Полезно ли е гладуването когато сме болни?

Добавена на 21 Декември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими

Човешкият организъм е като машина. За да работи, има нужда от енергия. Храната е неговото гориво. Когато човек е болен, повишената температура увеличава необходимостта от енергия с около 10% на всеки градус отгоре. Ако прескачате хранения или ако поемате по-малко храна, организмът ви ще си наваксва “липсващото гориво” от запасите мазнини. Лошото на този наваксващ процес е, че води до образуване на специфични шкарто-субстанции - кетонни тела.

Тези отпадъчни продукти на метаболизма не се изхвърлят от организма чрез урината, а отчасти се използват отново от сърцето, от надлъжната мускулатура, от мозъка и от черния дроб за производство на енергия. Обаче ако кетонните тела се образуват с по-голяма бързина, отколкото се изразходват за производство на енергия, те се натрупват в организма, предизвиквайки смущения като гадене и повръщане.

Прибавени към другите симптоми на грипа, последните съвсем влошават състоянието на болния. Принципно образуването на кетонни тела не представлява особена опасност за здравите хора, но води до рисковано нарушаване на баланса в организма при диабетиците и сърдечноболните. Затова е по-добре да не карате организма да си набавя енергия по заобиколени пътища, а да го зареждате редовно с “гориво”, още повече по време на грип.

При грип, проявяващ се с висока температура, е особено важно да пиете много вода, за да помогнете на организма да навакса изгубените чрез обилното потене течности.

Тялото изпитва неистова нужда от хидратация. Освен чиста вода се позволяват и разредени с вода плодови сокове в съотношение 1:1. Много добре е, ако на ден поглъщате по 2 л течности.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да предотвратим застоя и претренирането!

Как да предотвратим застоя и претренирането!

20 Януари 2018

Претренирането може да нанесе сериозни щети върху тялото ви. Особено вредно е за начинаещите, които се излагат на голям риск от контузии. Ако натовар...

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

19 Януари 2018

Въпрос: Постоянно получавам травми в долната част на гърба. Чувал съм, че заздравяването на коремната преса п...

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

14 Януари 2018

Ето няколко основни съставки, които ще поддържат имунната Ви система силна през студените месеци. Глутамин О...

Правилен преход след диета!

Правилен преход след диета!

13 Януари 2018

Отказали сте се от вредните навици, гледали сте нетърпеливо всяко движение по кантара, брояли сте дните до пос...