Полезно ли е гладуването когато сме болни?

Добавена на 21 Декември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими

Човешкият организъм е като машина. За да работи, има нужда от енергия. Храната е неговото гориво. Когато човек е болен, повишената температура увеличава необходимостта от енергия с около 10% на всеки градус отгоре. Ако прескачате хранения или ако поемате по-малко храна, организмът ви ще си наваксва “липсващото гориво” от запасите мазнини. Лошото на този наваксващ процес е, че води до образуване на специфични шкарто-субстанции - кетонни тела.

Тези отпадъчни продукти на метаболизма не се изхвърлят от организма чрез урината, а отчасти се използват отново от сърцето, от надлъжната мускулатура, от мозъка и от черния дроб за производство на енергия. Обаче ако кетонните тела се образуват с по-голяма бързина, отколкото се изразходват за производство на енергия, те се натрупват в организма, предизвиквайки смущения като гадене и повръщане.

Прибавени към другите симптоми на грипа, последните съвсем влошават състоянието на болния. Принципно образуването на кетонни тела не представлява особена опасност за здравите хора, но води до рисковано нарушаване на баланса в организма при диабетиците и сърдечноболните. Затова е по-добре да не карате организма да си набавя енергия по заобиколени пътища, а да го зареждате редовно с “гориво”, още повече по време на грип.

При грип, проявяващ се с висока температура, е особено важно да пиете много вода, за да помогнете на организма да навакса изгубените чрез обилното потене течности.

Тялото изпитва неистова нужда от хидратация. Освен чиста вода се позволяват и разредени с вода плодови сокове в съотношение 1:1. Много добре е, ако на ден поглъщате по 2 л течности.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

22 Април 2018

Коензим Q10 Коензим Q10, повишава производството на енергия в тялото, което ви зарежда за през деня и по време на тренировките. Едно изследване в Уни...

Чай за намаляване на стреса!

Чай за намаляване на стреса!

21 Април 2018

Намалете нивата на кортизола с няколко чаши от напитката на баба Вече трябва да сте разбрали с вредите, които...

Кога е най - удачно да тренираме?

Кога е най - удачно да тренираме?

19 Април 2018

Кое време в денонощието се смята за оптимално за провеждане на една тренировка? Активността на човешкия орган...

На пътеката или навън?

На пътеката или навън?

15 Април 2018

Има някои научни доказателства за това, че бягането навън изгаря повече калории от това на закрито. Все пак им...