Полезен ли е фитнесът за тийнейджърите?

Добавена на 25 Октомври 2017 | Категория: Статии | Добави в любими

Напоследък се отделя все повече внимание на проблема със затлъстяването при децата и тийнейджърите, което поставя здравето им под светлината на прожекторите. Трябва да се проумее нуждата от физическа активност в тази възраст. Статистиките сочат, че тийнейджърите прекарват почти 30 часа всяка седмица в гледане на телевизия и хранене с мазни боклуци, а тренировките остават на заден план.

По - голямата част от децата и тийнейджърите не извършват почти никаква физическа дейност, което ясно говори от какво е породено масовото затлъстяване. Много от тях не използват по предназначение дори часовете по физическо, а какво да говорим за допълнителни натоварвания. Важно е да подчертаем значението на фитнеса за тийнейджърите.

Физическите натоварвания трябва да са неразделна част от ежедневието, тъй като укрепват тялото срещу заболявания, правят мускулите по- силни и увеличават притока на кръв към сърцето. Те предотвратяват умората в последствие и правят тийнейджърите по- гъвкави. Липсата на физическа активност влияе отрицателно върху метаболизма. Ако по цял дян стоите вкъщи, то най - вероятно прекарвате времето си в гледане на телевизия, видеоигри и хранене. Това води до затлъстяване, което с времето се задълбочава, а от там има отрицателни последствия върху цялостния начин на живот. Освен това, наднорменото тегло може да доведе до диабет, сърдечни проблеми и артрит.

Фитнесът може да помогне на тийнейджърите. Друг вариант е практикуването на някакъв спорт в училище или в спортен клуб. Подобна физическа активност ще повиши самочувствието, а и ще развие умения за работа в екип, както и лидерски качества. Друг вариант е плуването, което е изключително важно и развива цялото тяло. Спортове като футбол и баскетбол са много популярни сред тийнейджърите, така че също могат да се използват за по- добра форма.

Тийнейджърите могат да повишат физическата си активност по най- различни начини. Могат да вървят пеша до училище или пък до работа, ако имат такава, което си е вид кардио. Това ще спомогне и за изгаряне на излишни мазнини. Има и клубове по колоездене, към които могат да се насочат.

Някои тийнейджъри определено се грижат за тялото си, а част от тях дори обръщат прекалено голямо внимание на това как изглеждат. Много от тийнейджърите посещават редовно фитнес залите, за да оформят тялото си и да се подготвят за по- късния етап от живота си, за да се чувстват по- добре като цяло. Ако тренировките са комбинирани с балансирана диета, то резултатът ще е оптимален и затлъстяването няма да стои на дневен ред. Отговорността за правилния начин живот е на 3 страни: родителите, училището и самите тийнейджъри.

Фитнесът при тийнейджърите става все по - важен в съвременния свят. Практикуването на някакъв спорт или фитнес определено могат да предотвратят затлъстяването. Ако не се грижите за тялото си и не сте физически активни на млади години, след време проблемите могат да се задълбочат още повече, затлъстяването може да доведе до най- различни болести на по - късен етап от живота. Ето защо физическите упражнения са толкова важни за тийнейджърите

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Свободни тежести или машини? част 1

Свободни тежести или машини? част 1

18 Март 2018

Кое от двете трябва да изберете за максимално добра тренировка? Силовата тренировка може да ви се струва объркваща, ако започвате сега или е минало д...

Хранителни добавки за начинаещи!

Хранителни добавки за начинаещи!

17 Март 2018

Всеки начинаещ си задава доста въпроси преди и когато започне да тренира! С тази статия ще отговорим на един о...

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

15 Март 2018

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун Като тинейджър, бъдещото холивудско светило Силвестър Сталоун, бил ...

Интересни ползи от казеина!

Интересни ползи от казеина!

11 Март 2018

В тази статия ще обърнем внимание на вид протеин, който ни е добре познат с основното си действие, а именно ба...