Масло от Пореч!

Добавена на 11 Юни 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Пореч (Borago officinalis) е едногодишна билка, която произхожда от Сирия. Разпространена е в цялото Средиземноморие, Европа и Северна Африка. Надземните части на това растение са покрити с власинки, то достига височина до около 100 cm. Листата му имат вкус на краставица и могат да се използват за приготвянето на салати и супи (немската кухня има такива рецепти).

Цветовете на пореча имат сладък вкус, наподобяващ на пчелен мед, използва се и за декорация в сладкарството.




Маслото се извлича от семената на растението. То съдържа ценни мастни киселини (от които най-важна е гама линоленовата киселина), нужни за поддържането на оптимална метаболитна активност в организма и добро здраве. Основните ползи от него на кратко:

➡ Има ясно изразено противовъзпалително действие

➡ Намалява болките при ревматоиден артрит

➡ Изследванията показват, че съдържащата се в него гама линоленова киселина облекчава дискомфорта, характерен за предменструалния синдром

➡ Оптимизира кръвообращението и подпомага регулацията на кръвното налягане, съответно с всички произтичащи от това ползи за здравето

➡ Подобрява здравословното състояние и подхранва кожата, косата и ноктите

➡ Облекчава симптомите при кожни заболявания (акне, екземи, псориазис и други)

Противопоказания и странични ефекти



Препоръчително е при приемане на масло от пореч да се придържате към препоръките за употреба на производителя на конкретния продукт. Най-често препоръчваните дози са около 1000 mg дневно. Прекалено високите дози могат да бъдат токсични, заради съдържанието на пиролизидни алкалоиди. В редки случаи е възможно да се наблюдават леки странични ефекти (гадене, стомашен дискомфорт или главоболие). Хората с чернодробни проблеми трябва да избягват приемането на масло от пореч или да го правят само след консултация с лекар.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Заместители на захарта! част 2

Заместители на захарта! част 2

18 Февруари 2018

Наистина е трудно на учените да сложат всички подсладители под един знаменател и да ги нарекат вредни или полезни, тъй като те са станали неизменна ча...

Заместители на захарта! част 1

Заместители на захарта! част 1

17 Февруари 2018

Днешно време хората масово разчитат на изкуствени овкусители, при спортуващите фитнес най-често се използват з...

Как да преборим апетита за лоша храна?

Как да преборим апетита за лоша храна?

11 Февруари 2018

Вероятно една от най-големите пречки по нашия път към перфектното тяло е нашата неспособност да елиминираме ап...

Важносста на ензими те и кой за какво служи! част 2

Важносста на ензими те и кой за какво служи! част 2

10 Февруари 2018

• Протеази (пепсин и трипсин) Rнзими, които разграждат белтъчините. Пепсинът разгражда белтъчините до по-прос...