Масло от Пореч!

Добавена на 11 Юни 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Пореч (Borago officinalis) е едногодишна билка, която произхожда от Сирия. Разпространена е в цялото Средиземноморие, Европа и Северна Африка. Надземните части на това растение са покрити с власинки, то достига височина до около 100 cm. Листата му имат вкус на краставица и могат да се използват за приготвянето на салати и супи (немската кухня има такива рецепти).

Цветовете на пореча имат сладък вкус, наподобяващ на пчелен мед, използва се и за декорация в сладкарството.




Маслото се извлича от семената на растението. То съдържа ценни мастни киселини (от които най-важна е гама линоленовата киселина), нужни за поддържането на оптимална метаболитна активност в организма и добро здраве. Основните ползи от него на кратко:

➡ Има ясно изразено противовъзпалително действие

➡ Намалява болките при ревматоиден артрит

➡ Изследванията показват, че съдържащата се в него гама линоленова киселина облекчава дискомфорта, характерен за предменструалния синдром

➡ Оптимизира кръвообращението и подпомага регулацията на кръвното налягане, съответно с всички произтичащи от това ползи за здравето

➡ Подобрява здравословното състояние и подхранва кожата, косата и ноктите

➡ Облекчава симптомите при кожни заболявания (акне, екземи, псориазис и други)

Противопоказания и странични ефекти



Препоръчително е при приемане на масло от пореч да се придържате към препоръките за употреба на производителя на конкретния продукт. Най-често препоръчваните дози са около 1000 mg дневно. Прекалено високите дози могат да бъдат токсични, заради съдържанието на пиролизидни алкалоиди. В редки случаи е възможно да се наблюдават леки странични ефекти (гадене, стомашен дискомфорт или главоболие). Хората с чернодробни проблеми трябва да избягват приемането на масло от пореч или да го правят само след консултация с лекар.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Ползите от гъбата Кордицепс?

Ползите от гъбата Кордицепс?

10 Декември 2017

Кордицепс (Cordyceps) е странно-изглеждаща гъба, с трудно за произнасяне име, която, обаче, заслужава вниманието на всеки. Като се замислим, енергият...

Често срещаната болка в китките!

Често срещаната болка в китките!

09 Декември 2017

Травмата Болка в китките при сгъване с щанга с прав лост. Чувството Остра болка, обхващаща кутрето и киткат...

Интересни неща за мазнините!

Интересни неща за мазнините!

03 Декември 2017

Правилните мазнини правят бодибилдъра наистина добър. Независимо дали целта ви е да сте огромни или просто „на...

Помага ли инсулина, за повишаването на протеиновия синтез, след тренировка?

Помага ли инсулина, за повишаването на протеиновия синтез, след тренировка?

02 Декември 2017

Храненето след тренировка е от решаващо значение за максимални резултати в покачването на мускулна маса. Стиму...