Помагат ли фибрите?

Добавена на 29 Януари 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Всеки от нас иска да бъде здрав, а основна част от грижата за здравето, както всички знаем, е храната. Една балансирана диета неизменно съдържа определено количество фибри, тъй като те са много важни за добрата чревна функция. Когато преминават през храносмилателната ни система, те абсорбират вода, увеличават се многократно и помагат за по-бързото преминаване на храната през червата ни. И тъй като увеличават размера си, преминавайки през стомашно-чревния ни тракт, те ни създават приятно усещане за ситост за по-дълго време.
Това дава основание на учените да смятат, че фибрите могат да са от помощ на хората, които искат да намалят теглото си. Чрез тях имаме възможност по-лесно да контролираме апетита си.Фибрите (влакната, влакнините, нишките) представляват съчетания от сложни въглехидрати. Те не съдържат калории, витамини или минерали.
В ежедневието си почти всички приемаме определено количество фибри без дори да подозираме. Това е така поради простата причина, че само храните с животински произход – месо, морски дарове, млечни продукти и други, не съдържат фибри.
Всички растителни храни съдържат фибри в различни количества. Това е така, защото фибрите са част от структурата на клетъчните стени на растенията.

Ако поне веднъж дневно похапвате плодове, зеленчуци, пълнозърнести тестени изделия, ядки и семена, това означава, че сте се запасили с фибри. Особено богати източници на фибри са фасулът и овесените ядки.

Фибрите биват два вида – разтворими и неразтворими. Смята се, че първата група (разтворимите) са по-полезни за нашето здраве, тъй като помагат за намаляването на „лошия" холестерол в кръвта и за поддържането на нормални нива на „добрия". Докато неразтворимите не могат да бъдат напълно разградени в процеса на храносмилане, но за сметка на това играят основна роля за предотвратяването на запека и стомашните разстройства.
Източници на разтворими фибри са бобовите растения - всички, за които се сетите. Също така и някои кореноплодни като например морковите, картофите, лукът и други. И, естествено, зърнените култури (овес, ечемик, ръж) са богат източник на разтворими фибри. Накрая, но не на последно място - плодове като ябълки, сливи, круши, ягоди, малини, боровинки и техните сокове.
Източници на неразтворими фибри са пълнозърнестите тестени изделия, обвивката на картофи, домати и някои плодове, в това число и всички ядки и семена. Съдържат се още и в зеления фасул, карфиола и тиквичките.


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Важни добавки, за предотвратяване на мускулния разпад!

Важни добавки, за предотвратяване на мускулния разпад!

21 Януари 2018

Представяме на вашето внимание няколко суплемента, които ще ви помогнат да активирате анаболните процеси в тялото си, и така с правилна тренировка и х...

Как да предотвратим застоя и претренирането!

Как да предотвратим застоя и претренирането!

20 Януари 2018

Претренирането може да нанесе сериозни щети върху тялото ви. Особено вредно е за начинаещите, които се излагат...

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

19 Януари 2018

Въпрос: Постоянно получавам травми в долната част на гърба. Чувал съм, че заздравяването на коремната преса п...

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

14 Януари 2018

Ето няколко основни съставки, които ще поддържат имунната Ви система силна през студените месеци. Глутамин О...