Как да се храним правилно!

Добавена на 07 Януари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Ако попитате повечето бодибилдъри какво означава да се хранят „чисто“, те най – вероятно ще ви кажат, че в такъв период избягват всякаква нездравословна „джънк“ храна.

Ако се разровите допълнително, ще разберете, че това се свежда най – вече до отстраняване на захарите и мазнините. Основната храна стават пилешките гърди без кожа и кости, зеленчуците и може би варените картофи без допълнителни подправки. Добавете няколко протеинови шейка и дневното меню е готово. Този тип хранителен режим е много ефективен за изчистване на мазнините, но много момчета забряват, че все пак трябва да понатрупат и някой мускул, което става трудно с подобна диета. Оставяйки настрани мазнините за друга дискусия, искаме да се съсредоточим върху значението на въглехидратите, инсулина и инсулино – подобния растежен фактор – 1 (IGF – 1) при планирането на вашия хранителен режим.Малкото въглехидрати в диетата може да доведат до отрицателен ефект. Ще има ефект при премахването на мазнините, но когато се опитвате да развиете мускули и да ги запазите, прекалено ниското ниво на въглехидрати може да доведе до метаболитни адаптации, които да спрат мускулния растеж. Става въпрос за отрицателното влияние на регулатора на мускулен растеж, наречен – активиран протеин киназа (AMPK).

Сега ще използваме малко научен жаргон, но се опитайте да следите мисълта ни. Главната цел на един хранителен режим на бодибилдър е да стимулира мускулния растеж. „Изцепването“, ниския процент телесни мазнини е от второстепенно значение в сравнение с покачването на мускулна маса. Развитието на мускулите се постига не само с консумиране на качествени протеини, но и с приемането на достатъчно въглехидртати, които да стимулират анаболната активност. Ето как стават нещата. С достатъчно количество въглехидрати вие ще увеличите нивата на инсулина. Повишените нива на инсулин водят до увеличаване на свободния IGF – 1 и намаляване на секс – хормон – свързващия глобулин (SHBG). Намаляването на SHBG увеличава нивото на свободния тестостерон. Свързването на инсулина и IGF – 1 към техните рецептори върху мускулните клетки активира фосфатидилинозитол 3 – киназата (PI3K). По – надолу по веригата, PI3K сигнализацията води до активиране на серин/ треонин киназа АКТ. АКТ активира mTOR при бозайниците, който е ключов регулатор на мускулния растеж. Въглехидратите стимулират растежа чрез потискане дейността на AMPK и задействането на IGF 1/ инсулин рецепторите/ PI3K/ АКТ/ mTOR сигнализацията. Когато не се храните с достатъчно въглехидрати или правите прекалено много кардио, вие увеличавате активността на AMPK в мускулните клетки, което пряко инхибира mTOR и спира растежа на мускулите.По – просто казано, консумирането на достатъчно въглехидрати не само попълва запасите на гликоген. Храненето с въглехидрати е задължително за оптимизиране на анаболната среда в мускулната тъкан, което е от изключителна важност, ако желаете повече мускулна маса и сила.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Няколко съвета за отслабване!

Няколко съвета за отслабване!

16 Юни 2018

Как да бъдем винаги в добра форма, без да се подлагаме на страдания и стрес? Каква е тайната? Всъщност тайна няма. Това е повтаряно хиляди пъти – ред...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

14 Юни 2018

Амбициозен, успешен, атлетичен, неуморим в преследването на високите си цели. Това е Кристиано Роналдо. Мноз...

Помощ! Нисък тестостерон.

Помощ! Нисък тестостерон.

12 Юни 2018

Отгворът е прост, може да се крие в спорта, който практикувате, сега ще ви запознаем с едно проучване на груп...

Чудотворният чесън!

Чудотворният чесън!

09 Юни 2018

Чесънът се нарежда като едно от най-мощните средства за защита на организма за всички времена. Като ефективнос...