Наръчник за креатина!

Добавена на 12 Юли 2016 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими


В нашето тялото се съдържат около 120 грама креатин под формата на креатин-фосфат. Основната му функция в тялото му е да помага за набавянето на енергия за клетките.

Какво да очакваме когато приемаме креатин?

Креатинът повишава силата на трениращия. Това от своя страна ще подпомогне за по-интензивни тренировки, покачване на тежестите и мускулен растеж. Килограмите също се покачват вследствие на изброените неща.Друга важна част от ефекта е и мотивацията, която се получава от интензивните тренировки.Къде се среща креатин в естествения му вид?

Той се съдържа в някои храни - телешко, херинга и сьомга .За да стане ясно в какво количество, ще дадем следния пример: 1 кг телешко месо се съдържат около 4 грама креатин. Това само по – себе си трябва да ви покаже, че нужните 5 до 10 гр креатин на ден е почти невъзможно да бъдат набавени чрез храна, затова приемането му като хранителна добавка е толкова разпространен.

Сега да разберем и как работи креатинът, приет като хранитлена добавка.

Ефектът се изразява в завишаване на концентрацията на креатин-фосфат в организма. Като следствие от това аденозин-трифосфат (АТФ) в тялото повишава концентрацията си - може по-бързо да бъде възстановен и може за по-дълго време да доставя енергия на мускулите. Ето как: мускулите ни ползват аденозин-трифосфат, за да си я доставят. При съкращаването им АТФ се разпада до аденозин-дифосфат (АДФ).За да продължи работата на мускулите, този АДФ отново трябва да се превърне в АТФ чрез присъединяване на фосфатна молекула. Тя се взема от съединението креатин-фосфат , което, както казахме по-горе, циркулира в организма ни. По този начин се възстановява наличието на АТФ и разполагаме отново с енергия.На пазара за хранителни добавки са налични голямо количество форми на креатина.Разнообразието е огромно. Креатинът е един от най-използваните и действащи суплементи, създавани някога, и съответно пазарът има огромен избор.Тук ще посочим най – известните форми и малко информация за тях.

Кратин Монохидрат е най-разпространената и доказана форма на креатин. Всички изследвания показват, че креатин монохидрата се усвоява на 100% и има максимално силен ефект. За да е добре усвоим и да постигне пълния си капацитет, креатин монохидратът трябва да е микронизиран.

Tri-creatine Malate е резултат от съединяването на три молекули креатин и една малиева киселина. Това позволява по-бързото активиране на Кребс цикъла, който е жизнено важен за покачването на нивата на ATP в организма.КРЕ-АЛКАЛИН е омекотен креатин,който попадайки в човешкото тяло не се превръща в креатинин.Последните иследвания доказват,че едва няколко секунди след поемането на креатин монохидрат по-голямата част от него се отделя с урината.Благодарение на специалната система за контрол на рН, омекотеният креатин не може да се превърне в креатинин. Продуктът е повече от 10 пъти по-ефикасен,отколкото креатиновия монохидрат и ще ви позволи да приемете максимално креатин в количество 2-3гр дневно без никакви стомашни проблеми.

Cratine HCL е креатин в хидрохлоридна формула, която е бързо разтворима, невероятно стабилна и резистентна на киселинната среда в стомаха. Благодарение на тези си качества, хидрохлоридът е много по-добре усвояем от креатин монохидрата и по-големи количества могат да бъдат складирани в мускулите.

Това е само малка част от всички форми, които се предлагат, а и от няколко години насам се продават смесени в креатинови матрици, където се ползва комбинация от няколко форми (най-често 3 или повече).Така изброихме няколко форми, но коя да изберем?

Креатин монохидратът е най – старият и следователно най – изследваният от всички изброени по – горе. Всичките му ефекти са доказани с много изследвания. Това обаче не означава, че трябва да отписваме другите варианти. Най – добрият начин за избора е пробата. Всеки един креатин се отразява на различния организъм по – различен начин. Най- добре е да се експериментира и да се види, чрез кой ще се постигнат най – добри резултати.

Има ли негативни последствия приемът на креатин?

креатин е безопасен в рамките на препоръчаните дозировки. Научно ревю, правено през 2004 година, показва, че не може да бъде доказана вреда върху сърдечно-съдовите, бъбречните, чернодробните, мускулно-скелетните и гастро-чревните функции.
Друго клинично изследване наблюдава ежедневен прием на няколко групи атлети. Едната група дори взема по 5 грама всеки ден в продължение на 21 месеца и в края на периода не е отчетен негативен ефект върху здравния статус. Други проучвания специално наблюдават функцията на бъбреците и тяхното здраве и установяват, че както краткотрайната, така и дълготрайната орална употреба на креатин монохидрат нямат негативен ефект.

Как да приемаме креатин?

Най – добре се съобразявайте с предписаното на етикета от производителя, всеки вид креатин има различна степен на усвояване. Единственото, което вече е отречено е зареждащия период с монохидрат. Той само излишно натоварва организма.

Fitness1.bg препоръчва :

CREVOLUTION
Creatine Creapure
Kre-Alkalyn EFX
Tri-Creatine Malate

Етикети:

Коментари

  • Anonimus
    Power Team Точни добре казани и обяснени полезни факти и съвети.
    12 Юли в 23:12
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
BLACK FIRE се завърна!

BLACK FIRE се завърна!

22 Юни 2018

След дълги месеци на липса, black fire отново е тук,в нова и модерна опаковка! Освен опаковките по 60 и 120 капсули, фирмата Pure Nutrition пуска и ...

НОВО - Масло от шам-фъстък

НОВО - Масло от шам-фъстък

21 Юни 2018

Fitness1.bg иска да ви представи един иновативен, свръх полезен продукт от марката OSTROVIT! Хранителните сп...

Dorian Yates - суплементи от ново поколение!

Dorian Yates - суплементи от ново поколение!

19 Юни 2018

Fitness1 има удоволствието да ви предложи още една марка на световно равнище! Dorian Yates ! Дориан Андрю М...

Царят на бърнарите - OxyELITE Pro /OLD Version/

Царят на бърнарите - OxyELITE Pro /OLD Version/

31 Май 2018

Знаете ли, че точно този продукт е най - продаваният и най - силният бърнар създаван някога? Преди да ви каж...