Помагат ли фибрите?

Добавена на 29 Януари 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Всеки от нас иска да бъде здрав, а основна част от грижата за здравето, както всички знаем, е храната. Една балансирана диета неизменно съдържа определено количество фибри, тъй като те са много важни за добрата чревна функция. Когато преминават през храносмилателната ни система, те абсорбират вода, увеличават се многократно и помагат за по-бързото преминаване на храната през червата ни. И тъй като увеличават размера си, преминавайки през стомашно-чревния ни тракт, те ни създават приятно усещане за ситост за по-дълго време.
Това дава основание на учените да смятат, че фибрите могат да са от помощ на хората, които искат да намалят теглото си. Чрез тях имаме възможност по-лесно да контролираме апетита си.Фибрите (влакната, влакнините, нишките) представляват съчетания от сложни въглехидрати. Те не съдържат калории, витамини или минерали.
В ежедневието си почти всички приемаме определено количество фибри без дори да подозираме. Това е така поради простата причина, че само храните с животински произход – месо, морски дарове, млечни продукти и други, не съдържат фибри.
Всички растителни храни съдържат фибри в различни количества. Това е така, защото фибрите са част от структурата на клетъчните стени на растенията.

Ако поне веднъж дневно похапвате плодове, зеленчуци, пълнозърнести тестени изделия, ядки и семена, това означава, че сте се запасили с фибри. Особено богати източници на фибри са фасулът и овесените ядки.

Фибрите биват два вида – разтворими и неразтворими. Смята се, че първата група (разтворимите) са по-полезни за нашето здраве, тъй като помагат за намаляването на „лошия" холестерол в кръвта и за поддържането на нормални нива на „добрия". Докато неразтворимите не могат да бъдат напълно разградени в процеса на храносмилане, но за сметка на това играят основна роля за предотвратяването на запека и стомашните разстройства.
Източници на разтворими фибри са бобовите растения - всички, за които се сетите. Също така и някои кореноплодни като например морковите, картофите, лукът и други. И, естествено, зърнените култури (овес, ечемик, ръж) са богат източник на разтворими фибри. Накрая, но не на последно място - плодове като ябълки, сливи, круши, ягоди, малини, боровинки и техните сокове.
Източници на неразтворими фибри са пълнозърнестите тестени изделия, обвивката на картофи, домати и някои плодове, в това число и всички ядки и семена. Съдържат се още и в зеления фасул, карфиола и тиквичките.


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Релеф, релеф и пак релеф!

Релеф, релеф и пак релеф!

25 Април 2018

Ако искате да постигнете желания релефен вид за кратко време, следващият нисковъглехидратен план от 7 стъпки е точно за вас. Търсенето на релефа за...

Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

22 Април 2018

Коензим Q10 Коензим Q10, повишава производството на енергия в тялото, което ви зарежда за през деня и по врем...

Чай за намаляване на стреса!

Чай за намаляване на стреса!

21 Април 2018

Намалете нивата на кортизола с няколко чаши от напитката на баба Вече трябва да сте разбрали с вредите, които...

Кога е най - удачно да тренираме?

Кога е най - удачно да тренираме?

19 Април 2018

Кое време в денонощието се смята за оптимално за провеждане на една тренировка? Активността на човешкия орган...