Какво представлява млечната киселина?

Добавена на 14 Май 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Ако попитате трениращите във вашата зала какво харесват в млечната киселина. Най-вероятният отговор на всички ще бъде „Нищо!”. Обвиняват я за всичко – от мускулната треска и крампите до умората и травмите. За тях тя е отпадъчен продукт, който трябва да се изхвърля от тялото на всяка цена.

Млечната киселина обаче има много важна роля в начина, по който тялото произвежда енергия по време на упражнения. Тя съвсем не е „лошото момче” на метаболизма и помага при усвояването на въглехидратите и гликогена. Всъщност тя е реакцията на природата, когато се налага със сигурност да оживеете в стресови ситуации. Но има и тъмна страна. Когато тялото произвежда млечна киселина, то я разделя на лактатен (лактат) и водороден йон. Последният е киселината в млечната киселина. Той пречи на електричните сигнали в мускулите и нервите, забавя енергийната реакция и отслабва мускулната контракция. Паренето, което усещате по време на интензивни упражнения, е от натрупването на водородни йони – затова за умората обвинявайте тях.



А лактатният йон е обвиняем по принцип. Иначе той е изключително бързо гориво, предпочитано от мускулите и сърцето, жизненоважен за постоянното отделяне на въглехидратите за енергия, дори и по време на многочасови упражнения. Лактатът е приятел на трениращи с тежести, футболисти, триатлонци, маратонци, плувци… и като чуете нещо за млечната киселина, погледнете върху нея от съвсем нов ъгъл. Ако обуздаете силата й, ще увеличите енергията и ще забавите появата на умора.

Връзката с метаболизма. Млечната киселина се образува от разграждането на глюкозата. Последната, наричана и кръвна захар, е главният въглехидратен източник на тялото, важно гориво на мозъка, нервната система и мускулите при интензивни упражнения. За образуването й не е необходим кислород, затова процесът се нарича и анаеробен метаболизъм. Мнозина смятат, че мускулите произвеждат млечна киселина, когато не могат да извлекат достатъчно кислород от кръвта. Учените обаче откриха, че тя се образува в мускули, получаващи много кислород. Увеличеното й ниво в кръвта значи само, че навлизането й в кръвообръщението надвишава нивото на изхвърлянето й – кислородът тук няма нищо общо.

Свързаното с лактата производство на аденозин трифосфат е малко, но много бързо – идеално за осигуряване на енергия за упражнения, надвишаващи 50% от максималния капацитет – прага за интензивност при повечето традиционни тренировъчни програми, тялото увеличава използването на въглехидрати и колкото повече, толкова повече млечна киселина произвежда. Бързото използване на въглехидрати за гориво – при интензивни упражнения, ускорява това производство.



Много тъкани в тялото, особено мускулите, непрекъснато произвеждат и ползват млечна киселина. При всеки прием на въглехидрати голяма част от тях се преработват в лактат, който след това се използва от същите тъкани за гориво или чрез кръвообращението се транспортира до други, където се използва за енергия. Тъй като не може да се използва толкова бързо за гориво, млечната киселина временно се натрупва в мускулите. Ако забавите темпото или спрете, нивото й в кръвта скоро настига и надминава темпа на производството й.

Сърцето, бавните мускулни влакна и мускулите, свързани с дишането, предпочитат за гориво при упражненията лактата. В сърцето напр. усвояването му се увеличава с нарастване интензивността на упражнението, докато усвояването на глюкозата не се променя. Концентрацията й в кръвта – заедно с глюкозата, се вдига след прием на богата на въглехидрати храна, но не много, тъй като се отстранява много бързо.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Нужен ли е чийтинга по време на тренировка?

Нужен ли е чийтинга по време на тренировка?

15 Октомври 2017

Хората казват, че с измама не може да се просперира и върви напред, и че хората, които мамят, всъщност лъжат себе си. Трябва да проверим дали това е в...

Анаболен прозорец - част 2

Анаболен прозорец - част 2

14 Октомври 2017

За да държите анаболния си прозорец отворен, е необходима висококалорична хранителна програма – тялото ви тряб...

Анаболен прозорец - част 1

Анаболен прозорец - част 1

08 Октомври 2017

Чували сте стария израз „Времето е всичко”, нали? Тази поговорка е най-вярна, когато става въпрос за протеино-...

Сбогувайте се с глада за сладко

Сбогувайте се с глада за сладко

07 Октомври 2017

Гимнема Силвестре е билка с произход от тропическите гори на Южна и Централна Индия. Дъвченето на листата поти...