Как да се предпазим от разпадането на протеина?

Добавена на 06 Януари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Представете си за момент, че има начин да спрете протеинното разграждане и превръщането на мускулите в гориво. Тогава мигновено ще минете в състояние на постоянен растеж и от всяко повторение ще качвате чиста мускулна маса.

Не е лесно, но с правилна тренировка, почивка и хранене такова антикатаболно състояние е възможно. За това ще ви помогнат и следните суплементи:Аминокиселини с разклонена верига (ВСАА’s)

Леуцинът, изолеуцинът и валинът, познати като ВСАА, са трите специализирани аминокиселини, които могат да се използват за гориво. От трите леуцинът е най-удачният: мускулите го използват като гориво, но той има и антикатаболен ефект и увеличава нивото на инсулина – хормона, който може бързо да спре мускулното разграждане и да започне синтеза на протеин.
Дозировка: по 5-10 г преди и след тренировка.

HMB

Това е метаболит на леуцина и увеличава отделянето на инсулин, най-антикатаболния хормон на тялото. Леуцинът и метаболитите му не само спират мускулното разграждане, но стимулират и качването на маса, особено при начинаещите.
Дозировка: 1-3 г преди и след тренировка и ще 1-2 такива дози през останалото време на деня.

Комбинацията аргинин/лизин

Аргининът е „условно” есенциална аминокиселина – т.е. необходима е в периоди на голям стрес (стриктна диета или тежки тренировки). Лизинът е есенциална аминокиселина, присъстваща в много протеинни храни. Аргининът взет с тирозин, засилва отделянето на хормона на растежа (ХР). А ХР запазва мускулите и протеинния запас недокоснати, тъй като предизвиква състояние, при което за гориво се използват мазнини. Подобно на леуцина, аргининът също качва нивото на инсулина, което има силен антикатаболен ефект.
Дозировка: 3-5 г аргинин и 3-5 г лизин 1 час преди тренировка.Фосфатиделсерин (ФС)

Фосфолипид, извлечен от соеви зърна, ФС контролира кортизола – хормона, „разглобяващ” протеина. При тежки тренировки кортизолът се качва и тялото става склонно към разграждане на протеина и загуба на мускули. Приемът на ФС след тренировка „обуздава” кортизола и подновява анаболизма.
Дозировка: 800 мг преди тренировка.

Кетаоизокапроат (КИК)

Това е метаболит на леуцина и прекурсор на HMB. Както и леуцинът, той доставя гориво на мускулите и запазва размерите им, особено при хора на диета. КИК намалява и натрупването на амоняк – токсичен отпадъчен продукт от метаболизма, който пречи на образуването на гликоген и аденозин трифосфат.
Дозировка: 1-3 г на закуска и преди тренировка

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да предотвратим застоя и претренирането!

Как да предотвратим застоя и претренирането!

20 Януари 2018

Претренирането може да нанесе сериозни щети върху тялото ви. Особено вредно е за начинаещите, които се излагат на голям риск от контузии. Ако натовар...

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

19 Януари 2018

Въпрос: Постоянно получавам травми в долната част на гърба. Чувал съм, че заздравяването на коремната преса п...

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

14 Януари 2018

Ето няколко основни съставки, които ще поддържат имунната Ви система силна през студените месеци. Глутамин О...

Правилен преход след диета!

Правилен преход след диета!

13 Януари 2018

Отказали сте се от вредните навици, гледали сте нетърпеливо всяко движение по кантара, брояли сте дните до пос...