Пет добавки за по-добро храносмилане!

Добавена на 27 Ноември 2016 | Категория: Статии | Добави в любими
Употребата на все повече рафинирана храна има и своите последици. Все по-рядко средностатистическият човек консумира сурова или правилно приготвена храна. В много случаи се прибягва до сухи храни, готови храни или бързо хранене, чиято обработка обаче натоварва допълнително храносмилателната система.


Неправилният тип хранене води непременно до здравословни проблеми. В началото те се проявяват като стомашни киселини, тежест в корема, газове, запек, но с времето може да прерастнат до тежки заболявания като колит, гастрит и язва, или хронични заболявания като болест на Крон.Освен с промяната на хранителните навици, всеки човек може да спомогне за правилното функциониране на храносмилателния тракт с някои добавки, чиито ефект е особено пълноценен.


Бетаин HCL

Това е особено богат източник на важната за стомашните сокове солна киселина. Комбинацията от бетаин и солна киселина стимулират стомаха да отделя не само повече киселинни сокове, но и да увеличи производството на ензими. Сред тях един от най-важните е ензимът пепсин.

Пепсинът се води от класа на протеиновите ензими. Той е особено ефективен, но и често неправилната храна води до намаляване на производството му. Пепсинът особено ефективно разгражда трудните протеинови молекули от млечен протеин, соя, фъстъци, бобови и др.

Допълнителният прием на Бетаин HCL е полезен и при обилни хранения, защото увеличава драстично усвояването на веществата.Ензими

Другите храносмилателни ензими се отделят в различни части от тялото. Има такива, които се отделят още със слюнката, други в стомаха, а трети в тънките черва и панкреаса. Ензимите помагат драстично за разграждането на пълен набор от хранителните вещества - протени, мазнини, захари, лактоза, нишесте и др.

Приемът на ензими трябва да се съобръзява с индивидуалната диета. Така например, ако преобладават белтъчините се препоръчват ензими като протеаза, серапептаза и бромелаин. Ако преобладават мазнините се препоръчва липаза. Ако пък въглехидратите са в най-големи количества се препоръчват комплексни ензими или панкреатин.

Допълнителният прием на ензими улеснява функцията на чревния тракт, регулира газовете и създава лекота в червата.


Фибри (Пребиотици)

Фибрите са въглехидрати, които нямат калорийна стойност и са неусвоими в тялото. За храносмилането фибрите имат двуяка функция. От една страна, те обират всички отпадъчни вещества в червата и ги изхвърлят от тялото. Това пречиства храносмилателния тракт и създава лекота. От друга страна, фибрите създават перфектната среда в червата за развитие на полезните бактерии и стимулират тяхното размножаване.


Пробиотици

Пробиотици са бактерии, които живеят в тънките черва и дебелото черво на човешкото тяло. Те стимулират тяхната функция, подобряват усвояването на хранителните вещества и изхвърлянето на излишните отпадъци, както и неутрализират вредните бактерии.

Допълнителният прием на пробиотици стимулира имунната система и производството на невротрансмитери, поради това, че те са зависими от функцията на храносмилателната система.


Джинджифил

Джинджифилът е изключително популярна подправка, но нейните свойства за подобряване на храносмилателната функция са известни от хилядолетия.

Джинджифилът имат силен противовъзпалителен ефект и регулира възпаленията в червата. От друга страна, той спомага за по-качественото разграждане на хранителните вещества. Това се изразява в предотвратяването на натрупване на излишно тегло и увеличаване на апетита.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Свободни тежести или машини? част 1

Свободни тежести или машини? част 1

18 Март 2018

Кое от двете трябва да изберете за максимално добра тренировка? Силовата тренировка може да ви се струва объркваща, ако започвате сега или е минало д...

Хранителни добавки за начинаещи!

Хранителни добавки за начинаещи!

17 Март 2018

Всеки начинаещ си задава доста въпроси преди и когато започне да тренира! С тази статия ще отговорим на един о...

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

15 Март 2018

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун Като тинейджър, бъдещото холивудско светило Силвестър Сталоун, бил ...

Интересни ползи от казеина!

Интересни ползи от казеина!

11 Март 2018

В тази статия ще обърнем внимание на вид протеин, който ни е добре познат с основното си действие, а именно ба...