Какво е ЮКА?

Добавена на 23 Юни 2017 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими

Юка е род дълголетни храсти и дървета от семейство “Asparagaceae”, подсемейство “Agavoideae”. Тези растения се отличават с вечнозелени, жилави листа, които има формата на меч, а цветовете им са бели или белезникави.

Техният произход е от горещите и сухи части на Северна Америка, Централна Америка, Южна Америка и Карибите. Трябва да се прави разлика между “Yucca” и “Yuca”, тъй като това са различни растения.

Първото, за което е и нашата статия, е добре познато в САЩ, особено в централните и западните части. Yucca е използвано от народните лечители за справяне с артрит и ревматизъм, както и за косата, скалпа. Особено се цени високото съдържание на сапонини.
Юка (Yucca) се среща под различни форми, включително като течност, прах, капсули и т.н.Ползите от растението Юка (Yucca)

Има малко медицински изследвания, свързани с юка. Тъй като растението съдържа много фибри, то може да бъде много полезно за намаляване нивото на холестерола. Корените на юка съдържа фитостероли.

Няколко проучвания показват, че екстракта от юка има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Това растение има високо съдържание на сапонин, което обяснява факта, че се използва за изготвянето на разнообразни видове натурални шампоани и сапуни. Освен това, юка има много благоприятни за здравето свойства, които позволяват използването на билката за изготвяне на различни медикаменти.
Коренът от юка съдържа ресвератрол. Това е естествен антиоксидант, който предпазва тялото от вредата на свободните радикали, които пък могат да доведет до по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

Веднъж попаднал в стомаха, сапонинът, който се съдържа в билката, се прикрепя за холестерола и помага на организма да предотврати неговото усвояване.

Когато се приема орално, коренът от юка помага за справянето със симптомите, свързвани с артрит, бурсит и подагра. Счита се, че сапонинът спира производството на определен тип химикал в тялото, който пречи на растежа на хрущялите. Затова приемът на юка води до заздравяване на ставите.

Коренът от юка притежава и противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на подуванията и болките, свързани с гореизброените заболявания. Направените дотук научни изследвания действително сочат, че тази лековита билка представлява ефективно средство за борба с артрита.Ето основните ползи, които носи юка на човешкия организъм:

➡ Образува защитен слой върху чревните стени.
➡ Помага да се елиминират патогенните организми. Насърчава растежа на добрите бактерии.
➡ Помага за справяне с някои чревни инфекции. Намалява възпалението и подуването.
➡ Намалява стомашно-чревните разстройства.
➡ Помага при колит и дивертикулит.
➡ Премахна полепналите отпадъци от чревните стени.
➡ Помага при запек и газове.
➡ Облекчава спазми и болки в корема.
➡ Намалява възпалението, подуването и сковаността на ставите.
➡ Намалява вредния холестерол.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
К2 (МК-7) витаминът, от който се нуждаете!

К2 (МК-7) витаминът, от който се нуждаете!

17 Август 2018

Калцият заздравява костите и намалява риска от остеопороза – тази теория бе лансирана в продължение на години. Тогава защо в скандинавските държави, ...

Спирулина – изворът на живота!

Спирулина – изворът на живота!

14 Август 2018

Спирулината е позната още по времето на древните маи и ацтеки, които са укрепвали и подмладявали организма си...

Какво е Бакопа мониери ?

Какво е Бакопа мониери ?

10 Август 2018

Бакопа е блатна билка, позната от векове в традиционната индийска медицина. Друго популярно нейно име е брахм...

FA ви дава възстановяване за всеки ден!

FA ви дава възстановяване за всеки ден!

02 Август 2018

FA Nutrition е повече от екстремна марка! Създадоха един от най - добрите продукти, които се борят за възстан...