Изолат или Концентрат?

Добавена на 16 Септември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Въпрос: Последвах съвета ви и приемах суроватка и казеин като източници на протеин. Сега въпросът ми е дали има някаква разлика между концентратите и изолатите на суроватъчния протеин? Кои са те и как действат?

Отговор: Концентратите и изолатите на суроватъчния протеин са много добри източници на протеин за атлетите, но между тях има известна разлика. Концентратите на суроватъчния протеин съдържат около 80% протеин. Останалите 20% включват вода, лактоза, мазнини и минерали. За разлика от изолатите, концентратите имат повече „частици” и биологично активни протеини.Изолатите в суроватъчния протеин съдържат около 90% протеин. Съдържанието на вода е почти същото като при концентратите, но лактозата и мазнините фактически липсват. Изолатите имат по-хубав аромат и са по приятни на вкус от концентратите. Освен това изолатите на суроватъчния протеин често са по лесни за усвояване, поради по-голямата си осмолалност.

В контекста на една диета с високо съдържание на протеин всъщност няма кой знае каква разлика между изолатите и концентратите на суроватъчния протеин що се отнася до способността им да подпомагат мускулния растеж и възстановяване. Ако се колебаете кой от двата компонента да използвате в своя режим, цената и вкусът трябва да са водещите критерии в избора Ви. От друга страна ако обаче попаднете на по-евтин шейк, в който се набляга на концентратите, но се усвоява трудно от организма Ви или е с неприятен вкус, по-добре дайте малко повече пари за шейкът, който харесвате и който е по-подходящ за организма Ви.Запомнете, че суроватъчния протеин – под каквато и да било форма – е отличен източник на протеин с високата биологична стойност равна на 100. Суроватъчния протеин може да се усвои бързо, дори ако ефективността му на протеиново оползотворяване да е по-ниска от тази на останалите протеини. На кратко суроватката е отличен следтренировъчен източник на протеин за бързо усвояване или като добавка към храната. Когато искате шейк с по-бавно отделяне на протеин между отделните хранения, по-добре е да пиете протеинови матрици.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е просто намерение, а по-скоро твърдо убежде...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

28 Юни 2018

Много хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса, може да се изкушат от идеята да прекарват цялот...