Ползите от гъбата Кордицепс?

Добавена на 10 Декември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Кордицепс (Cordyceps) е странно-изглеждаща гъба, с трудно за произнасяне име, която, обаче, заслужава вниманието на всеки.

Като се замислим, енергията вероятно е най-важният ресурс на планетата. Хората правят чудеса, за да разполагат с енергия, било то, за да захранват себе си или колите си. Колко важни са за Вас сутрешното кафе или предтренировъчният, енергиен продукт?

Въпреки, че модерният свят се развива въз основата на енергия, основните и най-важни енергийни източници, са природни ресурси, неща, които съществуват от край време, но намират нови приложения и начини на експлоатация в науката. Производителите на хранителни добавки често се връщат към древни билки и източници, в търсене на нови, революционни съставки. Такъв е и случаят с гъбата Кордицепс.

Това ценно растение се използва от векове в китайската медицина, въпреки че е екстремно трудно за набавяне. Най-често се извлича от повърхността на гъсеници, обитаващи райони с висока надморска височина.В по-голямата част на 20-ти век, кордицепсът е бил прекалено рядък и скъп, за да се сдобие със заслужената популярност. Все пак, с развитието на науката, се намира начин да бъде лабораторно отглеждан и това му позволява да стане достъпен.

Ето главните ползи, които всеки би могъл да извлече от магическата гъба:

Кордицепсът увеличава нивата на ATP в мускулите

Adenosine Triphosphate (ATP) е енергийната валута на мускулите. Също така е основното гориво за експлозивни активности като тичане, скачане, колело. Сред ключовите съставки в кордицепсът е Adenosine, който е есенциален компонент на ATP. Според изследване на университета за наука и технологии в Хонг Конг от 2007г., кордицепсът би могъл драстично да увеличи способността на тялото да произвежда ATP, което е ключово за всеки спортуващ.

Кордицепсът може да повиши нивата на естествения тестостерон

Не е тайна за никого, че тестостеронът е най-важният хормон в мъжкото тяло, участващ в почти всички процеси. Изследванията сочат, че тази гъба стимулира производството на тестостерон в самата "фабрика", намираща се в тестисите - клетките на Лейдиг. В древната китайска медицина, кордицепсът се е свързвал и с проблеми със сексуална дисфункция. Естественото увеличаване на тестостерона при мъжете води до по-лесно покачване на чиста, мускулна маса, по-добър тонус и самочувствие.

Кордицепсът увеличава постъпването на кислород в организма

Китайските златни медалисти от Олимпийските игри през 1993г. разкриват, че именно древната, магическа гъба е в основата на успехите им, след като безпроблемно минават всички допинг-тестове. Последвалите изследвания доказват, че кордицепсът би могъл да увеличи постъпването на кислород в тялото с цели 50%. Това би могло да бъде полезно не само при спортуващите, а и възрастни хора, които по принцип имат недостиг в тялото. Други изследвания сочат, че кордицепсът би могъл да забави пулса, което води до увеличена издръжливост. Изследване от 1999г. на списанието за алтернативна медицина сочи магическата гъба като сигурен помощник в превантивните грижи за сърдечно-съдовата система, притежавайки способността да намали лошия холестерол с 10-20% за сметка на добрия.

Екстрактът от Кордицепс обикновено е в капсули от 450-750мг, но се намира и в редица комплексни, спортни продукти.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Важни добавки, за предотвратяване на мускулния разпад!

Важни добавки, за предотвратяване на мускулния разпад!

21 Януари 2018

Представяме на вашето внимание няколко суплемента, които ще ви помогнат да активирате анаболните процеси в тялото си, и така с правилна тренировка и х...

Как да предотвратим застоя и претренирането!

Как да предотвратим застоя и претренирането!

20 Януари 2018

Претренирането може да нанесе сериозни щети върху тялото ви. Особено вредно е за начинаещите, които се излагат...

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

19 Януари 2018

Въпрос: Постоянно получавам травми в долната част на гърба. Чувал съм, че заздравяването на коремната преса п...

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

14 Януари 2018

Ето няколко основни съставки, които ще поддържат имунната Ви система силна през студените месеци. Глутамин О...