Началото на ФИТНЕСА !

Добавена на 22 Май 2018 | Категория: Статии | Добави в любими

Да започнем с един интересен и малко известен факт.

Намирате ли нещо общо между камбаните и дъмбелите? Общото е, че първият дъмбел е направен от камбани. “Dumb “+ “Bell” напомня ли ви на нещо? Наричали са се “мълчаливите камбани”, с тях тренирали атлетите на миналото в Англия в епохата на Тюдорите.

Нека се върнем и по – рано в историята. Ето го и Хиеронимус Меркуриалис, Човекът, чиито изобретения сложиха начало на модерния фитнес.

Джеронимо Меркуриали, също известен и като Джироламо Меркуриале, но най-вече с латинското си име Хиеронимус Меркуриалис е роден в италианския град Форли на 30-ти септември 1530 година – по времето, когато Светата Инквизиция е в разгара си и измъчва всеки, дръзнещ да има различно мнение.
Джеронимо учи в Болония, в Падуа и във Венеция, където защитава докторската си степен по медицина. До края на живота си (13 ноември 1606 година) той си изгражда репутация на прочут лектор, политик, и най-важното за нас, на бащата на спортната медицина.Той създава книгата “Изкуството на гимнастиката”. Там систематизира всички тренировки, хранене и здраве с научна за времето си аргументация, като дава сериозна тежест на спорта в опазването на човешкото здраве.

До този момент в Централна и в Западна Европа спортът масово е начин за загуба на време, т.е. привилегия за богатите.
Сега да проследим малко нещата във времето.
Меркуриалис бил знаменит лектор за времето си. Той ергономозира старите тежести за упражнения до пра-дъмбел и систематизира древни спортни игри с топка с пясък, която се явява първата медицинска топка.

Kрая на 16-ти век, Ранен 17-ти век Трениращите англичани съединяват камбани откъм гърба им с дървени дръжки. Така се ражда и името.

Неофициално 1704 година Упражненията с пудовки са представени на народните състезания за сила и народните борби в Русия.Близо век по-късно се ражда специализирана спортна машина, с която реално се увеличавали силовите възможности на използващите я. Името и е Динамеометрон, а кинезиологията й е сходна с тази на мъртвата тяга. Все пак носенето на тежести по онова време е било знак, че носещият притежава приложна физическа сила.
Предшественик на велоергометрите, от друга страна, възниква като акт за изкупление на позора.През 1796 година е създадена първата кардио-тренировъчна машина “Гимнастикон”. Тя представлявала комбинирана машина за раздвижване на цялото тяло чрез въртене на педали и ръчки. Тогава се е използвала за лечение на заболявания като подагра, ревматизъм и др.

Друг интересен факт е появата на първообраза на фитнес пътеката. Във Великобритания въвеждат електрически колела с платна, които да бъдат задвижвани чрез ходене от провинили се затворници из затворите в страната. Смятало се за хуманен начин за изтезание.
Нека споменем и първият силови демонстрации с монолитна щанга в света. Той се казвал Рапо. Странствал из цяла Европа до Русия и обратно. Роден през 1800 година и умира през 1854 година от сърце, за неговата физика се говорило навясъке където демонстрирал таланта си.

През 1861г. индийската бухалка слага начало на желязната спортна индустрия в САЩ в тесния смисъл на думата. Харисън и Сим Д. Кехоу пускат тренировъчната програма гид: Индийски бухалки, дъмбели и упражнения с меч. Кехоу отварят магазин и започват масово производство и продажба на спортни стоки. Изпраща мостри на спортни клубове и привлича известни за времето си боксьори за рекламни лица
Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Няколко съвета за отслабване!

Няколко съвета за отслабване!

16 Юни 2018

Как да бъдем винаги в добра форма, без да се подлагаме на страдания и стрес? Каква е тайната? Всъщност тайна няма. Това е повтаряно хиляди пъти – ред...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

14 Юни 2018

Амбициозен, успешен, атлетичен, неуморим в преследването на високите си цели. Това е Кристиано Роналдо. Мноз...

Помощ! Нисък тестостерон.

Помощ! Нисък тестостерон.

12 Юни 2018

Отгворът е прост, може да се крие в спорта, който практикувате, сега ще ви запознаем с едно проучване на груп...

Чудотворният чесън!

Чудотворният чесън!

09 Юни 2018

Чесънът се нарежда като едно от най-мощните средства за защита на организма за всички времена. Като ефективнос...