Жълтъци, вредни ли са те?

Добавена на 21 Ноември 2017 | Категория: Хранене | Добави в любими

Почти всеки билдер знае за ползата от белтъците като протеинен източник. Всеки белтък съдържа 3,6г протеин, само 17 калории и никакви мазнини. А жълтъкът на яйцата, в който има много холестерол, често се изхвърля – заедно с всичките му ценни хранителни вещества. Грешка…

Жълтъкът съдържа омега-3 мастни киселини под формата на докосаексеноична киселина (ДЕК) – да, същата здравословна мазнина, съдържаща се в риби като сьомгата. А тази киселина е жизненоважна за правилната комуникация между клетките в нервната система, за функционирането на мозъка и очите и регулирането на мастния профил на кръвта. Хранителните навици на повечето хора са характерни с дефицит на омега-3 мазнини и този недостиг си казва думата – травми в ставите и мускулна слабост, да не говорим за другите проблеми. Един жълтък съдържа 18мг ДЕК, а в обогатени яйчни продукти тя може да стигне до 120-150мг. Това са яйца от кокошки, захранени със специална диета, богата на ДЕК, но тези яйца са по-скъпи.

Друга стойностна съставка в жълтъка, от която сигурно също не приемате достатъчно, е лецитинът. Той е много полезен за клетъчните мембрани, които контролират какво влиза и какво излиза от тялото ни. Освен това той държи и холестерола ни под контрол и е в помощ на храносмилателната система. Всяка клетка в човешкото тяло се нуждае от лецитин и въпреки това е трудно да го намерите в друга храна – ако не броим яйцата. Те са най-добрият източник за покриване на нуждите ни от лецитин. На възрастните са необходими поне 6г лецитин дневно; билдерите се нуждаят от още повече. В едно голямо количеството му е малко над 1г.

Жълтъкът от едно голямо яйце съдържа 55 калории, 2,7г протеин и 4,5г мазнини. Когато сте на диета, заедно с белтъците предвидете един-два жълтъка заради здравословните мазнини, които съдържат, дори и да ви е необходимо всъщност да намалите калориите. Когато пък сте в основен период, може да ги увеличите до 4 жълтъка дневно.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Храна за ума!

Храна за ума!

17 Април 2018

Комбинацията от бадеми и розмарин ще сътвори вкусно чудо за мозъка и паметта ви, особено ако сте от хората, които боравят с много и разнородна информ...

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

03 Април 2018

Ако всяка сутрин консумирате яйца за закуска, ще донесете на организма си двойна полза. Първо, яйцата са един...

Кои са най - калоричните зеленчуци?

Кои са най - калоричните зеленчуци?

27 Февруари 2018

Учени от Харвард публикуваха резултатите от мащабно изследване, след приключването на което са съставили нега...

Пица за закуска?

Пица за закуска?

09 Февруари 2018

Не само, че не е вредна, но пицата може да бъде по-полезна дори от традиционната зърнена закуска с мляко. Тов...