Ползите от Папаята!

Добавена на 09 Септември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Какво представлява папаята?

Папаята представлява тропическо дърво, което се среща в горещите, влажни местности на Южна и Централна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия.

Има различни имена, но често го наричат „пъпешово дърво“ (в Китай и Шри Ланка) или “fruta bomba” (в Куба), “lechosa” в Доминиканската република, но карибското му наименование „papaya” е най – известно, тъй като европейците го откриват за пръв път на Карибите.



Достига височина между 5 и 10 метра. Плодовете са кръгли или с издължена форма, с жълтозелена кора и розово – оранжева вътрешност, на вкус наподобява смесица от пъпеш и праскова. Плодът съдържа голям брой черни семена, които се ползват като подправка. Той съдържа голямо съдържание на витамини (A, B, C, D и Е), минерали (калций, калий, фосфор) и микроелементи (желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий). Всичко това го прави ценен за лечебни цели. Консумират се както зрелите плодове, така и още неузрелите като гарнитури.

Ползите от папаята

Плодовете съдържат много малко калории (само 39 калории на 100 грама) и нямат холестерол, а в същото време са богати на фито – хранителни вещества, минерали и витамини.

Папаята съдържа мека, лесно смилаема целулоза с голямо количество разтворими фибри, които помагат за нормалната перисталтика на червата, като по този начин се намалява запека.

Пресният, узрял плод съдържа много витамин C (повече отколкото портокалите и лимоните). Изследванията са показали, че витамин C има множество важни функции като: пречи на свободните радикали, стимулира имунната система и има противовъзпалителни действия.



Папаята е чудесен източник на витамин А (доставяйки 1094 IU на всеки 100 грама) и флавоноиди като бета – каротини, лутеин, зеаксантин и криптоксантини. Витамин А помага за поддържане на здрави лигавици и кожа, и е от съществено значение за зрението. Останалите съединения са известни с антиоксидантните си свойства, като защитават организма от свободните радикали и вредните емисии от кислород, които играят отрицателна роля при стареенето и различните болестни процеси. Освен това, известно е, че потреблението на естествени плодове, богати на каротин, предпазва от рак на белия дроб и устната кухина.

Плодът от папая е богат на множо важни витамини от B – групата, като фолиева киселина, пиридоксин, рибофлавин и тиамин. Тези витамини са от съществено значение за обмяната на веществата.

Прясната папая съдържа стабилно количество калий (257 мг на 100 грама) и калций. Калият е важен компонент за клетките и помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане.

Папаята е доказан природен лек срещу много заболявания. В традиционната медицина семената от папая се ползват като противовъзпалително средство, анти – паразитно средство и аналгетик, и се използват за лечение на болки в корема и инфекции от тения.

Папаята е богата на ензимите, наречени папаин и химопапаин, които помагат при храносмилането, особено за разграждането на протеините от храната, превръщайки ги в аминокиселините, от които имаме нужда.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на холестерол в кръвта. Високото ниво на хол...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

28 Юни 2018

Много хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса, може да се изкушат от идеята да прекарват цялот...

Важни, първи стъпки!

Важни, първи стъпки!

23 Юни 2018

Независимо дали ви е писнало да сте залепени за дивана в хола или не сте тренирали от дълго време, този наръчн...