Наръчник за креатина!

Добавена на 12 Юли 2016 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими


В нашето тялото се съдържат около 120 грама креатин под формата на креатин-фосфат. Основната му функция в тялото му е да помага за набавянето на енергия за клетките.

Какво да очакваме когато приемаме креатин?

Креатинът повишава силата на трениращия. Това от своя страна ще подпомогне за по-интензивни тренировки, покачване на тежестите и мускулен растеж. Килограмите също се покачват вследствие на изброените неща.Друга важна част от ефекта е и мотивацията, която се получава от интензивните тренировки.Къде се среща креатин в естествения му вид?

Той се съдържа в някои храни - телешко, херинга и сьомга .За да стане ясно в какво количество, ще дадем следния пример: 1 кг телешко месо се съдържат около 4 грама креатин. Това само по – себе си трябва да ви покаже, че нужните 5 до 10 гр креатин на ден е почти невъзможно да бъдат набавени чрез храна, затова приемането му като хранителна добавка е толкова разпространен.

Сега да разберем и как работи креатинът, приет като хранитлена добавка.

Ефектът се изразява в завишаване на концентрацията на креатин-фосфат в организма. Като следствие от това аденозин-трифосфат (АТФ) в тялото повишава концентрацията си - може по-бързо да бъде възстановен и може за по-дълго време да доставя енергия на мускулите. Ето как: мускулите ни ползват аденозин-трифосфат, за да си я доставят. При съкращаването им АТФ се разпада до аденозин-дифосфат (АДФ).За да продължи работата на мускулите, този АДФ отново трябва да се превърне в АТФ чрез присъединяване на фосфатна молекула. Тя се взема от съединението креатин-фосфат , което, както казахме по-горе, циркулира в организма ни. По този начин се възстановява наличието на АТФ и разполагаме отново с енергия.На пазара за хранителни добавки са налични голямо количество форми на креатина.Разнообразието е огромно. Креатинът е един от най-използваните и действащи суплементи, създавани някога, и съответно пазарът има огромен избор.Тук ще посочим най – известните форми и малко информация за тях.

Кратин Монохидрат е най-разпространената и доказана форма на креатин. Всички изследвания показват, че креатин монохидрата се усвоява на 100% и има максимално силен ефект. За да е добре усвоим и да постигне пълния си капацитет, креатин монохидратът трябва да е микронизиран.

Tri-creatine Malate е резултат от съединяването на три молекули креатин и една малиева киселина. Това позволява по-бързото активиране на Кребс цикъла, който е жизнено важен за покачването на нивата на ATP в организма.КРЕ-АЛКАЛИН е омекотен креатин,който попадайки в човешкото тяло не се превръща в креатинин.Последните иследвания доказват,че едва няколко секунди след поемането на креатин монохидрат по-голямата част от него се отделя с урината.Благодарение на специалната система за контрол на рН, омекотеният креатин не може да се превърне в креатинин. Продуктът е повече от 10 пъти по-ефикасен,отколкото креатиновия монохидрат и ще ви позволи да приемете максимално креатин в количество 2-3гр дневно без никакви стомашни проблеми.

Cratine HCL е креатин в хидрохлоридна формула, която е бързо разтворима, невероятно стабилна и резистентна на киселинната среда в стомаха. Благодарение на тези си качества, хидрохлоридът е много по-добре усвояем от креатин монохидрата и по-големи количества могат да бъдат складирани в мускулите.

Това е само малка част от всички форми, които се предлагат, а и от няколко години насам се продават смесени в креатинови матрици, където се ползва комбинация от няколко форми (най-често 3 или повече).Така изброихме няколко форми, но коя да изберем?

Креатин монохидратът е най – старият и следователно най – изследваният от всички изброени по – горе. Всичките му ефекти са доказани с много изследвания. Това обаче не означава, че трябва да отписваме другите варианти. Най – добрият начин за избора е пробата. Всеки един креатин се отразява на различния организъм по – различен начин. Най- добре е да се експериментира и да се види, чрез кой ще се постигнат най – добри резултати.

Има ли негативни последствия приемът на креатин?

креатин е безопасен в рамките на препоръчаните дозировки. Научно ревю, правено през 2004 година, показва, че не може да бъде доказана вреда върху сърдечно-съдовите, бъбречните, чернодробните, мускулно-скелетните и гастро-чревните функции.
Друго клинично изследване наблюдава ежедневен прием на няколко групи атлети. Едната група дори взема по 5 грама всеки ден в продължение на 21 месеца и в края на периода не е отчетен негативен ефект върху здравния статус. Други проучвания специално наблюдават функцията на бъбреците и тяхното здраве и установяват, че както краткотрайната, така и дълготрайната орална употреба на креатин монохидрат нямат негативен ефект.

Как да приемаме креатин?

Най – добре се съобразявайте с предписаното на етикета от производителя, всеки вид креатин има различна степен на усвояване. Единственото, което вече е отречено е зареждащия период с монохидрат. Той само излишно натоварва организма.

Fitness1.bg препоръчва :

CREVOLUTION
Creatine Creapure
Kre-Alkalyn EFX
Tri-Creatine Malate

Етикети:

Коментари

  • Anonimus
    Power Team Точни добре казани и обяснени полезни факти и съвети.
    12 Юли в 23:12
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
К2 (МК-7) витаминът, от който се нуждаете!

К2 (МК-7) витаминът, от който се нуждаете!

17 Август 2018

Калцият заздравява костите и намалява риска от остеопороза – тази теория бе лансирана в продължение на години. Тогава защо в скандинавските държави, ...

Спирулина – изворът на живота!

Спирулина – изворът на живота!

14 Август 2018

Спирулината е позната още по времето на древните маи и ацтеки, които са укрепвали и подмладявали организма си...

Какво е Бакопа мониери ?

Какво е Бакопа мониери ?

10 Август 2018

Бакопа е блатна билка, позната от векове в традиционната индийска медицина. Друго популярно нейно име е брахм...

FA ви дава възстановяване за всеки ден!

FA ви дава възстановяване за всеки ден!

02 Август 2018

FA Nutrition е повече от екстремна марка! Създадоха един от най - добрите продукти, които се борят за възстан...