте някои от другите суплементи.
➡ Уверете се дали си давате достатъчно време за възстановяване между тренировките.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Каскара Саграда

Каскара Саграда

26 Май 2018

Магическата билка за прочистване на дебелото черво Каскара саграда - известна още като каскара, калифорнийски зърнастец и свещена кора- традиционно е...

Началото на ФИТНЕСА !

Началото на ФИТНЕСА !

22 Май 2018

Да започнем с един интересен и малко известен факт. Намирате ли нещо общо между камбаните и дъмбелите? Общо...

Фолиева киселина! част 2

Фолиева киселина! част 2

20 Май 2018

Витамините В6, В9 и В12 участват активно в метаболизма на аминокиселината метионин, а техният дефицит води до ...

Фолиева киселина! част 1

Фолиева киселина! част 1

19 Май 2018

Фолиевата киселина или т.нар. фолацин принадлежи към водноразтворимите витамини от групата В (по-точно В9) и е...