Калций и магнезий - Приемайте в комбинация!

Добавена на 07 Февруари 2017 | Категория: Без категория | Добави в любими

Когато подбирате суплементите си, непременно търсете комбинация от калций и магнезий. И двата са жизненоважни минерали, но приемът им в комбинация максимизира ефекта.

Калцият е най-важният компонент на костната система, в средностатистическия човек има поне 1кг калций. 98% от него се съхранява в костите, 1% в зъбите и 1% в кръвта.
Калцият е необходим, за да се избегне остеопороза и развалянето на зъбите, а също така участва в съсирването на кръвта като активира фибрина, който превентира кървенето. С магнезия участват в регулиране на пулса и кръвното налягане, връзката между мускулите.Магнезий

Средното количество магнезий в човешкото тяло е 19гр. Костите и зъбите използват 65% от това количество, мускулите 25%, а останалите са разпределени в кръвната тъкан. Магнезият е основен фактор в редица реакции в тялото, основно в енергийните процеси. Заедно с калция отговарят за синхрона на мускулите. Недостатъчното количество води до мускулни спазми, схващания, отпадналост.

Връзката между Калция и Магнезия

Балансът на минерали в организма е едновременно деликатna и динамична материя. Ако има недостиг на калций, останалата част от минералния баланс в организма ще бъде компрометиран. Следователно, магнезия се счита за ключов минерал за усвояването на калция и ако ядем полезни съставки, богати на магнезий, нивата на калций се увеличават драстично.Магнезият стимулира производството на калцитонин, хормон, който повишава нивата на калций, като същевременно и извличане, което вече не е необходима. Много форми на артрит се характеризират с излишък на калций в тъканите, докато костите имат дефицит. В тези случаи, магнезият може да играе важна роля за стимулиране на този хормон. За този тип остеоартрит, както и други заболявания, причинени от калциеви недостатъци, диета, богата на магнезий е препоръчително лечение.

Източници на Kалций и Mагнезий

Добрата новина е, че и двата минерала присъстват в разнообразни хранителни продукти и набавянето на достатъчни количества не е голямо предизвикателство. Добрите източници на Калций са зелени храни, риба, месо, млечни продукти, ядки. На Магнезий - броколи, бобови, слънчоглед, ленено семе, сусам.Имайте предвид, че някои храни пречат на усвояването на калция и магнезия. Шоколад и храни, богати на оксалова киселина, като цвекло и спанак, биха могли да затруднят абсорбацията на минералите в тялото. Други храни, които пречат на процесите на усвояване са богатите на фибри храни, чай, кафе, газирани напитки

Приемът на Калций и Магнезий под формата на хранителна добавка е бърз, лесен и изгоден начин за набавяне на адекватни количества от тези жизненоважни за организма вещества.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от - Без категория -
Спирулина – изворът на живота!

Спирулина – изворът на живота!

14 Август 2018

Спирулината е позната още по времето на древните маи и ацтеки, които са укрепвали и подмладявали организма си с нейна помощ. Едноклетъчните сини водо...

Какво е Бакопа мониери ?

Какво е Бакопа мониери ?

10 Август 2018

Бакопа е блатна билка, позната от векове в традиционната индийска медицина. Друго популярно нейно име е брахм...

Как да се тонизирате с минимални усилия?

Как да се тонизирате с минимални усилия?

08 Август 2018

В днешното забързано ежедневие рядко ни остава време за спорт. Обикновено физическата активност се свежда до ...

Как се съкращава мускулът?

Как се съкращава мускулът?

07 Август 2018

Вдигате тежести, какво по – просто от това, всеки го може. Сложният процес се случва в самия мсукул. В него п...