Колко добър е вашият предтренировъчен продукт?

Добавена на 26 Юли 2013 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими
Един страхотен предтренировъчен продукт може да отнесе тренировките Ви на съвсем друго ниво. Лошите, от друга страна, са излишно натоварване на организма и разбира се, излишни пари. Как да разграничим качествените от некачествените предтренировъчни продукти?

Предтренировъчните продукти представляват най-бързо развиващата се категория при хранителните добавки. Напълно разбираемо, имайки предвид колко важен е този един час преди тренировка, когато тялото има нужда от определени вещества, за да се представи възможно най-оптимално в тренировъчния процес. Знанието кои съставки са най-важни, може да ни предостави повече енергия, фокус, желание за тренировка, сила, напомпване, издръжливост и по този начин, да ни улесни в постигане на целите.

СИЛА И ИЗДРЪЖЛИВОСТ

Прекалено много предтренировъчни продукти разчитат на високи дози стимуланти, вместо на съставки, които наистина достигат до мускула. Един хубав предтренировъчен продукт трябва задължително да има някои от доказаните съставки:

Betaine, също познат като Trimethylglycine, е модифицирана аминокиселина, обикновено извличана от цвекло, която се е доказала като сигурен източник на сила.

Beta-Alanine e аминокиселина, която помага на мускулите да си "сътрудничат" с по-голяма сила и в по-добър синхрон. Обикновено, бета-аланинът се усеща като приятно изтръпване, иглички по кожата, което не бива да ни притеснява.

Creatine е може би най-популярната хранителна добавка, която от години се е доказала като абсолютно есенциална за активните спортисти. Единствената причина, че я слагаме на последно място е, че повечето хора го приемат отделно и в такъв случай не е задължителен в предтренировъчния продукт. В противен случай, непременно го търсете на етикета, тъй като силата и издръжливостта, които предлага, са незаменими.

ЕНЕРГИТИЦИ

Отделяме тази категория от стимулантите, тъй като тя представлява по-дълготрайна и качествена енергия. Търсете поне някои от следните съставки:

Tyrosine е аминокиселина, която се е доказала като качествен източник на енергия, фокус и издръжливост. Без треперене или сърцебиене. Използва се от тялото в синтеза на някои важни невроотрансмитери като адреналин и допамин.

Taurine може да подобри работоспособността на мускулите. Един от ефектите му е стимулиране на изпомпването на кръв към мускулите. Увеличава обема на клетките, играе основна роля в усвояването на мазнините. Ободрява и засилва паметта.

Rhodiola Rosea увеличава резистентността на тялото към различни стресови хормони и вещества. Помага в отделянето на тестостерон, растежен хормон и штитовидни хормони.

Schisandra Chinensis се използва векове в китайската медицина. Спомага за работоспособността на мускулите и мозъка, редуцира нивата на кортизол.

Vitamin B6, B12 са критични в образуването на енергията. Ако използвате мултивитамини, не е необходимо да ги търсите в предтренировъчните продукти.

СТИМУЛАНТИ

Повечето хора характеризират предтренировъчните продукти като добри или лоши според количеството стимуланти на централната нервна система. Това са съставките, които се усещат неминуемо и ги кара да се чувстват сякаш главата им ще експлоадира. Не бъдете от тях! Най-напред, бъдете сигурни, че приемате достатъчно вещества, които спомагат за мускулната работоспособност и по-качествена, дълготрайна енергия.

Кофеинът не е просто най-популярната съставка на света и не само ще Ви вдигне с желание за тренировка след уморителен ден. Кофеинът също така предлага мускулна издръжливост, притъпяване на мускулната болка и възможност за достигане на по-висок праг на търпимост. Силни стимулантни качества.

Yerba Mate e растение, което съдържа мощни алкалоиди. Те могат да Ви дадат енергия и ментален фокус.

НАПОМПВАЩИ

Ролята на напомпващите съставки е проста. Целта им е по-добра васкуларизация, разширяване на мускула, тоест навлизането на повече изграждащи вещества, от което следва повече растеж. Добрата визия в залата по време на тренировка е само приятен, допълнителен ефект.

Citrulline се използва от тялото, заедно с аргинина, за образуването на азотния оксид. Защо да взимаме цитрулин отделно? Голяма част от аргинина се използва директно от клетките на органите и не достига до мускулите, затова комибнацията им е страхотна.

Arginine е амимонкиселина, която се използва за азотния оксид. Добре е да бъде в "матрична" форма, тоест в комбинация от няколко различни форми - AAKG, HCL.

GPLC (Glycine propionyl-L-carnitine ) е специална, патентована форма на L-carnitine, която комбинира аминокиселината Glycine с Propionyl-L-carnitine. Целта е по-качествено достигане на карнитина до мускулната тъкан.

Pycnogenol е флавоноид, извествен с антиоксидантните си свойства. Също така, изследванията показват, че позволява на повече Arginine да се преобразува в азотен оксид.

Glycerol образува гръбнакът на триглицеридите, които са качествените, основните мазнини в нашата диета. Увеличава напомпването, тъй като привлича по-големи количества кръв и течности към мускулите. Спомага за хидратацията.

ФОКУС И КОНЦЕНТРАЦИЯ

Както във всеки един спорт, дисциплината е ключът към успеха. Фокусът, концентрацията, целеустремеността са абсолютно есенциални за прожедането на по-добри тренировки и посигане на целите ни в залата.

Choline е есенциална състака, която може да подобри дейността на мозъка, тъй като е основен участник във формирането на някои невротрансмитери.

DMAE (Dimethylaminoethanol) увеличава нивата на Choline в мозъка дори по-добре от самия Choline и също придава по-добрo настроение и фокус.

Huperzine A e още една добре известна съставка, която спомага за концентрацията и целеустременноста по време на тренировка.

ФЕТБЪРНЪРИ

Дори горенето на мазнини да не е главната Ви цел, подобни съставки могат да помогнат в качването на по-чиста мускулна маса, като стимулират използването на мазнините за енергия. Също притежават и добри енергийни свойства.

Green Tea е включен в редица предтренировъчни продукти, тъй като е една от съставките с многобройни положителни действия върху човека. Освен, че е силен антиоксидант, той е мощен инструмент в горенето на мазнини, а също така притежава ободряващ и енергиен ефект.

Synephrine e с подобна на епинефрина структура. Увеличава работоспособността на тялото, менталния фокус и стимулира изгарянето на мазнини. Може да се причисли към категория "Стимуланти".

Yohimbine е добър помощник в залата. Има силни стимуланти свойства, което забързва метаболизма и стимулира използването на мазнините за енергия. Подобрява кръвооросяването и е силен афродизиак.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

  • Anonimus
    XianG Hot Blood не е лош за преди тренировка. Трябва му само B12
    19 Август в 15:09
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
НОВО - INTRA FORMULA от Swedish Supplements

НОВО - INTRA FORMULA от Swedish Supplements

28 Ноември 2017

Както знаете, Swedish Supplements набират все повече сили! Благодарение на усилените проучвания на шведските изследователски центрове на марката на б...

Whey Protein Deluxe идва вече и ГОЛЯМ!

Whey Protein Deluxe идва вече и ГОЛЯМ!

22 Ноември 2017

Ето я и най - накрая голямата опаковка, на един от най - добрите суроватъчни протеини на пазара! Вече ще се ...

Защо имаме дефицит на витамин Д!

Защо имаме дефицит на витамин Д!

10 Ноември 2017

Около 80% от населението на САЩ страда от дефицит на витамин Д под една или друга форма. След като научите ня...

Milky Way, Mars, Bounty и Snickers вече и за спортисти!

Milky Way, Mars, Bounty и Snickers вече и за спортисти!

08 Ноември 2017

Трудно е да си представим по – популярни десерти, отколкото Snickers, Mars, Bounty и Milky Way! Това са мож...