Колко е важен съня?

Добавена на 24 Септември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Подценявате фактора на съня ? Когато стане дума за трупане на мускули, нищо не може да го замени. Липсата на сън може да се окаже една от най-важните причини, поради които мускулатурата Ви не се увеличава дори и след изтощителните тренировки през седмицата. Мускулите не се увеличават по време на тренировка.Те нарастват по време на сън. Това е важен фактор, ако сте се насочили към постигане на максимални мускулни размери. Някои хора не могат да го осъзнаят. Повечето билдъри са наясно с този факт, но често пренебрегват значението на съня. Това е един от най-важните елементи в бодибилдинга. Тъй като сънят играе толкова голяма роля в увеличаването на мускулите, той е важен и за успеха на културистите.

Това важи за всички - от начинаещите до професионалистите. Питър Нилсън казва в книгата си „Воля за желязо”: „Опитах се да бъда купонджия, като едновременно с това да поддържам тялото си във върховна форма. Не успях.” Късните нощни купони не са благоприятни за трупането на мускули. Липсата на сън нанася на тялото смъртоносен удар. Тъй като мускулите нарастват по време на сън, липсата му означава, че те не могат да нарастват. Нещо повече, безсънието отнема на тялото необходимата енергия за следващата тренировка. Когато пропуснете да поспите, пропускате възможността да повишите мускулния растеж и автоматично съкращавате утрешната тренировка в залата.

Липсата на сън слага край на тренировките Ви завинаги. Доктор Уилям Демент, водещ в областта съня и различните разстройства на съня, отбелязва в книгата си „Обещанието на съня”, че липсата на достатъчно сън е изтощително. Например, катастрофата на Exxon Valdez се приписва на липса на сън, което е било и грешката, която води до експлозия на космическата совалка „Челинджър”. Една четвърт от населението признава, че е заспивала зад волана през миналата година. Пропускането на съня не е малък проблем. За билдърите сънят е два пъти по-важен. Изключителният стрес, на който трениращите подлагат тялото си, изисква много сън.

Да спиш като бебе

Най-добър пример за спане са може би бебетата. Защото те спят много, почти през цялото време. Културистът също иска да порасне и сънят е най-добрият начин да се постигне това (при положение разбира се, че правите и усилени тренировки за тази цел). Много професионални атлети признават значението на съня и как той се отразява на представянето им. Играчите в NBA са известни с това, че спят колкото могат повече, около 11 часа на ден, за да възстанояват телата си за следващия мач. Сънят е от жизненоважно значение за тях, както и за всички спортисти, които натоварват телата си до край. Културистите имат двойно по-голяма нужда от сън. Като всички други спортисти, те трябва да имат енергия за залата, за тежестите и за сърдечно-съдовата аеробна тренировка. Но билдърите искат да натрупат повече мускулна маса и това също означава повече сън. Един силов атлет се нуждае от много повече сън в сравнение със средно статистическия човек, дори повече от другите спортисти. Той отчаяно се нуждае от сън досущ като бебе, за да натрупа мускули. За съжаление, ако културистът реши, че ще се справи и с осем часа сън, които са достатъчни за повечето хора (някои спят по 5-6 часа), дълбоко се лъже. След време тази нужда от сън се натрупва, точно като дълговете. Всъщност, терминът професионален сън се използва от лекарите, за да назовават този проблем – сънен дефицит. В книгата си доктор Демент отбелязва, че също като дневните дози от витамини и минерали, всеки се нуждае и от дневната си доза сън. Същественото намаляване на тази доза води до сънен дефицит.Тялото ви ще извлече тази липса на сън от вас, независимо дали искате или не. Размера на сънният ви дефицит директно се добавя към количеството сън, което сте загубили през предишните нощи. Когато този дефицит се натрупа достатъчно много, тялото ви започва да изключва дори и против волята ви. Ето защо може изведнъж да започнете да заспивате неочаквано, точно когато не искате да спите – дори и в залата! Някои от вторичните продукти от липсата на сън е намалената работоспособност, намаляване на мозъчната активност, разсеяност, липса на концентрация, дезеориентация и нещо много лошо за културистите – липса на мускулен растеж.

Как да разберете дали сте един от многото хора, които не спят достатъчно? Липсата на нарастване е един от най-важните индикатори. Ако се чувствате сънлив през деня, тялото ви се опитва да ви накара да спите повече. То е като сигнални светлини на кола – сигнал, който не може да си позволите да пренебрегнете.

Ако си мислите, че се нуждаете от повече сън, дайте си го. Когато другите могат да се справят и след 7-8 часа, Вие може да се нуждаете от 9, 10 или дори повече. Единственият начин да разберете това е да опитате. Когато започнете да се будите добре отпочинали и не заспивате през деня, достигнали сте необходимото ниво на сън. Отбележете колко часа сън Ви трябва, за да достигнете точката на насищане и се постарайте да си доставите още толкова следващата нощ. След няколко нощи този принцип, ще установите, че се нуждаете от 15 до 20 минути по-малко сън. Останете на това равнище докато тренирате.

Ако сте в ситуация, която не Ви позволява да спите толкова много, подремвайте си. Една 20-минутна дрямка може да ви помогне да намалите сънния дефицит. Добавете дремките към дневния си режим, ако не можете да си позволите необходимото количество сън през нощта.

Не получавате резултатите, които сте мислили, че ще постигнете с вашето ниво на тренировъчна интензивност ? Проблемът може и да не е в програмата с упражненията. Със същия успех може да бъде и липсата на сън. Не пренебрегвайте значението на добрия нощен сън. Важно е да си получите Вашия „як сън”, ако искате да имате яки мускули.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

12 Декември 2017

Джулиано Строе (Giuliano Stroe) се превърна в знаменитост още през 2009 година, когато на 5-годишна възраст е вписан в Книгата на рекордите на Гинес....

Ползите от гъбата Кордицепс?

Ползите от гъбата Кордицепс?

10 Декември 2017

Кордицепс (Cordyceps) е странно-изглеждаща гъба, с трудно за произнасяне име, която, обаче, заслужава внимание...

Често срещаната болка в китките!

Често срещаната болка в китките!

09 Декември 2017

Травмата Болка в китките при сгъване с щанга с прав лост. Чувството Остра болка, обхващаща кутрето и киткат...

Интересни неща за мазнините!

Интересни неща за мазнините!

03 Декември 2017

Правилните мазнини правят бодибилдъра наистина добър. Независимо дали целта ви е да сте огромни или просто „на...