Как да се храним правилно!

Добавена на 07 Януари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Ако попитате повечето бодибилдъри какво означава да се хранят „чисто“, те най – вероятно ще ви кажат, че в такъв период избягват всякаква нездравословна „джънк“ храна.

Ако се разровите допълнително, ще разберете, че това се свежда най – вече до отстраняване на захарите и мазнините. Основната храна стават пилешките гърди без кожа и кости, зеленчуците и може би варените картофи без допълнителни подправки. Добавете няколко протеинови шейка и дневното меню е готово. Този тип хранителен режим е много ефективен за изчистване на мазнините, но много момчета забряват, че все пак трябва да понатрупат и някой мускул, което става трудно с подобна диета. Оставяйки настрани мазнините за друга дискусия, искаме да се съсредоточим върху значението на въглехидратите, инсулина и инсулино – подобния растежен фактор – 1 (IGF – 1) при планирането на вашия хранителен режим.Малкото въглехидрати в диетата може да доведат до отрицателен ефект. Ще има ефект при премахването на мазнините, но когато се опитвате да развиете мускули и да ги запазите, прекалено ниското ниво на въглехидрати може да доведе до метаболитни адаптации, които да спрат мускулния растеж. Става въпрос за отрицателното влияние на регулатора на мускулен растеж, наречен – активиран протеин киназа (AMPK).

Сега ще използваме малко научен жаргон, но се опитайте да следите мисълта ни. Главната цел на един хранителен режим на бодибилдър е да стимулира мускулния растеж. „Изцепването“, ниския процент телесни мазнини е от второстепенно значение в сравнение с покачването на мускулна маса. Развитието на мускулите се постига не само с консумиране на качествени протеини, но и с приемането на достатъчно въглехидртати, които да стимулират анаболната активност. Ето как стават нещата. С достатъчно количество въглехидрати вие ще увеличите нивата на инсулина. Повишените нива на инсулин водят до увеличаване на свободния IGF – 1 и намаляване на секс – хормон – свързващия глобулин (SHBG). Намаляването на SHBG увеличава нивото на свободния тестостерон. Свързването на инсулина и IGF – 1 към техните рецептори върху мускулните клетки активира фосфатидилинозитол 3 – киназата (PI3K). По – надолу по веригата, PI3K сигнализацията води до активиране на серин/ треонин киназа АКТ. АКТ активира mTOR при бозайниците, който е ключов регулатор на мускулния растеж. Въглехидратите стимулират растежа чрез потискане дейността на AMPK и задействането на IGF 1/ инсулин рецепторите/ PI3K/ АКТ/ mTOR сигнализацията. Когато не се храните с достатъчно въглехидрати или правите прекалено много кардио, вие увеличавате активността на AMPK в мускулните клетки, което пряко инхибира mTOR и спира растежа на мускулите.По – просто казано, консумирането на достатъчно въглехидрати не само попълва запасите на гликоген. Храненето с въглехидрати е задължително за оптимизиране на анаболната среда в мускулната тъкан, което е от изключителна важност, ако желаете повече мускулна маса и сила.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да предотвратим застоя и претренирането!

Как да предотвратим застоя и претренирането!

20 Януари 2018

Претренирането може да нанесе сериозни щети върху тялото ви. Особено вредно е за начинаещите, които се излагат на голям риск от контузии. Ако натовар...

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

19 Януари 2018

Въпрос: Постоянно получавам травми в долната част на гърба. Чувал съм, че заздравяването на коремната преса п...

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

14 Януари 2018

Ето няколко основни съставки, които ще поддържат имунната Ви система силна през студените месеци. Глутамин О...

Правилен преход след диета!

Правилен преход след диета!

13 Януари 2018

Отказали сте се от вредните навици, гледали сте нетърпеливо всяко движение по кантара, брояли сте дните до пос...