К2 – витаминът, без който костите и сърцето не могат!

Добавена на 13 Февруари 2018 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими

Калцият заздравява костите и намалява риска от остеопороза – тази теория бе лансирана в продължение на години. Тогава защо в скандинавските държави, САЩ, Канада и други страни, чието население приема много калций чрез храната или под формата на хранителни добавки, остеопорозата е широко разпространена?

Истината е, че сам по себе си, калцият не предоставя особени ползи за костите и зъбите, а при предозиране, може да бъде опасен за здравето.

Костите не са изградени само от калций! Да, в тях има още дузина минерали и други важни компоненти. Приемът на високи количества калций в отсъствието на определени вещества не само не помага на костите, но и поставя здравето в сериозен риск. Обяснението е просто. След като попадне в тялото, калцият се нуждае от „гид”, който да го насочи към костите и зъбите. Ако по една или друга причина гидът го няма, калцият се насочва към меките тъкани, основно – кръвоносните съдове, натрупва се и намалява еластичността им, при което се увеличава рискът от атеросклероза.
Кой е водачът, от когото калцият се нуждае, за да влезе в ролята си? Това е витамин К, който има ключови ефекти по отношение на кръвосъсирването, но ползите му съвсем не се изчерпват с това. Витамин К представлява група от витамини със сходна структура, основните от които са К1 и К2.

К1. Съдържа се в зеленолистни зеленчуци като спанак, броколи, брюкселско зеле и др. След прием, преминава директно в черния дроб, съдействайки за синтеза на 4 от тринадесетте протеини, отговорни за правилното съсирване на кръвта. В организма би могъл да се конвертира в К2, но този процес често е неефективен.
К2. Произвежда се от „добрите” бактерии в дебелото черво. Съдържа се в някои ферментирали храни - сирена и особено - в традиционната японска храна натто (ферментирали соеви зърна). След прием, К2 се насочва към кръвоносните съдове, костите и тъканите. К2 има няколко форми, но онази, която се усвоява най-добре от тялото и предоставя най-съществени ползи за костите и сърдечно-съдовото здраве, е менаквинон-7 (МК-7).
Витамин К2 и костите. К2 регулира функциите на трите протеина, отговорни за костната минерализация, сред които е и остеокалцинът. Витамин К-зависимите протеини се намират в костите и хрущялите, и имат ключово значение за нормалния растеж и развитие на костите. Той е основното хранително вещество, от което зависи дали калцият ще се натрупва там, където му е мястото или в артериите, предизвиквайки калцификация. Предоставя ползи и за зъбите – заздравява ги и намалява риска от образуване на кариес.

Витамин D3 също е част от играта! Изследванията показват, че за да се запазят костите плътни и здрави, и за да се сведе до минимум рискът от атеросклероза, тялото трябва да разполага с витамините К2 и D3 (холекалциферол). Витамин D спомага за оптималната абсорбция на калция от диетата, докато К2 активира правилната функция на остеокалцина, който свързва калция с матрицата на костта. С други думи, благодарение на витамин D3, тялото разполага с оптимални количества калций, а благодарение на К2 – калцият ще се насочи към скелета, вместо към нежелани меките тъкани (артерии, бъбреци и др.).

Ето защо най-ефективният начин да се поддържат костите максимално яки и здрави, е диета, богата на калций, плюс комбиниран прием на витамини К2 и D3 под формата на добавка.

Поддържайте костите и зъбите си в перфектна форма с помощта на продукта Витамин К2 (МК-7) 120 mcg и D3 1000 IU!
Витамин К2 (МК-7) и D3 съдържа бионаличните форми на витамини К и D – МК-7 (менаквинон-7), извлечен от ферментирали соеви зърна (натто) и холекациферол (D3), иззет от ланолин.
Витамин К2 (МК-7) 120 mcg и D3 1000 IU стимулира растежа на костите и костната минерализация, укрепва тялото, облекчава състоянието след наранявания и претоварване, и ускорява възстановяването. Намалява риска от увреждане на артериите и може да има особени ползи при прием на анаболни стероиди, които натоварват сърдечно-съдовата система.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
Готови ли сте за голямата клечка при азотните бустери?

Готови ли сте за голямата клечка при азотните бустери?

15 Май 2018

Искало ли ви се е да респектирате в залата? Да ви гледат и да не вярват, че можете да поместите многобройни дискове, които сте сложили на лоста? Е ...

Добавка за СПАРТАНЦИ!

Добавка за СПАРТАНЦИ!

24 Април 2018

Искате ли ексползивна сила, концентрация и мотивиращо изгаряне в мускула? Намерихте точната добавка, CVETI...

Колагенът и 7-те негови ползи!

Колагенът и 7-те негови ползи!

30 Март 2018

Какво представлява колагенът? Колагенът е вещество, което играе важна роля в образуването на костите, хрущял...

Как да разерем дали имаме дефицит на Омега 3?

Как да разерем дали имаме дефицит на Омега 3?

23 Март 2018

Независимо дали искате да качвате мускулна маса, да свалите излишните килограми или просто да заздравите орга...