Кои са най - калоричните зеленчуци?

Добавена на 27 Февруари 2018 | Категория: Хранене | Добави в любими

Учени от Харвард публикуваха резултатите от мащабно изследване, след приключването на което са съставили негативен списък. В него са включени зеленчукови култури, които не се препоръчват на хора с наднормено тегло или предразположени към него. Диетолозите настояват: ако искате да сте стройни - изключете ги от менюто си!

1. Царевица
Най-високо калоричният зеленчук: 110 ккал на 100 грама! Сред участниците в проучването, тези, които редовно употребявали царевица, натрупали средно по 2 кг годишно. А хората на аналогична диета, но без царевица в нея, не само запазили теглото си, а дори отслабнали.

2. Картофи
80 ккал на 100 г и много нишесте (по-малко от царевицата, но все пак). И това се отнася до варените картофи, а за пържените картофки изобщо не си струва да говорим.

3. Зелен грах
Уж безвредния грах всъщност съдържа 73 калории на 100 грама, както и много захар. Освен това, ако се яде направо от шушулката, се превръща в наркотик като семките, които люпим и спирането никак не е толкова лесно.

4. Алабаш
Традиционното зеле е ключов компонент на зеленчуковите диети, но опитът показва, че не всяко зеле е добро. В пекинското зеле например има само 16 калории на 100 грама, но в алабаша - 4 пъти повече!

5. Магданоз
Не сте очаквали? Разбира се ние не ядем толкова много магданоз, но имайте предвид, че съдържанието на калории в него е високо - от 40 ккал на 100 грама. В допълнение, магданоз стимулира апетита, което също не говори в негова полза.

6. Патладжан
В големите патладжани се натрупват алкалоида соланин, който може да предизвика стомашно разстройство.

7. Фасул
Недобре изсушения и съхраняван боб често се превърне в убежище за мухъл. Обикновено това трудно се установява на мирис и вкус, но такава храна определено не е полезна за тялото.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Храна за ума!

Храна за ума!

17 Април 2018

Комбинацията от бадеми и розмарин ще сътвори вкусно чудо за мозъка и паметта ви, особено ако сте от хората, които боравят с много и разнородна информ...

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

03 Април 2018

Ако всяка сутрин консумирате яйца за закуска, ще донесете на организма си двойна полза. Първо, яйцата са един...

Кои са най - калоричните зеленчуци?

Кои са най - калоричните зеленчуци?

27 Февруари 2018

Учени от Харвард публикуваха резултатите от мащабно изследване, след приключването на което са съставили нега...

Пица за закуска?

Пица за закуска?

09 Февруари 2018

Не само, че не е вредна, но пицата може да бъде по-полезна дори от традиционната зърнена закуска с мляко. Тов...