Каква сьомга да изберем?

Добавена на 15 Януари 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Маслото от Сьомга е предпочитан източник на омега-3 мастни киселини, заради чистотата на самата риба и потентността на мастните киселини в нея. Счита се, че маслото от Сьомга превъзхожда по биологични качеството маслата от други риби като риба тон и скумрия.

На пазара често се виждат продукти с рибено масло, върху които е означено, че са от дива риба. Въпреки, че съдържанието на тези продукти по етикет е абсолютно същото като това на останалите масла, ползите на маслото от дива Сьомга далеч надхвърлят тези от Сьомга, която е отглеждана във ферми или развъдници.Интересен е фактът, че 80% от маслото от Сьомга на пазара е от домашна, а не дива риба. В САЩ процентът е още по-висок, като достига 90%. От домашната Сьомга, 40% се добива от традиционни развъдници, а останалите 60% от агрикултурни мрежи, установени по крайбрежието.

Домашната Сьомга се отглежда в контролирана среда и се храни с точно определена диета, поради, което е по-богата на мазнини. Въпреки, че това звучи като плюс, защото повече рибени мазнини означава повече здраве, на практика се получава различен резултат.

➡ На първо място, въпреки повече мазнини в домашната Сьомга, съдържанието на Омега-3 в нея е далеч по-малко, отколкото в дивата.

➡ На второ място, останалите омега-6 мастни киселини в домашната Сьомга са по-нискокачествени и не носят очакваните здравословни ползи. При положение, че едни и същи рецептори отговарят за усвояването на омега-3 и омега-6 мастните киселини, при домашната Сьомга омега-6 винаги ще превъзхожда омега-3 и ще потисне тяхната усвояемост.

Изследванията посочват, че омега-3 мазнините съставлят 27% от мазнините в дивата Сьомга и 16% в домашната Сьомга.

➡ На трето място, поради това, че домашната риба е по-тлъста, на 100 грама тегло се съдържат и много по-малко белтъчини, което е в особено голям минус за спортуващите, които изчисляват дневните си количества белтъчини.

➡ На четвърто място трябва да се споменат и допълнителните вещества, които се дават на домашната Сьомга при нейното отглеждане. Някои от тях притежават и отрицателни свойства за здравето на човешкото тяло. Такива вещества са диоксините, полихлориран бифенил (PCBs), антибиотици, пестициди, меден сулфат и кантаксантин.Установено е, че домашната Сьомга съдържа 16 пъти повече PCBs, вещество, което носи голям риск за ракови заболявания. Като цяло домашната Сьомга има по-голямо съдържание на токсини.

➡ На пето място, рибата във фермите и развъдниците често е подложена на по-висок риск от болести и инфекции, което допълнително налага употребата на антибиотици , които увреждат месото на самата риба.

➡ Не на последно място, рибата в развъдниците и фермите се движи много по-малко, а движението на рибите в дивата им среда води до увеличаване не белтъчното съдържание и омега-3.

Маслото от дива Сьомга съставлява едва 20% от продуктите на пазара. Поради конкурентната неспособност на рибарите пред фермите и развъдниците, цената на дивата Сьомга често надхвърля с 50% до 100% тази на домашната Сьомга.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

22 Април 2018

Коензим Q10 Коензим Q10, повишава производството на енергия в тялото, което ви зарежда за през деня и по време на тренировките. Едно изследване в Уни...

Чай за намаляване на стреса!

Чай за намаляване на стреса!

21 Април 2018

Намалете нивата на кортизола с няколко чаши от напитката на баба Вече трябва да сте разбрали с вредите, които...

Кога е най - удачно да тренираме?

Кога е най - удачно да тренираме?

19 Април 2018

Кое време в денонощието се смята за оптимално за провеждане на една тренировка? Активността на човешкия орган...

На пътеката или навън?

На пътеката или навън?

15 Април 2018

Има някои научни доказателства за това, че бягането навън изгаря повече калории от това на закрито. Все пак им...