Изолат или Концентрат?

Добавена на 16 Септември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Въпрос: Последвах съвета ви и приемах суроватка и казеин като източници на протеин. Сега въпросът ми е дали има някаква разлика между концентратите и изолатите на суроватъчния протеин? Кои са те и как действат?

Отговор: Концентратите и изолатите на суроватъчния протеин са много добри източници на протеин за атлетите, но между тях има известна разлика. Концентратите на суроватъчния протеин съдържат около 80% протеин. Останалите 20% включват вода, лактоза, мазнини и минерали. За разлика от изолатите, концентратите имат повече „частици” и биологично активни протеини.Изолатите в суроватъчния протеин съдържат около 90% протеин. Съдържанието на вода е почти същото като при концентратите, но лактозата и мазнините фактически липсват. Изолатите имат по-хубав аромат и са по приятни на вкус от концентратите. Освен това изолатите на суроватъчния протеин често са по лесни за усвояване, поради по-голямата си осмолалност.

В контекста на една диета с високо съдържание на протеин всъщност няма кой знае каква разлика между изолатите и концентратите на суроватъчния протеин що се отнася до способността им да подпомагат мускулния растеж и възстановяване. Ако се колебаете кой от двата компонента да използвате в своя режим, цената и вкусът трябва да са водещите критерии в избора Ви. От друга страна ако обаче попаднете на по-евтин шейк, в който се набляга на концентратите, но се усвоява трудно от организма Ви или е с неприятен вкус, по-добре дайте малко повече пари за шейкът, който харесвате и който е по-подходящ за организма Ви.Запомнете, че суроватъчния протеин – под каквато и да било форма – е отличен източник на протеин с високата биологична стойност равна на 100. Суроватъчния протеин може да се усвои бързо, дори ако ефективността му на протеиново оползотворяване да е по-ниска от тази на останалите протеини. На кратко суроватката е отличен следтренировъчен източник на протеин за бързо усвояване или като добавка към храната. Когато искате шейк с по-бавно отделяне на протеин между отделните хранения, по-добре е да пиете протеинови матрици.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Кога е най - удачно да тренираме?

Кога е най - удачно да тренираме?

19 Април 2018

Кое време в денонощието се смята за оптимално за провеждане на една тренировка? Активността на човешкия организъм в течение на денонощието търпи изве...

На пътеката или навън?

На пътеката или навън?

15 Април 2018

Има някои научни доказателства за това, че бягането навън изгаря повече калории от това на закрито. Все пак им...

Перфектна комбинация!

Перфектна комбинация!

14 Април 2018

BCAA - Аминокиселини разклонена верига Най - вероятно знаете, че аминокиселините с разклонена верига (BCAA)- ...

Джим Стопани за хранителните добавки!

Джим Стопани за хранителните добавки!

12 Април 2018

Можете ли да ми дадете някакви съвети за качване на мускулна маса при скромен бюджет. Какви хранителни добавк...