Как да се предпазим от разпадането на протеина?

Добавена на 06 Януари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Представете си за момент, че има начин да спрете протеинното разграждане и превръщането на мускулите в гориво. Тогава мигновено ще минете в състояние на постоянен растеж и от всяко повторение ще качвате чиста мускулна маса.

Не е лесно, но с правилна тренировка, почивка и хранене такова антикатаболно състояние е възможно. За това ще ви помогнат и следните суплементи:Аминокиселини с разклонена верига (ВСАА’s)

Леуцинът, изолеуцинът и валинът, познати като ВСАА, са трите специализирани аминокиселини, които могат да се използват за гориво. От трите леуцинът е най-удачният: мускулите го използват като гориво, но той има и антикатаболен ефект и увеличава нивото на инсулина – хормона, който може бързо да спре мускулното разграждане и да започне синтеза на протеин.
Дозировка: по 5-10 г преди и след тренировка.

HMB

Това е метаболит на леуцина и увеличава отделянето на инсулин, най-антикатаболния хормон на тялото. Леуцинът и метаболитите му не само спират мускулното разграждане, но стимулират и качването на маса, особено при начинаещите.
Дозировка: 1-3 г преди и след тренировка и ще 1-2 такива дози през останалото време на деня.

Комбинацията аргинин/лизин

Аргининът е „условно” есенциална аминокиселина – т.е. необходима е в периоди на голям стрес (стриктна диета или тежки тренировки). Лизинът е есенциална аминокиселина, присъстваща в много протеинни храни. Аргининът взет с тирозин, засилва отделянето на хормона на растежа (ХР). А ХР запазва мускулите и протеинния запас недокоснати, тъй като предизвиква състояние, при което за гориво се използват мазнини. Подобно на леуцина, аргининът също качва нивото на инсулина, което има силен антикатаболен ефект.
Дозировка: 3-5 г аргинин и 3-5 г лизин 1 час преди тренировка.Фосфатиделсерин (ФС)

Фосфолипид, извлечен от соеви зърна, ФС контролира кортизола – хормона, „разглобяващ” протеина. При тежки тренировки кортизолът се качва и тялото става склонно към разграждане на протеина и загуба на мускули. Приемът на ФС след тренировка „обуздава” кортизола и подновява анаболизма.
Дозировка: 800 мг преди тренировка.

Кетаоизокапроат (КИК)

Това е метаболит на леуцина и прекурсор на HMB. Както и леуцинът, той доставя гориво на мускулите и запазва размерите им, особено при хора на диета. КИК намалява и натрупването на амоняк – токсичен отпадъчен продукт от метаболизма, който пречи на образуването на гликоген и аденозин трифосфат.
Дозировка: 1-3 г на закуска и преди тренировка

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Каскара Саграда

Каскара Саграда

26 Май 2018

Магическата билка за прочистване на дебелото черво Каскара саграда - известна още като каскара, калифорнийски зърнастец и свещена кора- традиционно е...

Началото на ФИТНЕСА !

Началото на ФИТНЕСА !

22 Май 2018

Да започнем с един интересен и малко известен факт. Намирате ли нещо общо между камбаните и дъмбелите? Общо...

Фолиева киселина! част 2

Фолиева киселина! част 2

20 Май 2018

Витамините В6, В9 и В12 участват активно в метаболизма на аминокиселината метионин, а техният дефицит води до ...

Фолиева киселина! част 1

Фолиева киселина! част 1

19 Май 2018

Фолиевата киселина или т.нар. фолацин принадлежи към водноразтворимите витамини от групата В (по-точно В9) и е...