Жълтъци, вредни ли са те?

Добавена на 21 Ноември 2017 | Категория: Хранене | Добави в любими

Почти всеки билдер знае за ползата от белтъците като протеинен източник. Всеки белтък съдържа 3,6г протеин, само 17 калории и никакви мазнини. А жълтъкът на яйцата, в който има много холестерол, често се изхвърля – заедно с всичките му ценни хранителни вещества. Грешка…

Жълтъкът съдържа омега-3 мастни киселини под формата на докосаексеноична киселина (ДЕК) – да, същата здравословна мазнина, съдържаща се в риби като сьомгата. А тази киселина е жизненоважна за правилната комуникация между клетките в нервната система, за функционирането на мозъка и очите и регулирането на мастния профил на кръвта. Хранителните навици на повечето хора са характерни с дефицит на омега-3 мазнини и този недостиг си казва думата – травми в ставите и мускулна слабост, да не говорим за другите проблеми. Един жълтък съдържа 18мг ДЕК, а в обогатени яйчни продукти тя може да стигне до 120-150мг. Това са яйца от кокошки, захранени със специална диета, богата на ДЕК, но тези яйца са по-скъпи.

Друга стойностна съставка в жълтъка, от която сигурно също не приемате достатъчно, е лецитинът. Той е много полезен за клетъчните мембрани, които контролират какво влиза и какво излиза от тялото ни. Освен това той държи и холестерола ни под контрол и е в помощ на храносмилателната система. Всяка клетка в човешкото тяло се нуждае от лецитин и въпреки това е трудно да го намерите в друга храна – ако не броим яйцата. Те са най-добрият източник за покриване на нуждите ни от лецитин. На възрастните са необходими поне 6г лецитин дневно; билдерите се нуждаят от още повече. В едно голямо количеството му е малко над 1г.

Жълтъкът от едно голямо яйце съдържа 55 калории, 2,7г протеин и 4,5г мазнини. Когато сте на диета, заедно с белтъците предвидете един-два жълтъка заради здравословните мазнини, които съдържат, дори и да ви е необходимо всъщност да намалите калориите. Когато пък сте в основен период, може да ги увеличите до 4 жълтъка дневно.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Не се ограничавайте от мазнините!

Не се ограничавайте от мазнините!

07 Декември 2017

Можете да се успокоите! Това вече е научно доказано от подробно изследване, публикувано в научното списание The Lancet. Екип от специалисти изследват...

Как да преборим глада по време на диета?

Как да преборим глада по време на диета?

06 Декември 2017

Ето кои продукти е добре да включите в диетата си, за да не ви мъчи нечуван глад и това да не се отрази на ки...

Да нагласим закуската!

Да нагласим закуската!

05 Декември 2017

Чаша кафе на сутринта, закуска на обяд и вечеря вечер - това е диетата на повечето от нас. Ето защо имаме про...

Вкусно и полезно, протеинов шейк с фъстъчено масло!

Вкусно и полезно, протеинов шейк с фъстъчено масло!

01 Декември 2017

Нямате време, но ви се иска да се храните правилно, нали? Това, което ще ви предложим, ще ви отнеме по-малко ...