Изолат или Концентрат?

Добавена на 16 Септември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Въпрос: Последвах съвета ви и приемах суроватка и казеин като източници на протеин. Сега въпросът ми е дали има някаква разлика между концентратите и изолатите на суроватъчния протеин? Кои са те и как действат?

Отговор: Концентратите и изолатите на суроватъчния протеин са много добри източници на протеин за атлетите, но между тях има известна разлика. Концентратите на суроватъчния протеин съдържат около 80% протеин. Останалите 20% включват вода, лактоза, мазнини и минерали. За разлика от изолатите, концентратите имат повече „частици” и биологично активни протеини.Изолатите в суроватъчния протеин съдържат около 90% протеин. Съдържанието на вода е почти същото като при концентратите, но лактозата и мазнините фактически липсват. Изолатите имат по-хубав аромат и са по приятни на вкус от концентратите. Освен това изолатите на суроватъчния протеин често са по лесни за усвояване, поради по-голямата си осмолалност.

В контекста на една диета с високо съдържание на протеин всъщност няма кой знае каква разлика между изолатите и концентратите на суроватъчния протеин що се отнася до способността им да подпомагат мускулния растеж и възстановяване. Ако се колебаете кой от двата компонента да използвате в своя режим, цената и вкусът трябва да са водещите критерии в избора Ви. От друга страна ако обаче попаднете на по-евтин шейк, в който се набляга на концентратите, но се усвоява трудно от организма Ви или е с неприятен вкус, по-добре дайте малко повече пари за шейкът, който харесвате и който е по-подходящ за организма Ви.Запомнете, че суроватъчния протеин – под каквато и да било форма – е отличен източник на протеин с високата биологична стойност равна на 100. Суроватъчния протеин може да се усвои бързо, дори ако ефективността му на протеиново оползотворяване да е по-ниска от тази на останалите протеини. На кратко суроватката е отличен следтренировъчен източник на протеин за бързо усвояване или като добавка към храната. Когато искате шейк с по-бавно отделяне на протеин между отделните хранения, по-добре е да пиете протеинови матрици.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Важни, първи стъпки!

Важни, първи стъпки!

23 Юни 2018

Независимо дали ви е писнало да сте залепени за дивана в хола или не сте тренирали от дълго време, този наръчник е за вас. Сигурно сте притеснени и не...

Няколко съвета за отслабване!

Няколко съвета за отслабване!

16 Юни 2018

Как да бъдем винаги в добра форма, без да се подлагаме на страдания и стрес? Каква е тайната? Всъщност тайна ...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

14 Юни 2018

Амбициозен, успешен, атлетичен, неуморим в преследването на високите си цели. Това е Кристиано Роналдо. Мноз...

Помощ! Нисък тестостерон.

Помощ! Нисък тестостерон.

12 Юни 2018

Отгворът е прост, може да се крие в спорта, който практикувате, сега ще ви запознаем с едно проучване на груп...