Колко въглехидрати?

Добавена на 23 Септември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
„Въглехидратите са основния енергетичен източник при силовите тренировки” – казва експерта по хранене Крис Айсето. Ако хората не консумират достатъчно въглехидрати те пак биха могли да тренират, но няма да могат да тренират дълго. Според Айсето консумацията на въглехидрати стимулира отделянето на мощния хормон инсулин. Инсулинът е важен хормон, защото спомага за транспорта на аминокиселините от кръвообращението към мускулните клетки. Така мускулите се зареждат с необходимите им белтъчини и по този начин индиректно се предпазват от разграждане, и се стимулира синтеза на белтъчини в тях. Ако атлета не консумира достатъчно въглехидрати тренировките му ще бъдат слаби и при изпълнение на упражненията той ще изгаря протеин, вместо да изгражда мускулна тъкан с него.Мъж, който желае да натрупа мускулна маса, но има бавен метаболизъм, би трябвало да започне с 5.5 грама въглехидрати на килограм телесно тегло дневно. Ако тежите 100кг, то трябва да консумирате 550г въглехидрати дневно. Ако не забележите резултати след няколко седмици (ако не покачите теглото си) увеличете количеството на приетите въглехидрати с още 1г на килограм телесно тегло дневно. Продължете да покачвате консумацията на въглехидрати през няколко седмици, докато получите желаните резултати. Хората с по-бърз метаболизъм могат да консумират дори до 8г въглехидрати на килограм телесно тегло дневно. Жените, които тренират усилено, трябва да бъдат изключително внимателни с приема на въглехидрати и би следвало да започнат с много по-ниски нива, отколкото мъжете – 3-4г на килограм телесно тегло.

Видът на въглехидратите, които консумирате е също от значение. Има три основни категории въглехидрати: технически необработени комплексни въглехидрати, технически обработени комплексни въглехидрати и прости въглехидрати. Технически необработените въглехидрати са естествени храни, получени директно от природата. Те са богати на витамини, минерални соли и влакна. Обикновено имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не съдържат голямо количество прости захари. Към тази група се включват кафявия ориз, пълнозърнестия хляб, червени картофи, боб и овесени ядки. Вторият тип – технически обработени въглехидрати са храни, които са преминали някаква техническа обработка – те са рафинирани. Сравнени с не рафинираните продукти, те обикновено имат по-висок гликемичен индекс (съдържат повече прости захари), по-малко влакна, витамини и минерални соли и се храносмилат и усвояват доста по-бързо. Към тях принадлежат белият ориз, белия хляб, макарони и всички останали технически обработени продукти. Третия тип са простите въглехидратите. Те включват захарта, глюкозата, фруктозата, плодовите сокове и безалкохолни напитки. Те имат висок гликемичен индекс и се абсорбират почти моментално от организма.Възниква въпросът – какъв вид въглехидрати трябва да консумираме? „Простите въглехидрати са необходими веднага след тренировка, защото те имат много бърза резорбция и веднага ще възстановят изразходвания мускулен гликоген изгорен по време на тренировката. Добър избор са плодовите сокове. За всички останали хранения е добре да се придържате към храни, които са по-малко технически обработени. Добре е да прилагате правилото по-близко към природата във вашето здраве. Включвайте повече естествени храни, като кафяв ориз, овесени ядки, храни които естествено се намират в природата и не са обработвани с различни химикали.” – казва Крис Айсето.Тук трябва да се отбележи, че консумацията на кафяв ориз вместо бял, няма да доведе до по-бързото натрупване на мускулна маса. Технически необработените въглехидрати, с техните витамини, минерални соли и влакна, са една храна отразяваща се по-добре на вашето цялостно здраве. Техните рафинирани братовчеди, често съдържат макар и минимални количества от химическите агенти, с които са били обработвани, твърде много захари, по-малко влакна и понякога съдържат нездравословни мазнини.

Ако желаете да станете голям трябва да приемате въглехидрати, от които вашето тяло се нуждае!

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Нужен ли е чийтинга по време на тренировка?

Нужен ли е чийтинга по време на тренировка?

15 Октомври 2017

Хората казват, че с измама не може да се просперира и върви напред, и че хората, които мамят, всъщност лъжат себе си. Трябва да проверим дали това е в...

Анаболен прозорец - част 2

Анаболен прозорец - част 2

14 Октомври 2017

За да държите анаболния си прозорец отворен, е необходима висококалорична хранителна програма – тялото ви тряб...

Анаболен прозорец - част 1

Анаболен прозорец - част 1

08 Октомври 2017

Чували сте стария израз „Времето е всичко”, нали? Тази поговорка е най-вярна, когато става въпрос за протеино-...

Сбогувайте се с глада за сладко

Сбогувайте се с глада за сладко

07 Октомври 2017

Гимнема Силвестре е билка с произход от тропическите гори на Южна и Централна Индия. Дъвченето на листата поти...