Полезен ли е фитнесът за тийнейджърите?

Добавена на 25 Октомври 2017 | Категория: Статии | Добави в любими

Напоследък се отделя все повече внимание на проблема със затлъстяването при децата и тийнейджърите, което поставя здравето им под светлината на прожекторите. Трябва да се проумее нуждата от физическа активност в тази възраст. Статистиките сочат, че тийнейджърите прекарват почти 30 часа всяка седмица в гледане на телевизия и хранене с мазни боклуци, а тренировките остават на заден план.

По - голямата част от децата и тийнейджърите не извършват почти никаква физическа дейност, което ясно говори от какво е породено масовото затлъстяване. Много от тях не използват по предназначение дори часовете по физическо, а какво да говорим за допълнителни натоварвания. Важно е да подчертаем значението на фитнеса за тийнейджърите.

Физическите натоварвания трябва да са неразделна част от ежедневието, тъй като укрепват тялото срещу заболявания, правят мускулите по- силни и увеличават притока на кръв към сърцето. Те предотвратяват умората в последствие и правят тийнейджърите по- гъвкави. Липсата на физическа активност влияе отрицателно върху метаболизма. Ако по цял дян стоите вкъщи, то най - вероятно прекарвате времето си в гледане на телевизия, видеоигри и хранене. Това води до затлъстяване, което с времето се задълбочава, а от там има отрицателни последствия върху цялостния начин на живот. Освен това, наднорменото тегло може да доведе до диабет, сърдечни проблеми и артрит.

Фитнесът може да помогне на тийнейджърите. Друг вариант е практикуването на някакъв спорт в училище или в спортен клуб. Подобна физическа активност ще повиши самочувствието, а и ще развие умения за работа в екип, както и лидерски качества. Друг вариант е плуването, което е изключително важно и развива цялото тяло. Спортове като футбол и баскетбол са много популярни сред тийнейджърите, така че също могат да се използват за по- добра форма.

Тийнейджърите могат да повишат физическата си активност по най- различни начини. Могат да вървят пеша до училище или пък до работа, ако имат такава, което си е вид кардио. Това ще спомогне и за изгаряне на излишни мазнини. Има и клубове по колоездене, към които могат да се насочат.

Някои тийнейджъри определено се грижат за тялото си, а част от тях дори обръщат прекалено голямо внимание на това как изглеждат. Много от тийнейджърите посещават редовно фитнес залите, за да оформят тялото си и да се подготвят за по- късния етап от живота си, за да се чувстват по- добре като цяло. Ако тренировките са комбинирани с балансирана диета, то резултатът ще е оптимален и затлъстяването няма да стои на дневен ред. Отговорността за правилния начин живот е на 3 страни: родителите, училището и самите тийнейджъри.

Фитнесът при тийнейджърите става все по - важен в съвременния свят. Практикуването на някакъв спорт или фитнес определено могат да предотвратят затлъстяването. Ако не се грижите за тялото си и не сте физически активни на млади години, след време проблемите могат да се задълбочат още повече, затлъстяването може да доведе до най- различни болести на по - късен етап от живота. Ето защо физическите упражнения са толкова важни за тийнейджърите

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е просто намерение, а по-скоро твърдо убежде...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

28 Юни 2018

Много хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса, може да се изкушат от идеята да прекарват цялот...