Ползи от червеното цвекло!

Добавена на 13 Май 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Червеното цвекло е един от многото култивирани сортове цвекло (Beta vulgaris) и може би най- често срещан в Северна Америка, Централна Америка и Великобритания.

Има много ползи от червеното цвекло и някои от тях са следните: цвеклото е естествен детoксикатор и пречиства кръвта. То е богато на най- разнообразни хранителни вещества, които са важни за оптимално ефективното функциониране на имунната система, тъй като насърчава производството на антитела, които се борят срещу болести или инфекция вътре в тялото ни. Белите кръвни клетки, включително левкоцитите и фагоцитите, са важни в борбата с инфекциите, а цвеклото определено им помага и ги снабдява с хранителни вещества.Това растение е богато и на желязо, ето защо стимулира червените кръвни клетки с нужното им количество от него и улеснява притока на кислород към клетките, което прави тялото по - здраво и младо.

Червеното цвекло съдържа манган, който е наистина необходим за образуването на интерферон, който е мощно противораково вещество, а цвеклото е червено, защото съдържа пигмент от бетанин. Този пигмент е познат също като антиоксиданта антоцианин, който помага за предотвратяване на сърдечно съдови заболявания и рак, а и в борбата със свободните радикали в тялото.

Цвеклото също така е полезно като антиоксидант, който осигурява по- добро здраве и подкрепа за черния дроб и бъбреците. То съдържа много фибри и е от полза за правилното функциониране на сърцето и храносмилателната система. Ползите не свършват тук.

Червеното цвекло може да се приготвя по няколко начина, които определено не са трудни. То може да се консумира в салати, точно както морковите и лука. Ако ще консумирате редовно червено цвекло под формата на салата, ще премахнете умората за няколко дни.Това растение работи и като лаксатив, тъй като е с ниско съдържание на калории. Червеното цвекло има високо съдържание на провитамин А и витамин Ц.

Богато е на фибри, фолиева киселина, витамини от Б групата като Б1, Б2, Б3 и Б6, йод, в по- малка степен на магнезий, натрий, калий, калций и фосфор. Червеното цвекло се препоръчва на бременни жени.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Каскара Саграда

Каскара Саграда

26 Май 2018

Магическата билка за прочистване на дебелото черво Каскара саграда - известна още като каскара, калифорнийски зърнастец и свещена кора- традиционно е...

Началото на ФИТНЕСА !

Началото на ФИТНЕСА !

22 Май 2018

Да започнем с един интересен и малко известен факт. Намирате ли нещо общо между камбаните и дъмбелите? Общо...

Фолиева киселина! част 2

Фолиева киселина! част 2

20 Май 2018

Витамините В6, В9 и В12 участват активно в метаболизма на аминокиселината метионин, а техният дефицит води до ...

Фолиева киселина! част 1

Фолиева киселина! част 1

19 Май 2018

Фолиевата киселина или т.нар. фолацин принадлежи към водноразтворимите витамини от групата В (по-точно В9) и е...