Полезно ли е гладуването когато сме болни?

Добавена на 21 Декември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими

Човешкият организъм е като машина. За да работи, има нужда от енергия. Храната е неговото гориво. Когато човек е болен, повишената температура увеличава необходимостта от енергия с около 10% на всеки градус отгоре. Ако прескачате хранения или ако поемате по-малко храна, организмът ви ще си наваксва “липсващото гориво” от запасите мазнини. Лошото на този наваксващ процес е, че води до образуване на специфични шкарто-субстанции - кетонни тела.

Тези отпадъчни продукти на метаболизма не се изхвърлят от организма чрез урината, а отчасти се използват отново от сърцето, от надлъжната мускулатура, от мозъка и от черния дроб за производство на енергия. Обаче ако кетонните тела се образуват с по-голяма бързина, отколкото се изразходват за производство на енергия, те се натрупват в организма, предизвиквайки смущения като гадене и повръщане.

Прибавени към другите симптоми на грипа, последните съвсем влошават състоянието на болния. Принципно образуването на кетонни тела не представлява особена опасност за здравите хора, но води до рисковано нарушаване на баланса в организма при диабетиците и сърдечноболните. Затова е по-добре да не карате организма да си набавя енергия по заобиколени пътища, а да го зареждате редовно с “гориво”, още повече по време на грип.

При грип, проявяващ се с висока температура, е особено важно да пиете много вода, за да помогнете на организма да навакса изгубените чрез обилното потене течности.

Тялото изпитва неистова нужда от хидратация. Освен чиста вода се позволяват и разредени с вода плодови сокове в съотношение 1:1. Много добре е, ако на ден поглъщате по 2 л течности.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на холестерол в кръвта. Високото ниво на хол...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

28 Юни 2018

Много хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса, може да се изкушат от идеята да прекарват цялот...

Важни, първи стъпки!

Важни, първи стъпки!

23 Юни 2018

Независимо дали ви е писнало да сте залепени за дивана в хола или не сте тренирали от дълго време, този наръчн...